Coronablog: Gemiddeld nu meer dan 1.200 bevestigde besmettingen per dag

Het aantal bevestigde besmettingen en ziekenhuisopnames in ons land blijven vooralsnog stijgen. Gemiddeld worden nu 1.231 besmettingen per dag en 21 ziekenhuisopnames per dag geregistreerd. Het aantal overlijdens daalt wel nog altijd. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Blik op de cijfers: Besmettingen en ziekenhuisopnames blijven stijgen

  • Eergisteren, op donderdag 15 juli (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 7.706.816 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 82 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 66,9 procent. 5.292.222 van hen zijn volledig beschermd.
  • Van 10 tot en met 16 juli werden elke dag gemiddeld 21 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 21 procent meer dan de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnames is nu al enkele dagen aan het stijgen.
  • Gisteren - vrijdag 15 juli - meldden de ziekenhuizen 27 opnames (-2 in vergelijking met wat ze donderdag meldden). 29 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten (+9).  De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op donderdag.
  • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 239 covidpatiënten in het ziekenhuis (-14). Ook dat cijfer heeft betrekking op de situatie op donderdag. Op weekbasis blijft de bezetting stabiel (=).
  • 81 covidpatiënten liggen op intensieve zorg (-5), 50 onder hen hebben beademing nodig (-7). Op weekbasis daalt het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg nog met 13 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 24 procent.
Foto: Unsplash
  • In de week van 7 tot en met 13 juli overleden elke dag gemiddeld 2 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 42 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.209 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 7 en 13 juli werden per dag gemiddeld 1.231 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 76 procent meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.103.413 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 7 en 13 juli werden dagelijks gemiddeld 63.200 tests afgenomen. Dat is stabiel (=) gebleven in vergelijking met de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 7 en 13 juli (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 2,1 procent (0,8 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 2 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,22. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Aantal coronabesmettingen in Verenigd Koninkrijk blijft stijgen

In het Verenigd Koninkrijk blijft, met mogelijke versoepelingen van coronamaatregelen in het vooruitzicht, het aantal nieuwe besmettingen toenemen. Op gezag van de gezondheidsautoriteiten meldde Sky News dat er op 24 uur 54.674 COVID-19-patiënten zijn bijgekomen. Dat is het hoogste aantal sinds midden januari.

Gisteren waren er 51.870 nieuwe infecties gemeld. In de laatste 24 uur waren er 41 sterfgevallen tegen 49 vrijdag. Bijna 68 procent van de volwassen in het Verenigd Koninkrijk heeft reeds een dubbele dosis van een coronavaccin gekregen.

Duizenden Fransen demonstreren tegen coronapas

In vele Franse steden zijn duizenden demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen de invoering van de “pass sanitaire”, de coronapas. Die moet je in Frankrijk vanaf maandag kunnen voorleggen als je naar evenementen met veel publiek en naar culturele instellingen wil gaan. Vanaf volgende maand moet de pas ook getoond worden bij een bezoek aan de horeca en winkelcentra.

Lees meer in dit artikel:

Muziekverbod en avondklok op populair Grieks vakantie-eiland

De Griekse autoriteiten hebben vanwege de coronacrisis een muziekverbod afgekondigd in horecazaken op het toeristische eiland Mykonos. Daar zal tot 26 juli ook een avondklok gelden. Iedereen op het eiland, ook toeristen, moet tussen 01.00 en 06.00 uur in principe binnenblijven.

De autoriteiten waarschuwden afgelopen week al dat het aantal coronagevallen op het eiland in een week tijd is verviervoudigd naar 300. Staatssecretaris voor civiele bescherming Nikos Hardalias kondigde vandaag ook aan dat organisatoren van privébijeenkomsten met meer dan twintig aanwezigen voortaan boetes riskeren die kunnen oplopen tot 200.000 euro.

Griekenland ziet het aantal coronabesmettingen de afgelopen tijd weer flink toenemen. Dat wordt vooral toegeschreven aan de deltavariant van het virus. De autoriteiten maakten vrijdag melding van 2.700 nieuwe besmettingen in het hele land, waar begin deze maand vaak maar enkele honderden coronagevallen per dag werden vastgesteld.

Britse minister van Volksgezondheid in quarantaine na positieve COVID-test

De Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid heeft zichzelf in quarantaine geplaatst nadat hij positief heeft getest op corona.

"Ik wacht een volledige PCR-rest af, maar gelukkig ben ik gevaccineerd en heb ik alleen milde symptomen", klinkt het op Twitter. Hij roept de bevolking ook op om zich zeker te laten vaccineren als ze dat nog niet gedaan hebben.

De aankondiging komt er twee dagen voor de regering, tegen tegenwerpingen van wetenschappers in, de coronamaatregelen in Engeland zou versoepelen.

Zeer lichte afvlakking van toename nieuwe besmettingen in Nederland

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend is in Nederland het coronavirus vastgesteld bij 11.134 mensen. Het is de derde dag op rij dat het aantal positieve tests boven de 11.000 uitkomt.

Wel daalde het aantal nieuwe besmettingen licht (-190) vergeleken met vrijdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 11.324 positieve tests registreerde (bijgesteld van 11.363). Er zijn sinds vrijdag geen nieuwe sterfgevallen gemeld.

De stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zet anderzijds door. Er zijn nu 284 patiënten opgenomen, negentien meer dan vrijdag. Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten is het hoogst sinds begin deze maand.

Er belandden vijftig nieuwe patiënten op de verpleegafdelingen, een meer dan vrijdag. Op de intensive cares (ic's) kwamen vijf nieuwe patiënten terecht, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de ic's liggen nu 77 coronapatiënten, twee meer dan vrijdag. Op de verpleegafdelingen steeg het aantal patiënten met zeventien naar 207, het hoogste aantal sinds zondag 27 juni, toen er voor het laatst meer dan 200 patiënten lagen.

