De schade vanmorgen in Pepinster.

Liveblog: Officiële dodental loopt op tot 27, nog ruim 100 mensen vermist of onbereikbaar

De balans van het zware noodweer van de afgelopen dagen blijft stijgen. Momenteel is het aantal bevestigde dodelijke slachtoffers opgelopen tot 27. Van 103 anderen is het nog wachten op een teken van leven.  In alle getroffen provincies wordt intussen ook de materiële schade langzaamaan steeds duidelijker. Opruimen en schoonmaken is allesbehalve evident. Volg het nieuws over het noodweer en zijn gevolgen op de voet in deze liveblog.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je het meest recente nieuws. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Aantal bevestigde overleden personen loopt op tot 27, verwacht wordt dat aantal nog zal stijgen

De balans van het zware noodweer van de afgelopen dagen blijft oplopen. Momenteel is het aantal bevestigde overleden personen opgelopen tot 27.

Het Crisiscentrum gaat ervan uit dat dit aantal de komende uren en dagen nog zal oplopen. De hulpdiensten blijven in de regio zoekacties uitvoeren.

Vermisten

Op dit moment zijn nog 103 personen vermoedelijk vermist of onbereikbaar. Daar zijn verschillende redenen voor. Velen zijn hun telefoon kwijt of kunnen die niet opladen. 

Sommigen zijn opgenomen in het ziekenhuis zonder identiteitskaart of papieren en/of hebben nog niet de mogelijkheid gehad om contact op te nemen met hun familieleden.

Nog 103 vermisten, maar dat zijn niet allemaal slachtoffers, zegt Gerry Van Look van de Cel Vermiste Personen:

Videospeler inladen...

Een overzicht van de situatie in de verschillende provincies:

Luik
Terwijl de peilen van de rivieren blijven dalen, loopt de balans van de watersnood in de provincie Luik. Om 15.30 uur zijn er opnieuw drie lichamen aangetroffen in de gemeente Esneux. In Hamoir werd één slachtoffer geborgen.

Er is alleen nog overstromingsgevaar voor de Mehaigne, een zijrivier van de Maas, en de bijrivieren van de Mehaigne, in de provincies Namen en Luik.

Luxemburg
Er zijn nog steeds problemen met het elektriciteitsnetwerk en het drinkwater. De gemeenten helpen bij het verspreiden van drinkwater.

Namen
De situatie stabiliseert, het water daalt en gevaar op nieuwe overstromingen is grotendeels geweken. Net als in Luik is er alleen nog overstromingsgevaar voor de Mehaigne en de bijrivieren van de stroom.

De gemeenten zoeken onderdak voor de getroffen inwoners en delen drinkwater uit. Er zijn nog steeds problemen op het elektriciteits- en telefoonnetwerk.

Waals-Brabant
In Tubize en Waver is het water verder aan het dalen en geldt er geen nieuw overstromingsgevaar meer.

Henegouwen
In de province Henegouwen is er ook geen nieuw overstromingsgevaar.

Limburg
Het peil van de Maas daalt langzaam. Maar overal in het Maasbekken staan de waterpeilen nog altijd heel hoog, maar onder controle. 

Vlaams-Brabant
In Vlaams-Brabant heeft de Dijle in Sint-Joris-Weert het alarmpeil bereikt. Daar treden kritieke overstromingen op langs de Neerijsebaan. 

Het wachtbekken van Egenhoven wordt aangesproken om wateroverlast in Leuven te vermijden. Er wordt daarbij gecontroleerd maximaal debiet door de Leuvense binnenstad gestuurd om voldoende buffercapaciteit te behouden. 

Langs de Zenne zijn de peilen inmiddels gedaald. Daar is het gevaar geweken.

Vragen?
Mensen met  praktische vragen kunnen contact opnemen met het informatienummer 1771. Op dit nummer kan je ook terecht voor psychologische steun. Dit nummer is bereikbaar tussen 08.00 en 22.00 uur. 

In Vlaams-Brabant heeft de Dijle in Sint-Joris-Weert het alarmpeil bereikt. Daar treden er kritieke overstromingen op lang de Neerijsebaan. Het wachtbekken van Egenhoven wordt aangesproken om wateroverlast in Leuven te vermijden. Er wordt daarbij gecontroleerd maximaal debiet door de Leuvense binnenstad gestuurd om voldoende buffercapaciteit te behouden. 

