AFP or licensors

Franse regisseur Julia Ducournau wint als tweede vrouw Gouden Palm, ceremonie draait in de soep

De Franse regisseur Julia Ducournau heeft op het Filmfestival van Cannes de Gouden Palm gewonnen voor haar film "Titane". Ze is daarmee nog maar de tweede vrouw in de 75-jarige geschiedenis van het festival die de hoofdprijs wegkaapt. "Titane" is een Frans-Belgische productie. De slotceremonie draaide volledig in de soep. Juryvoorzitter Spike Lee onthulde de winnaar van de Gouden Palm al aan het begin van de avond, wat niet de bedoeling was.

Het was een bewogen slotceremonie in Cannes en niet het minst voor juryvoorzitter Spike Lee. In het begin van de avond maakte hij per ongeluk de winnaar van de Gouden Palm bekend. Er was even verwarring, maar de ceremonie ging verder met de uitreiking van de andere prijzen. Op het moment van de waarheid liep het dan nog eens fout. Spike Lee wou opnieuw de winnaar aankondigen, maar die eer was weggelegd voor actrice Sharon Stone. Zij mocht dan uiteindelijk de Gouden Palm overhandigen aan Julia Ducournau voor haar film "Titane". 

Bekijk hier de verwarring in het begin en aan het einde van show:

Videospeler inladen...

Ducournau was erg geëmotioneerd. Ze bedankte de jury hartelijk. "Bedankt om te pleiten voor meer diversiteit in onze cinema-ervaringen en in ons leven en ook bedankt aan de jury om de monsters weer toe te laten."

Bedankt aan de jury om de monsters weer toe te laten.

Julia Ducournau, winnaar Gouden Palm

Futuristische horrorfilm

Haar film "Titane" zorgde de afgelopen dagen voor de nodige controverse in Cannes. Het is een futuristische horrorfilm met erg gewelddadige scènes en gitzwarte humor. Het hoofdpersonage, Alexia, veroorzaakt als kind een auto-ongeval en krijgt daarna een titanium plaat in haar schedel. Ze transformeert in een moordlustige vrouw die zich te buiten gaat aan seksuele uitspattingen. Zo heeft ze bijvoorbeeld seks met een auto. 

De film is aan Belgische zijde geproduceerd door Frakas Productions en heeft als director of photography de Vlaming Ruben Impens. Hij werkte ook mee aan films als "The broken circle breakdown" en "De helaasheid der dingen". 

Dit jaar maakten vier vrouwelijke regisseurs kans op de Gouden Palm, een record. Ducournau is de tweede vrouw die de Gouden Palm wegkaapt. 28 jaar geleden was die eer voor het eerst weggelegd voor de Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Campion. 

Geen prijs voor de Belgische regisseur Joachim Lafosse

De Belgische regisseur Joachim Lafosse greep naast de prijzen in Cannes. Hij zat in de officiële competitie met zijn film "Les intranquilles". 

Een andere productie met Belgische link die wel in de prijzen viel, is "Annette", de musical van de Franse regisseur Leos Carax. Die film werd deels in ons land opgenomen en kreeg ook Vlaamse steun. Carax won de prijs voor beste regisseur, maar kon die niet zelf ophalen. De Amerikaanse cultband Sparks, die de muziek voor de film schreef, nam de prijs in ontvangst. 

Van links naar rechts: acteurs Damian Bonnard, Leila Bekhti en Gabriel Merz Chammah, rechts achteraan regisseur Joachim Lafosse.
AFP or licensors

Het palmares van de 74e editie van het Filmfestival van Cannes:

  • Gouden Palm: "Titane" van Julia Ducournau
  • Grote prijs: "A hero" van Asghar Farhadi en "Hytti nro 6" van Juho Kuosmanen
  • Prijs voor beste regie: "Annette" van Leos Carax
  • Prijs voor beste scenario: "Drive my car" van Ryusuke Hamaguchi
  • Prijs van de jury: "Ahed's knee" van Nadav Lapid en "Memoria" van Apichatpong Weerasethakul
  • Prijs voor beste actrice: Renate Reinsve in "Julie en 12 chapitres"
  • Prijs voor beste acteur: Caleb Landry Jones in "Nitram"
  • Gouden Camera (prijs voor beste debuut): "Murina" van Antoneta Alamat Kusijanovic
  • De Gouden Palm voor kortfilm: "All the crows in the world" van Tang Yi, met een speciale vermelding voor de kortfilm "Céu de agosto" van Jasmin Tenucci

Nog Belgische winnaars

Gisteren raakte al bekend dat de Belgisch-Roemeense Teodora Ana Mihai de Audacity Award (Prijs voor Durf) gewonnen heeft voor haar speelfilmdebuut "La civil". Die film was opgenomen in de officiële selectie Un Certain Regard. 

"La civil" vertelt het verhaal van Cielo, een Mexicaanse moeder die op zoek gaat naar haar dochter die werd gekidnapt door een drugskartel. Als de autoriteiten geen hulp bieden, neemt Cielo het heft in eigen handen en transformeert ze geleidelijk van een huisvrouw in een wraakzuchtige militant.

Teodora Ana Mihai
AFP or licensors

Belgische Laura Wandel wint FIPRESC-prijs

Vandaag werd ook de Belgische Laura Wandel bekroond. Zij kreeg voor haar speelfilmdebut "Un monde" de FIPRESCI-prijs, een prijs van de internationale federatie van filmcritici. Ook "Un monde" was opgenomen in de selectie Un Certain Regard.  

"Un monde" gaat over Nora die naar het eerste leerjaar gaat en ziet dat haar grote broer Abel op de speelplaats wordt lastiggevallen. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt. Nora hoopt vooral nieuwe vrienden te maken, waardoor ze voor een verscheurende keuze staat.

"De film exploreert de fijne lijn tussen liefde en geweld in de relatie tussen kinderen op de speelplaats van hun school", aldus de jury. "Deze grens wordt gefilmd door de camera in een realistische, ruige en compromisloze stijl. De spanning tussen subtiliteit en vanzelfsprekendheid wordt volgehouden van begin tot eind. Laura Wandels prachtige debuutfilm is tegelijk destabiliserend en diep vervuld met compassie."

Van links naar rechts: regisseur Laura Wandel en acteurs Gunter Duret, Maya Vanderbeque en Laura Verlinden.
AFP or licensors

Meest gelezen