Omdat het aantal positieve tests de laatste tijd hard stijgt, verwacht het LCPS dat het de komende tijd drukker wordt op de ic's en op de verpleegafdelingen.

Frankrijk scherpt regels aan voor reizigers uit verschillende Europese landen

Frankrijk heeft de regels voor buitenlandse toeristen uit verschillende Europese landen nog eens verstrengd. Wie het land vanaf morgen wil binnenkomen en nog niet volledig gevaccineerd is, moet een negatieve coronatest kunnen voorleggen van hooguit 24 uur oud. Tot nog toe was dat 72 uur. De nieuwe regel geldt enkel voor reizigers uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Griekenland, Spanje en Portugal. Voor wie uit ons land naar Frankrijk reist, verandert er voorlopig niets.

Voor reizigers die volledig gevaccineerd zijn, worden alle reisbeperkingen opgeheven sinds vandaag. Iemand is voor de Fransen volledig gevaccineerd vanaf een week na de tweede dosis (bij de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca), een week na de eerste dosis voor wie het coronavirus al opliep, of 28 dagen na de enige dosis van het Johnson & Johnson-vaccin. Dat geldt voor alle landen. 

Federale politie versterkt grenscontroles

De federale politie heeft sinds gisteren de grenscontroles in luchthavens, stations en op autosnelwegen opgevoerd om na te gaan of reizigers de coronaregels correct naleven. Zo wil de federale politie helpen garanderen dat mensen in veiligheid kunnen reizen en dat de gezondheidssituatie in België onder controle blijft. Wie niet in orde is, riskeert een boete van 250 euro. 

Er worden extra ploegen van de federale wegpolitie ingezet om tijdens piekmomenten controleacties te houden op de autosnelwegen. Ook op het spoor worden de controles opgedreven: op internationale hogesnelheidstreinen zal 100 procent van de passagiers gecontroleerd worden. 

Wat de luchthaven betreft, werden tot nu toe al alle passagiers die van buiten de Schengenzone kwamen, gecontroleerd. Daar worden nu bijkomende inspanningen gedaan om ook de passagiers die van binnen de Schengenzone komen, meer te controleren. Daarvoor wordt een controlepost opgericht in de luchthaven waar alle passagiers moeten passeren. "Om dit vlot te laten verlopen, zal er gewerkt worden met afzonderlijke rijen op basis van de kleurcode van het land van oorsprong", legt de federale politie uit. 

Daarenboven zal de politie aan de gates zelf ook steekproefgewijs controles uitvoeren om na te gaan of vliegtuigmaatschappijen hun verplichtingen nakomen inzake de controles van documenten. De vervoersmaatschappijen moeten namelijk zelf de documenten van passagiers controleren vooraleer zij aan boord gaan op de plaats van vertrek. Als de luchtvaartmaatschappijen niet in orde blijken, zal de politie een proces-verbaal opstellen, waarna het parket kan overgaan tot een onmiddellijke dagvaarding, waarschuwt de federale politie.

Verenigd Koninkrijk plant grootste griepvaccinatiecampagne ooit

Het Verenigd Koninkrijk wil komende winter de grootste vaccinatiecampagne tegen de griep  ooit organiseren. Meer dan 35 miljoen mensen zullen gratis een griepvaccin kunnen krijgen.

De grootste griepvaccinatiecampagne in de geschiedenis van het land moet een mogelijke comeback van het griepvirus tegengaan. Komende winter is er een dubbele dreiging, met zowel het coronavirus als de griep, klinkt het bij de Britse omroep BBC. Onder meer kinderen tussen 2 en 16 jaar kunnen het gratis vaccin krijgen, net als de 50-plussers of mensen in een risicocategorie.

"De griep kan een ernstige ziekte zijn en we willen een beschermingsmuur optrekken door een recordaantal mensen immuun te maken", zegt minister van Volksgezondheid Sajid Javid. "Nu het land dichter bij een terugkeer naar een normaal leven komt, moeten we met COVID-19 leren leven, naast andere virussen. We bieden een gratis griepvaccin aan miljoenen mensen aan om het veilig te houden in de winter."

Nu het land dichter bij een terugkeer naar een normaal leven komt, moeten we met COVID-19 leren leven, naast andere virussen. We bieden een gratis griepvaccin aan miljoenen mensen aan om het veilig te houden in de winter.
Minister van Volksgezondheid Sajid Javid

Volgens Volksgezondheid in Londen zal er in 2020-2021 minder griep dan normaal circuleren in de wereld dankzij de coronamaatregelen, zoals het dragen van maskers of het voldoende afstand houden. Maar de kans bestaat dat komende winter meer mensen de griep zullen krijgen, gezien het lage aantal vorige winter.

De griep kwam zeer weinig voor vorige winter, waardoor minder mensen weerstand opgebouwd hebben, aldus Yvonne Doyle, medisch hoofd van het gezondheidsagentschap van Engeland. Het komende griepseizoen is daarom zeer onvoorspelbaar, ook door de combinatie met het coronavirus.

Goeiemorgen, fijn weekend!

Goeiemorgen, fijn weekend! De zon breekt door vandaag, maar in ons land en in Nederland en Duitsland worden de gevolgen van de extreme regen van de voorbije dagen nu pas stilaan duidelijk. Nieuws daarover kan je volgen in onze liveblog over het noodweer, hier kan je terecht voor de belangrijkste en opvallendste nieuwsfeiten over de coronacrisis. Een overzicht van wat er gisteren gebeurde, vind je in onze blog van vrijdag.

Meest gelezen