AFP or Licensors

Uitbreiding Covid Safe Ticket en strengere controles op testen en quarantaine: dit staat op agenda van Overlegcomité

Vandaag om 14 uur komt het Overlegcomité andermaal samen om de coronatoestand te bekijken. Echt grote verstrengingen worden niet verwacht, maar ook geen grote versoepelingen. De oplopende besmettingscijfers en de erg besmettelijke deltavariant hebben dat feestje vergald. Toch moeten de verschillende regeringen een aantal knopen doorhakken. 

Eigenlijk stond dit Overlegcomité afgelopen vrijdag gepland, maar toen moest de federale regering zich focussen op de waterramp in het oosten van het land. 

Vorige maand dachten we met zijn allen nog dat dit ook het laatste Overlegcomité zou worden, waarop die vervelende coronamaatregelen definitief naar het rijk der fabelen zouden worden verwezen. Daar hebben de erg besmettelijke deltavariant en de opnieuw oplopende besmettingscijfers anders over beslist, hoewel de toestand in de ziekenhuizen voorlopig nog blijkt mee te vallen. Gevolg: we zullen het nog een tijdje moeten doen met een aantal beperkingen.

Je attest, alsjeblief

Zo komen er wellicht enkele bijsturingen, meer bepaald voor de kleinere evenementen. Mogelijk komt er een zogenoemd Covid Safe Ticket voor kleinere evenementen waarvoor toegangstickets worden verkocht . Zo'n corona-attest moet vermelden of je gevaccineerd bent, een negatieve coronatest hebt afgelegd of de ziekte hebt doorgemaakt en dus antilichamen hebt. Het Covid Safe Ticket was eerder al aangekondigd voor massa-evenementen zoals Pukkelpop.

Het Covid Safe Ticket zou maar erg tijdelijk geldig zijn - tot eind september - en zou gebaseerd worden op het Europese coronacertificaat, dat we gebruiken om te reizen. Voor de horeca zou zo'n corona-attest niet moeten, zoals in Frankrijk bijvoorbeeld, en houdt men het wellicht bij de huidige protocollen.  

Respecteer de regels

Dat niet alle terugkerende reizigers de regels opvolgen, is geen geheim. Vorige week al klonk het dat de controles voor terugkeerders op de luchthavens zouden worden opgevoerd.

Het zou vooral de bedoeling zijn dat er strengere controles komen op testen en quarantaine voor wie uit een rode zone terugkeert. Voor alle duidelijkheid: dat geldt niet voor wie uit een rode zone in Europa terugkeert en volledig gevaccineerd is.

"We hebben al verscheidene keren aangekondigd dat er strenger gecontroleerd zou worden", zegt onze reporter Riadh Bahri aan het Egmontpaleis. "Ik ben benieuwd hoe ze dit nu gaan realiseren":

Videospeler inladen...

Nog even geduld

Veel meer nieuws valt allicht niet te verwachten: er wordt vooral ingezet op het beter naleven van de bestaande regels

Voor het opheffen van de coronamaatregelen is het vandaag nog te vroeg. Dat is voer voor een volgend Overlegcomité, over enkele weken. Nog even geduld dus voor de poorten van het rijk der vrijheid helemaal openen.

Meest gelezen