Langs de Zenne zijn de peilen inmiddels gedaald. Daar is het gevaar geweken.

Overstromingen na zware regenval in Oost-Duitsland en Beieren

Verschillende regio's in Duitsland zijn getroffen door zware regenval. In de Oost-Duitse deelstaat Saksen was er sprake van meer dan 100 liter neerslag per vierkante meter, met overstromingen tot gevolg. Meer naar het zuiden is de regio Oberbayern in Beieren getroffen. Daar is de situatie dramatisch, aldus de hulpdiensten.

In het westen van het land was er de voorbije dagen grote overlast door de overstromingen. In Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts kwamen zeker meer dan 140 mensen om het leven door het noodweer, dat gelijktijdig ook België trof.

  

Rotselaar verwacht piekpeil rond middernacht

In Rotselaar in Vlaams-Brabant is de Winge buiten haar oevers getreden, een kleine zijrivier van de Demer. Een 25-tal huizen hebben water binnengekregen, maar voor deze bewoners van de Holsbeeksesteenweg lijkt het grootste gevaar alleszins geweken. Het hoogste peil komt er wel pas rond middernacht aan, maar ze verwachten geen heel grote extra problemen.

Videospeler inladen...

Eerste overstromingen in Oostenrijk

Zoals voorspeld is de zware regenzone die ons land getroffen heeft richting Oostenrijk getrokken. In de stad Hallein, ten zuiden van Salzburg, is de rivier Kothbach overstroomd. Het centrum van de stad van de stad is onder water gelopen.

Videospeler inladen...

Ook elders in het land is er wateroverlast, al is de toestand niet zo erg. Zo staan er in de hoofdstad Wenen straten blank, maar daar richt het water momenteel nog niet zo veel schade aan. 

Elfduizend gezinnen zitten nog zonder elektriciteit in Luikse

In het Luikse zijn er nog steeds 157 elektriciteitscabines buiten werking, waardoor ongeveer 11.000 gezinnen zonder elektriciteit blijven zitten. Dat zegt Resa, de distributienetbeheerder voor elektriciteit en gas. Het goede nieuws is dat 222 andere cabines wel weer werken, waardoor de stroom hersteld werd bij 15.500 gezinnen.

"Op enkele kritieke plaatsen na, in Pepinster of in sommige dorpen of wijken van Trooz waar bijna alles verwoest is, hopen we geleidelijk aan de elektriciteit te herstellen in alle getroffen gemeenten. Tegen volgend weekend moet dat het geval zijn in de meest kritieke gebieden. Maar we blijven voorzichtig, want extreme problemen blijven mogelijk", zegt Gil Simon, algemeen directeur van Resa. 

Voor het gasnet is de situatie anders. In de ergst getroffen gebieden zijn de eerste diagnoses gesteld en is de gasbevoorrading afgesloten. Vervolgens hebben de teams van Resa installaties gecontroleerd die niet afgesloten waren, maar wel schade leden door de overstromingen. Daar werden veiligheidsmaatregelen genomen. Ook zijn er verschillende interventies geweest na meldingen van instortingsgevaar of stabiliteitsproblemen, zegt Resa. 

Gewonde 70-jarige man overleden in Mettet

Een inwoner van Mettet, in de provincie Namen, is overleden nadat hij donderdag in de Biesmelle was gevallen, een zijrivier van de Samber. Dat zegt de korpschef van politiezone Val de Sambre, Marc Gilbert, die daarmee een bericht van de krant L'Avenir bevestigde.

De man van zeventig jaar werd donderdag enkele tientallen meters meegesleurd, alvorens enkele getuigen, geassisteerd door de brandweer, hem konden redden. De man zat meer dan een halfuur vast in het wassende water en kreeg  er veel  binnen. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen in kritieke toestand en overleed uiteindelijk vandaag.

Hulpdiensten in Pepinster zoeken naar overlevende na geroep vanonder het puin

In Pepinster, dat heel zwaar getroffen is door de overstromingen, zijn de hulpdiensten op zoek naar een overlevende nadat ze in de vooravond iemand vanonder het puin hoorden roepen. 

Dat meldt VTM Nieuws op gezag van de burgemeester en wordt door de lokale politie bevestigd aan VRT NWS.  Meer details kon de politiecommissaris niet geven: "De zoekactie is nog aan de gang."

