Topman van militaire inlichtingendienst ADIV moet plaats ruimen na zaak-Jürgen Conings

De topman van de militaire inlichtingendienst ADIV moet plaats ruimen. Dat laat minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) weten. Generaal Philippe Boucké wordt vervangen door vice-admiraal Wim Robberecht. De militaire inlichtingendienst ADIV blunderde in de aanpak van de zaak-Jürgen Conings. Kamerlid Theo Francken (N-VA) is het niet eens met de gang van zaken en vraagt ook het ontslag van minister Dedonder.

De zaak-Jurgen Conings kost dan toch iemand de kop: bij de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid, kortweg ADIV, moet topman Philippe Boucké plaats ruimen, zo laat Defensie weten.

"Generaal-majoor Boucké heeft in het tijdbestek dat hij de dienst geleid heeft al zijn energie gestoken om de jarenlange gekende problemen op te lossen", klinkt het. "De complexiteit van de problemen, versterkt door de gebeurtenissen van de voorbije weken, hebben het hem onmogelijk gemaakt te slagen in zijn opdracht", luidt het.

In een rapport was het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, kritisch voor de ADIV, die "ernstige fouten" heeft gemaakt in het dossier van Jürgen Conings. Ook de legertop erkende meermaals dat er fouten waren gemaakt.

“Geen eenvoudige beslissing”

"In het belang van onze Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid heb ik samen met de Chef Defensie beslist een nieuwe chef van de ADIV aan te duiden", aldus Dedonder. "Dat was geen eenvoudige beslissing en ze werd niet lichtzinnig genomen, maar was nodig om de rust rond de ADIV te laten terugkeren."

De minister wijst op de herhaaldelijke hervormingen die het de laatste jaren niet makkelijk maakten voor de medewerkers van de ADIV. 

"De gebeurtenissen van de voorbije weken komen daar nu nog bovenop. Ik weet echter dat deze mensen elke dag het beste van zichzelf geven, en ik wens ze daar in deze moeilijke omstandigheden ook voor te bedanken. Het personeel heeft recht op een goed functionerende dienst, en de aanpassingen die we voor ogen hebben, moeten hiertoe bijdragen. Dit zal ten goede komen van het uiteindelijke doel, namelijk het versterken van de veiligheid van ons land."

Overgang

Robberecht neemt midden augustus de leiding van de ADIV over. Hij zal zich eerst concentreren op de operationele werking van de dienst. Daarna zal hij een transitieteam samenstellen die noodzakelijke aanpassingen moet doorvoeren om de werking van het ADIV te verbeteren.

Vice-admiraal Wim Robberecht was commandant van de marinecomponent. Nu is hij aan de slag als "Assistant Chief of Staff Operations & Training", aldus nog Defensie.

"Als hij moet vertrekken, dan zij ook"

Kamerlid Theo Francken (N-VA) is het totaal oneens met de beslissing van Dedonder. Volgens hem is Boucké door de minister ontslagen "om haar eigen hachje te redden". "Het gaat om één van de meest gerespecteerde generaals in het leger. Ik kan niet geloven dat de CHOD (chef defensie Michel Hofman, red.) daar akkoord mee gaat."

Bovendien heeft Boucké volgens hem maar weinig te maken met de fouten die gebeurd zijn in de aanloop naar de affaire-Conings. Hij trad pas in september vorig jaar aan, 13 dagen voor Dedonder zelf, terwijl Jürgen Conings toen al maandenlang op een lijst van het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD stond. "Als Dedonder er niets aan kon doen, dan hij ook niet. En als hij moet vertrekken, dan zij ook: van twee zaken één," vindt Francken. Hij vraagt dat de Kamercommissie Defensie dringend bijeenkomt. 

Lees verder onder de tweet:

Ook Vlaams Belang heeft bedenkingen bij de gang van zaken. "Zeker de wijze waarop deze beslissing werd genomen is een regelrechte schande”, reageert Kamerlid Annick Ponthier. "Op een drafje de ADIV-chef ontslaan zonder enig parlementair debat maar zelf als politiek eindverantwoordelijke wel op je postje blijven zitten. Dat is beneden alles. Als de ADIV-chef moet opstappen, dan zeker ook de defensieminister zelf."

Meest gelezen