AFP or licensors

Opnieuw massaal protest tegen coronapas in Frankrijk: duizenden demonstranten vullen straten van Franse steden

In vele Franse steden zijn duizenden demonstranten opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen de invoering van de “pass sanitaire”, de coronapas. In Frankrijk moeten volwassenen vanaf maandag kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, COVID-19 hebben gehad of onlangs negatief zijn getest om naar evenementen met veel publiek en naar culturele instellingen te gaan. Vanaf volgende maand moet de pas ook getoond worden bij een bezoek aan onder meer de horeca en winkelcentra.

Van Parijs tot Marseille zijn duizenden demonstranten vandaag de straat opgegaan om te demonstreren tegen de invoering van de “pass sanitaire”.  

De aversie tegen de coronapas en tegen het verplicht vaccineren van zorgverleners bleek ook al woensdag op de Franse nationale feestdag, Quatorze Juillet. 

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen naar schatting 114.000 demonstranten de straat op: zo'n  18.000 in de hoofdstad Parijs en 96.000 bij 136 andere demonstraties. 

Tot de initiatiefnemers in de hoofdstad behoorden de rechtse politicus Florian Philippot (Les Patriotes), voormalig vicevoorzitter van het Front National, en een kopstuk van de gele hesjes.

Bekijk hier beelden van protesten uit verschillende Franse steden en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

De tegenstanders van de coronapas verwijzen ook nu vaak naar nazimethodes uit de Tweede Wereldoorlog. Net als woensdag verliepen de manifestaties niet overal rustig. In onder meer Dijon, Lille, Nantes en Lyon zette de politie traangas in om de menigte te verspreiden.

"Iedereen is vrij en beslist over zijn eigen lichaam", zegt een betoger. "Ook de president heeft nooit het recht om te beslissen over mijn en onze individuele gezondheid. Nooit!"

Videospeler inladen...

Meest gelezen