Betty Matthysen

Waarop moet je letten als je na een overstroming de elektriciteit weer aanzet?

Door de overstromingen zitten meer dan 40.000 huishoudens in Wallonië zonder elektriciteit. Het kan nog dagen duren voor er op vele plaatsen weer stroom is. Maar als er weer stroom is, is het nog uitkijken geblazen: je mag niet zomaar de stroom weer aanzetten. Onze energie-expert Luc Pauwels legt uit waar je op moet letten. 

41.000 huishoudens zitten zonder elektriciteit.” Dat kopte Le Soir eerder vandaag op haar website. Daarvoor baseerde de Franstalige krant zich op gegevens van de twee grote distributiebedrijven in Wallonië. 

Ook twee hoogspanningsstations van Elia zijn geraakt. Dat van Pepinster is volledig vernield,. Gelukkig kon de stroom grotendeels omgeleid worden, maar een deel van de distributienetten kan nog alijd niet worden gevoed. Ook bij Ans, tegen Rochefort raakte de hoogspanningspost beschadigd. Maar de stroomvoorziening is daar hersteld.

Bij die twee distributeurs zelf liggen er samen zo’n 600 elektriciteitscabines uit door de overstromingen. Het gaat dan vooral over de elektriciteitshuisjes, die hele wijken bedienen. Ook talloze verdeelkasten op de voetpaden zijn getroffen. Daardoor kan de stroom niet meer naar 41.000 woningen verdeeld worden. Ook zendmasten van gsm-netwerken liggen uit en bijvoorbeeld ook verkeerslichten of de straatverlichting worden geraakt.

Beluister hier de volledige uitleg van Luc Pauwels in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Oudere huizen

Op verschillende overstroomde plaatsen is gisteren ook brand uitgebroken, in huizen die onder water stonden, onder meer in Chénée en Chaudfontaine. Deze branden zijn hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door kortsluitingen. 

Vooral in oudere huizen is het risico groot dat er op die manier brand ontstaat. “Die huizen hebben vaak nog verouderde elektrische installaties - zonder verliesstroomschakelaars - die niet altijd automatisch uitspringen", legt Pauwels uit. Wanneer er lekstromen of stroomverliezen optreden (als er water tussen de elektriciteitsleidingen loopt bijvoorbeeld) valt de stroom niet automatisch uit, zoals bij moderne installaties.  Dat kan tot elektrocutie leiden.  En wanneer de stroom niet uitvalt worden ook kortsluitingen niet voorkomen.

Als oude panden overstromen, kan de elektrische installatie in huis beginnen te vonken, wat dan weer brand kan veroorzaken. Vandaar dat er bij overstromingsgevaar altijd voor gewaarschuwd wordt om eerst jezelf in veiligheid te brengen. Maar als je kan, zet dan ook de hoofdschakelaar van de elektriciteit uit.

Wat bij terugkomst?

De mensen die de afgelopen dagen hun huizen hebben verlaten, mogen zeker niet meteen de elektriciteit weer aanzetten als ze weer naar huis mogen, waarschuwt Luc Pauwels. 

“Wat je eerst moet doen, is alle zekeringen in je zekeringenkast uitzetten. Vervolgens moet je nagaan welke delen van je huis waterschade hebben geleden: welke stopcontacten en schakelaars hebben onder water gestaan?”  

Dan pas kan je de hoofdschakelaar weer aanzetten en nadien de zekeringen van de niet-geraakte stroomcircuits weer aanzetten. “Als het gelijkvloers bijvoorbeeld overstroomd is geweest en de eerste verdieping niet, dan mag je de circuits van de verdieping aanzetten. Maar alles wat onder water heeft gestaan, daar moet je afblijven. Laat ernaar kijken door iemand met kennis van zaken, voor je die weer aan zou zetten”, luidt het advies.

Meest gelezen