20 doden in België door noodweer, 20 anderen zijn vermist, 20 juli wordt dag van nationale rouw

Komende dinsdag wordt een dag van nationale rouw voor de slachtoffers van de overstromingsramp waar België op dit moment door wordt getroffen. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) aangekondigd tijdens een persconferentie waarop werd bevestigd dat de ramp in ons land al zeker 20 levens heeft geëist. “Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden, zonder voorgaande”, zo zei de premier.

Medeleven met de duizenden landgenoten die getroffen worden door de zware overstromingen, dat stond centraal op de persconferentie die premier Alexander De Croo, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en ministers-presidenten Elio Di Rupo (PS) en Jan Jambon (N-VA) vanmiddag gaven. 

Terwijl nog volop gezocht wordt naar overlevenden, bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Verlinden dat er al zeker 20 dodelijke slachtoffers zijn gevallen, van wie 9 mensen geïdentificeerd zijn. Het dodental kan nog oplopen, omdat er nog 20 mensen vermist zijn. 

Bekijk hier de trieste mededeling van minister Verlinden over het dodental en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

“We wachten nog op de definitieve balans”, zo zei premier De Croo, maar het ziet er volgens hem naar uit dat dit de grootste natuurramp is die ons land ooit gekend heeft. “Het gaat om uitzonderlijke omstandigheden, zonder voorgaande in ons land.”

Nationale rouw

Omdat zovele mensen een dierbare zijn verloren en/of hun hele hebben en houden, heeft de federale regering beslist om dinsdag 20 juli uit te roepen tot dag van nationale rouw. “Het zal een dag zijn om stil te staan bij het grote menselijke verlies en om blijk te geven van solidariteit”, zei premier De Croo. 

Bekijk hier de aankondiging van de premier en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Ook de feestelijkheden van de nationale feestdag, daags erna, zullen “in beperkter formaat” plaatsvinden. “Ik denk dat dat verstaanbaar is op een moment dat zoveel mensen zich nog in grote moeilijkheden zullen bevinden. En het is ook logisch omdat een groot deel van het (militaire) materieel op dat moment nog volop ingezet zal worden op de plaats van de catastrofe”, maakte de premier het nog even praktisch.

Solidariteitsacties

De Croo, Verlinden, Di Rupo en Jambon spraken naast hun medeleven met alle getroffenen ook hun dankbaarheid uit voor iedereen die de handen uit de mouwen steekt om te helpen: medewerkers van de hulpdiensten uit binnen en buitenland, vrijwilligers en mensen die inzamelingsacties op poten zetten. 

Om de noodhulp te coördineren heeft de overheid de handen in elkaar geslagen met het Rode Kruis, zei minister Verlinden. “Er is een centraal rekeningnummer geopend waarop giften gestort kunnen worden die gebruikt kunnen worden om concrete hulp te geven aan de getroffenen van de ramp.” Giften kunnen gestort worden op het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525

En wie de komende dagen en weken wil helpen om onder meer op te kuisen en op te ruimen, kunnen zich bij het Rode Kruis aanmelden als crisisvrijwilliger. Dat kan online, op rodekruis.be/helpenhelpt. Ook steden en gemeenten met hulpaanvragen kunnen daar terecht.

Bekijk hier de uitleg die minister Verlinden gaf over de coördinatie van de noodhulp:

Videospeler inladen...

Meest gelezen