België doet aanvraag voor geld uit Europees Solidariteitsfonds

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft bij een bezoek aan Maaseik aangekondigd dat België een aanvraag zal doen voor fondsen van het Europees Solidariteitsfonds. 

"Er zijn al eerste contacten geweest en daaruit blijkt dat België een grote kans heeft om de fondsen te krijgen", zei De Croo. Hij sprak al van schade die zou oplopen in de honderden miljoenen euro.

Bekijk hier een uitgebreid verslag van het bezoek van de premier aan Maaseik:

Videospeler inladen...

Wie zich niet kon laten vaccineren door watersnood kan vaccinatie gewoon verplaatsen

Wie door de watersnood zijn afspraak heeft gemist om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, kan zijn oorspronkelijke afspraak annuleren en een nieuwe afspraak maken zonder een nieuwe uitnodiging af te wachten. 

Dat is tenminste het geval voor wie in Brussel, Vlaanderen of de Duitstalige Gemeenschap woont. Wie in Wallonië woont, moet contact opnemen met het contact center op het nummer 0800/45.019 om de vaccinatie te verplaatsen, zo delen de FOD Volksgezondheid en het Crisiscentrum mee.

Meer concrete details zijn te vinden op de website info-coronavirus.be van de FOD Volksgezondheid en het Crisiscentrum. Daar staan ook richtlijnen voor wie verplicht getest moest worden, maar die test door de ramp niet kon laten doorgaan.

Nederlandse koe 100 kilometer meegesleurd in de Maas

In Nederland is vanmiddag een koe uit de Maas gered. Het dier had een afstand van zo’n 100 kilometer afgelegd in de rivier: van bij de Belgische grens tot bijna in Nijmegen. Dat meldt de Nederlandse regionale omroep Brabant.

Na de overstromingen in België wordt het vele water op dit moment naar Nederland afgevoerd, via de Maas. De massa water heeft naast het vele puin dus ook een koe meegesleurd.

In Escharen, ten zuiden van de Nederlandse stad Nijmegen, werd het dier door de brandweer uit de stroom gered. Het dier lag tussen puin en kwam alleen met de snuit boven het water uit.  

Op basis van het oormerk heeft de brandweer vervolgens achterhaald dat het dier uit het Limburgse Echt afkomstig was, vlak bij de grens met België. De koe werd door een dierenarts gecontroleerd en zou het naar omstandigheden goed maken.

Ook de voetbalwereld toont zich solidair

De Pro League heeft vanochtend besloten om, samen met de clubs, spelers en rechtenhouder Eleven Sports, een noodfonds op te richten voor de slachtoffers van de overstromingen. Clubs en supportersgroepen doen ook nog eigen acties of steunen die van het Rode Kruis.

Lees meer in dit artikel van Sporza:

Ramp in Limburgse Maasdorpen vermeden: peil van Maas zakt gestaag

De situatie in Maaseik en andere Maasgemeenten is gestabiliseerd. De waterpeilen dalen er overal, en verwacht wordt dat het waterniveau tegen morgenochtend nog verder zal zakken. Burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD) uit Maaseik beseft dat ze veel geluk hebben gehad: “Op een bepaald moment hielden zelfs de zandzakjes het water niet meer tegen.”

Lees meer in dit artikel:

Al 2 miljoen euro opgehaald voor Nederlands Limburg

In Nederland is al ruim 2 miljoen euro opgehaald voor steun aan Nederlands Limburg. Net als in ons land gisteren een centraal rekeningnummer geopend waarop mensen geld kunnen overmaken. In Nederland is dat Giro 777, in België is dat 2525, voluit BE70 0000 0000 252.5

Hoe is de situatie in Vlaams-Brabant en Limburg?

Ook vandaag is het overstromingsgevaar in Vlaams-Brabant en Limburg nog niet geweken. Vooral in Rotselaar en Halen blijft de toestand kritiek, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Volgens het KMI blijft het wel droog tot en met komende vrijdag.  

Een overzicht van de situatie in beide provincies vind je in dit artikel:

BEKIJK - Drie dagen van ongezien noodweer

Ons land werd de afgelopen drie dagen getroffen door een ongeziene watersnoodramp. Het begon woensdag, met een triest dieptepunt op donderdag en vrijdag begon er licht te schijnen aan de tunnel. Maar sindsdien wordt ook pas de omvang van de dodelijke ramp duidelijk. 

Bekijk het overzicht van de afgelopen dagen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen