Vrijwilligers helpen met het vullen van zandzakjes in Venlo.

Watersnood verschuift naar noorden van Nederlands Limburg, Maas in Roermond en Venlo naar hoogste peil

In Nederlands Limburg is de watersnood verschoven naar het noorden van de provincie. In de steden Roermond en verderop stroomafwaarts in Venlo staat het water van de Maas (bijna) op het hoogste peil en blijft het afwachten of de dijken het zullen houden. Zuidelijker in Limburg mogen wel al enkele duizenden mensen naar hun huizen terugkeren.

Waar er gisteren vooral in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg overstromingen waren, staat het water van de Maas nu meer in het midden en het noorden op het hoogste peil. Vooral in de steden Roermond en verder stroomafwaarts in Venlo wordt het afwachten of de dijken het zullen houden.

Het is er nu alle hens aan dek bij het bestrijden van de wateroverlast, meldt de NOS. Het hoog water zou volgens de laatste berichten ook langer kunnen aanhouden dan verwacht. De Nederlandse autoriteiten spreken niet meer van een "hoogwaterpiek" maar van een "langgerekt plateau met hoog water". Dat is geen goed nieuws, want op die manier kunnen de dijken verzadigd raken.

In Roermond zijn donderdag en vrijdag duizenden bewoners geëvacueerd, zij kunnen nog steeds niet terugkeren naar hun huizen. Het Nederlandse leger is er gisteren begonnen met het verhogen van de Maasdijk. Ontslagnemend premier Mark Rutte bezocht de stad gisteravond. Vandaag is ook een bedrijventerrein ontruimd.

Op beelden is te zien dat een groot deel van de stad nog steeds onder water staat. Het water van de Maas staat er nu op het hoogste peil en dat zou zeker nog tot zondagmorgen kunnen blijven duren. Om te voorkomen dat lager gelegen wijken onderlopen, zijn meerdere wegen afgesloten met zandzakken.

Bekijk hier een verslag over de watersnood in Nederland uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

In het dorpje Horn bij Roermond is zo'n nooddijk met zandzakjes lek geslagen. Daardoor loopt het water nu het dorp binnen. Een straat met een tiental huizen loopt nu onder water. De buurt was al eerder geëvacueerd.  

De stad krijgt ook te maken met ramptoeristen. Zo erg zelfs, dat het stadsbestuur met boetes dreigt. Eerdere oproepen om niet naar het getroffen gebied af te zakken, lijken namelijk niet te werken. Mensen kwamen met auto's en fietsen naar de kademuur gereden om er foto's te nemen. Nog erger was het in Venlo, waar ramptoeristen de waterkering beschadigden, door op de schotten te klimmen. 

Rijkswaterstaat waarschuwt ook om niet met plezierbootjes de Maas op te gaan. Verschillende mensen zijn met rubberbootjes op de gezwollen rivier gaan varen. Maar dat kan volgens de veiligheidsregio acuut gevaar opleveren. De hulpdiensten zijn al enkele keren tussenbeide gekomen om mensen met plezierbootjes te helpen. 

Ook de situatie verder stroomafwaarts wordt dus in de gaten gehouden, onder meer in Venlo. Daar is gisteravond onder meer het ziekenhuis VieCuri volledig ontruimd. Alle 200 patiënten zijn overgebracht naar andere ziekenhuizen. Het ziekenhuis ligt vlak aan de Maas, die ook hier in de loop van de dag op het hoogste peil zal staan.

De watersnood in Nederland zal langer duren dan eerst gedacht. Er wordt niet meer gesproken van een hoogwaterpiek, maar van een langgerekt plateau met hoog water, zegt de burgemeester van Venlo. In de regio Limburg-Noord is inmiddels dit plateau bereikt, en het waterpeil zal waarschijnlijk 36 uur op dat niveau blijven.  De vraag is of de dijken dit waterpeil zo lang aankunnen. 

Verslaggever Jens Franssen gaf in "Het journaal" van 19 uur een laatste stand van zaken, vanuit Venlo:

Videospeler inladen...

Wat zuidelijker in Nederlands Limburg mogen duizenden inwoners van Bunde, Voulwames, Geulle en Meerssen die eerder geëvacueerd werden dan weer naar huis. Zij moesten hun huizen verlaten door een gat in de dijk aan het Julianakanaal. Volgens de Veiligheidsregio Zuid-Limburg is de situatie na onderzoek veilig bevonden. Ook het treinverkeer Maastricht-Sittard is hervat.

In Beesel, ook in Nederlands Limburg vlak aan de Duitse grens, is vanmorgen aan de bewoners van de laag gelegen gebieden aan de Maas gevraagd om daar weg te gaan. "De druk van zoveel water is groot en daardoor is er altijd een kans dat een dijk kan bezwijken", zegt het gemeentebestuur. Pas tegen het eind van de avond zou duidelijk worden of de piek voorbij is en het water zal zakken.

Het oude gedeelte van Beesel is een van de zwakke plekken in de verdediging tegen het stijgende Maaswater. Nederlandse en Duitse vrijwilligers hebben er afgelopen nacht samen aan een nooddijk gewerkt, omdat de bestaande dijk mogelijk niet hoog genoeg is.

Al meer dan 2 miljoen euro voor slachtoffers

In de eerste 24 uur van de actiedag van het Nationaal Rampenfonds in Nederland, hebben particulieren, bedrijven en instellingen al ruim 2 miljoen euro geschonken voor de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg. In  totaal gaat het om meer den 40.000 giften. De actie gaat de komende dagen nog "in volle vaart" door.

Het geld dat nu wordt opgehaald is nadrukkelijk niet bedoeld als noodhulp, zegt penningmeester Lodewijk Van de Kroft. "Wij komen in beeld als alle modder is opgeruimd. Dan komt er weer ruimte om elkaar te ontmoeten en na te praten over wat er is gebeurd. Met het geld dat wij ophalen willen we initiatieven die bijdragen aan die ontmoeting ondersteunen."

Meest gelezen