Aardverschuiving in Erfstadt
AFP or licensors

Zeker 106 doden en tientallen vermisten na overstromingen Duitsland: "Stadjes volledig van de wereld afgesneden"

In de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts is de schade na de overstromingen niet te overzien. Er zijn nu al zeker 106 lichamen geborgen, maar tientallen mensen worden nog vermist. Het gevaar is ook nog niet geweken. "De vrees is nu vooral dat de dammen zouden breken of barsten en enorme overstromingen zouden kunnen veroorzaken", zegt onze correspondent ter plaatse Marijn Trio.

In de Duitse deelstaat Rijnland-Palts (zie kaart hieronder) zijn bij het noodweer al zeker 63 doden gevallen. "De vrees is dat dat er nog meer worden", zei een woordvoerder van de politieleiding in de stad Koblenz. In de meer noordelijke deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn er zeker 43 doden geteld. Het totale aantal slachtoffers in Duitsland is intussen opgetrokken tot 106 en wellicht stijgt dat nog. Nog bijna honderd mensen worden vermist en 165.000 Duitsers zitten zonder stroom. 

Drama in Erftstadt

In Erftstadt, in de omgeving van Keulen, in Noordrijn-Westfalen, heeft een enorme aardverschuiving wijken van de stad getroffen. "Een best klein riviertje, de Erft, is heel erg overstroomd", vertelt onze correspondent ter plaatse Marijn Trio. "Ze heeft een stuk van de autostrade meegesleurd en een heel weiland en een steengroeve overstroomd. De kracht van het water heeft ook een aantal huizen en een grote stal meegesleurd. Na de regen van gisteren, was het een nieuw drama dat zich hier vanochtend heeft voltrokken." 

Beluister hier het gesprek met correspondent ter plaatse Marijn Trio:

Er zijn zeker doden gevallen, maar het is niet duidelijk hoeveel. Er zijn al 55 mensen gered, maar er zouden ook nog slachtoffers onder het puin liggen. Ondanks waarschuwingen wilden een aantal mensen hun huis in Erftstadt niet verlaten en anderen keerden dan weer terug voor de aardverschuiving plaatsvond. 

"In het dorp hangt ook overal een penetrante oliegeur", vertelt Trio. "Mensen hebben hier vaak grote mazoutketels voor hun huis staan en veel daarvan zijn meegesleurd en kapotgeslagen. Dat ruik en zie je hier."

BEKIJK: Enorme ravage in Erfstadt en Schuld na de zware overstromingen van gisteren. Lees onder de video verder.

Videospeler inladen...

Vermiste personen

In heel Duitsland zijn er ook nog altijd heel veel vermisten. Hoeveel precies is onduidelijk en de schattigen lopen erg uiteen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Rijnland-Palts gaat het om een hondertal mensen. Een lokale bestuurder in Ahrweiler had het over zo'n 1.300 vermiste personen.

"Daar zullen ongetwijfeld mensen bijzitten die echt gezocht worden en die vermoedelijk overleden zijn. Er wordt gevreesd dat er in kelders lichamen zullen gevonden worden als het water daalt", legt Trio uit. "Maar er zijn ook heel veel mensen die gewoon niet te bereiken zijn. Dat komt omdat de dorpjes en stadjes hier volledig van de wereld zijn afgesneden, zonder telefonie, stroom of internet. En ze zijn ook niet bereikbaar omdat de wegen  afgesloten zijn door zinkgaten, kapotte infrastructuur en overstromingen."

Het Duitse leger heeft pantserwagens met bulldozercapaciteit ingezet om de straten vrij te maken.
(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Er zijn heel veel mensen die gewoon niet te bereiken zijn. Dat komt omdat de dorpjes en stadjes hier volledig van de wereld zijn afgesneden

Marijn Trio, correspondent ter plaatse

Vrees dat de dammen zouden breken

De reddingsoperaties in Duitsland zijn nog altijd aan de gang, maar ook het gevaar is nog niet geweken. "De vrees is nu vooral dat de dammen zouden breken of barsten en enorme overstromingen zouden kunnen veroorzaken", zegt Trio. "Daarom worden veel van die dammen nu gecontroleerd, er wordt water afgelaten. Het is hier zeker nog niet voorbij."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is als eerste Europese leider op bezoek bij de Amerikaanse president Joe Biden. Die laatste drukte zijn medeleven uit met de slachtoffers van het noodweer "in Duitsland en de buurlanden".

De volle omvang van de ramp wordt pas de volgende dagen duidelijk 

Kanselier Angela Merkel vanuit de VS

Kanselier Merkel vreest dat de volle omvang van de ramp pas over een paar dagen duidelijk zal worden. Dat zegt ook onze collega Marijn Trio in de Eifel, een massief dat de voortzetting is van de Ardennen net over de grens in Duitsland. "Het was erg moeilijk en gevaarlijk om hier te geraken. Soms zijn delen van de weg gewoon weggespoeld, er zijn zelfs ná de zondvloed nog zinkgaten ontstaan". Ook het openbaar vervoer in het rampgebied ligt lam. Thalys laat weten dat ook de hst-hogesnelheidstreinen tussen Duitsland en ons land vandaag in de twee richtingen zijn geschrapt. 

AFP or licensors

Veel wegen zijn onberijdbaar of afgesloten. De politie vraagt om de ruime omgeving van het Ahrtal te vermijden. Ook de autoweg A61, die grotendeels de Rijn volgt, is ten zuiden van Keulen zwaar beschadigd. Het is een autoweg die vaak voor Belgen en Nederlanders wordt gebruikt, voor een rit naar het zuiden. Ook enkele andere autowegen, zoals de A44 en de A1 zijn tijdelijk onderbroken. Automobilisten bekijken best de actuele verkeersinformatie.

Nu al is duidelijk dat het om de zwaarste overstromingen in Duitsland gaat van de laatste tientallen jaren. Doorgaans kleine waterlopen waren gisteren plots kolkende monsters. In Gerolstein in de Vulkaaneifel stond het water van de Kyll - een bijrivier van de Moezel - gisteren bijna anderhalve meter hoger dan de historische hoogwaterstand van 1991. 

De hulperverleners krijgen intussen steun vanuit andere Duitse deelstaten. Vanuit Baden-Württemberg in Zuid-Duitsland zijn 600 brandweerlui en medisch personeel onderweg.  Nochtans zijn ook in Baden-Württemberg enkele dorpen overstroomd. Ook Hamburg stuurt mensen en materieel naar het rampgebied in het Rijnland. (Lees verder onder de foto en de kaart). 

Het dorpje Schuld, in de omgeving van Bad Neuenahr in de Eifel
AFP or licensors

In Duitsland is vooral het westelijk stroomgebied van de Rijn met de bijrivieren Ahr en Moezel getroffen, meer concreet de deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen, net als het Eifelplateau net over de Belgische grens. Ook ten oosten van de Rijn, in Wuppertal en Solingen, ergens halfweg Keulen en Dortmund, zijn er ook slachtoffers gevallen.

De watersnood overtreft nu al zeker die van mei 2013 toen zware regenval leidde tot overstromingen in het stroomgebied van de Elbe en de Donau in Duitsland, maar ook in Oostenrijk, Tsjechië en Polen. Toen stond een groot deel van Dresden onder water en vielen er 25 doden.

Onze collega's van "Terzake" maakten onderstaand overzicht van de dag in Duitsland:

Videospeler inladen...

Meest gelezen