Archieffoto genomen in gevangenenkamp Al Roj
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Teruggekeerde IS-vrouwen overgebracht naar gevangenis, kinderen naar ziekenhuis

De zes IS-vrouwen die de afgelopen uren gerepatrieerd werden uit het gevangenenkamp Al-Roj in Noord-Syrië zijn na hun aankomst in België meteen overgebracht naar verschillende gevangenissen. Vijf van hen zijn al veroordeeld voor terrorisme. De 10 kinderen die met hen meereisden worden toevertrouwd aan de bevoegde jeugdparketten. Ze zijn eerst overgebracht naar ziekenhuizen om hun gezondheidstoestand te onderzoeken. 

De zes IS-vrouwen die de voorbije uren gerepatrieerd werden uit het kamp Al-Roj in Noord-Syrië, zijn na hun aankomst in België meteen overgebracht naar verschillende gevangenissen. Vijf van hen zijn al veroordeeld voor terrorisme, tegen de zesde loopt het proces nog. Dat meldt federaal procureur Frédéric Van Leeuw.

"Het gaat om vier Franstalige vrouwen uit het Brusselse Gewest en twee Nederlandstalige vrouwen uit Antwerpen", aldus procureur Van Leeuw. "Vier van hen werden bij verstek al veroordeeld tot vijf jaar cel voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Een vijfde vrouw werd op tegenspraak ook veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Haar dossier is momenteel lopende voor het Antwerpse hof van beroep. De zesde vrouw werd nog niet veroordeeld maar tegen haar liep al wel een aanhoudingsbevel. Haar zaak wordt momenteel behandeld door de Brusselse correctionele rechtbank."

De zes vrouwen voldoen aan de criteria die de Nationale Veiligheidsraad had vastgesteld voor hun repatriëring, klinkt het nog bij de federaal procureur: "Ze zijn de moeder van één van de gerepatrieerde kinderen en dat werd bewezen door DNA-tests die enkele weken geleden ter plaatse zijn uitgevoerd door Buitenlandse Zaken. Ze hebben duidelijk uiting gegeven aan de wens terug te keren en zich te distantiëren van elke extremistische ideologie, ze voldoen aan een door de veiligheidsdiensten uitgevoerde risicobeoordeling en hebben de Belgische nationaliteit."

Kinderen

Samen met de zes vrouwen zijn ook hun tien kinderen gerepatrieerd, allemaal geboren tussen 2012 en 2019. "De kinderen zijn toevertrouwd aan de bevoegde jeugddiensten en jeugdparketten", klinkt het bij Van Leeuw. "Maar eerst zijn ze overgebracht naar verschillende ziekenhuizen, waar hun medische en psychische gezondheidstoestand onderzocht en gemonitord zal worden. Vervolgens zal per geval een gepaste omkadering worden opgezet. De betrokken families zijn persoonlijk op de hoogte gebracht."

Om hun anonimiteit te respecteren, zal het parket niet verder communiceren over de maatregelen die rond de kinderen genomen worden.

Meest gelezen