Marseille, flatgebouw 'cité des flamants'
AFP or licensors

Drie mensen zonder papieren sterven in brand in Marseille, parket denkt aan brandstichting

In Marseille in het zuiden van Frankrijk zijn vanmorgen drie doden gevallen en verschillende zwaargewonden bij een brand in een appartementencomplex. De slachtoffers sprongen vanop de achtste verdieping naar beneden. Ook een peuter raakte zwaargewond. Eerst dacht het gerecht aan een ongeluk, intussen zijn er sporen die wijzen op brandstichting. 

Het drama in Marseille speelde zich af rond half zes vanmorgen in het flatgebouw "cité des Flamants" in een buitenwijk van Marseille. Dat had op één huurder na leeg moeten zijn. Het zou worden afgebroken om plaats te maken voor iets nieuws, maar dat project had vertraging opgelopen. Nigeriaanse mensen zonder papieren hadden gebruik gemaakt van de leegstand om het pand te kraken. 

"Toen de bewoners vanmorgen vroeg zagen dat er veel rook hing en ook de trappenhal in brand stond, moeten ze in paniek zijn geraakt" denkt Dominique Laurens, de procureur van Marseille. 

Aanvankelijk ging het gerecht nog uit van een dramatisch ongeval, intussen blijkt dat er op twee verschillende plekken brand is gesticht, zowel in de trappenhal als op de zesde verdieping. 

spanningen op de plek van het drama in Marseille
AFP or licensors

de trappenhal stond bekend als dealplaats voor drugs 

procureur Dominique Laurens, Marseille

Volgens het gerecht stond de Cité des Flamants bekend als ontmoetingsplaats voor drugdealers, die de trappenhal van het leegstaande gebouw gebruikten. Na het drama liepen de spanningen vanochtend hoog op tussen de Nigeriaanse gemeenschap en de dealers. De politie moest tussenbeide komen om de gemoederen te bedaren. Het gerecht gaat de zaak nu onderzoeken. 

"We gaan uit van een criminele piste" zei de procureur vanmiddag op een persmoment. "De Nigerianen beschuldigen de drugdealers. Dat zijn op dit ogenblik geruchten, maar we onderzoeken de zaak wel". De politie lanceert ook een oproep tot getuigen. 

Feit is dat de Cité des Flamants al langer een kwalijke reputatie had. Het was zo'n typisch voorstedelijk flatgebouw uit de jaren zeventig. Het stond in een noordelijke voorstadswijk van Marseille en was in handen van een sociale huisvestingsmaatschappij. 

Ook peuter zwaargewond

De balans is in elk geval zwaar. Drie Nigeriaanse twintigers stierven toen ze vanop de achtste verdieping uit het raam sprongen. Ook een peuter is zwaargewond geraakt, net als twee andere mensen. Enkele anderen zijn naar het ziekenhuis gebracht, ze waren lichtgewond of hadden een rookintoxicatie opgelopen. 

AFP or licensors

Meest gelezen