Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) na overstromingen: "Fouten gemaakt bij hervorming Civiele Bescherming"

Er zijn "fouten" gemaakt bij de hervorming van de Civiele Bescherming. Dat heeft Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) vanochtend gezegd bij de collega's van RTBF. Volgens hem konden door het gebrek aan goed materieel mensen niet uit hun huis gered worden. In 2017 leidde een hervorming van toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) tot minder kazernes en meer gerichte taken voor de Civiele Bescherming. 

"De hervorming van de Civiele Bescherming was een fout." Dat zei Waals minister-president Elio Di Ripo (PS) deze ochtend bij La Première (RTBF). De voorbije dagen ondersteunde de Civiele Bescherming de hulpdiensten met zwaar en gespecialiseerd materieel om mensen in overstroomd gebied te redden. Alleen lukte het lang niet om iedereen te evacueren.

"Wanneer huizen instorten, dan is dat door de kracht van het water. Maar wanneer we niet in staat zijn om de slachtoffers van rampen te bereiken, dan moeten we daar lessen uit trekken", aldus Di Rupo. Door de slechte weersomstandigheden en de sterke stroming liepen de reddingsacties stroef. Di Rupo wijst daarbij op het gebrek aan het juiste materieel voor leger en Civiele Bescherming. "Zelfs het leger heeft boten nodig met motoren die twee- tot driemaal krachtiger zijn."

Rampen zoals deze maken duidelijk dat de Civiele Bescherming onmisbaar is in ons land

Annick Ponthier, Kamerlid Vlaams Belang

Ook Annick Ponthier, Kamerlid voor Vlaams Belang, had gisteren in de Kamer een gelijkaardige kritiek. "Rampen zoals deze maken duidelijk dat de Civiele Bescherming onmisbaar is in ons land", klonk het. "De afbouw door Jambon was een foute beslissing." 

Minder kazernes en nieuwe rol

Tot een paar jaar geleden waren er zo'n 6 kazernes van de Civiele Bescherming verspreid over ons land, maar in 2017 besliste toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om enkel die in Brasschaat en Crisnée over te houden. De posten in Jabbeke, Ghlin, Liedekerke en Libramont moesten hun deuren sluiten. 

Daarnaast veranderde ook het takenpakket van de Civiele Bescherming. Waar die vroeger ook uitrukte voor eerstelijnstaken, zoals brand of verkeersongevallen, moest de focus verschuiven naar tweedelijnszaken, waar hooggespecialiseerd werk nodig is. De eerstelijnstaken werden overgeheveld naar de brandweerkorpsen. 

Die beslissing zorgde ook in 2017 trouwens al voor heel wat onrust. Volgens sceptici zou er kostbare tijd verloren gaan als de Civiele Bescherming vanop minder plaatsen kon uitrukken. 

Meest gelezen