Ramp in Maasland vermeden: “We zijn door het oog van de naald gekropen”

De situatie in Maaseik en andere Maasgemeenten is gestabiliseerd. De waterpeilen dalen er overal, en verwacht wordt dat het waterniveau tegen morgenochtend nog verder zal zakken. Burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD) uit Maaseik beseft dat ze veel geluk hebben gehad: “Op een bepaald moment hielden zelfs de zandzakjes het water niet meer tegen.”

De inwoners van de Limburgse Maasdorpen kunnen opgelucht ademhalen: het niveau van de Maas zakt er traag, maar gestaag. In Maaseik is de gemeentelijke fase van het rampenplan dan ook afgeblazen. Inwoners van Heppeneert mogen terug naar huis, maar gemotoriseerd verkeer is er nog niet toegelaten. Ook in Aldeneik is de situatie onder controle: er is nog wat wateroverlast in de Broekstraat, maar de hulpdiensten helpen waar nodig.

Met het opkomend grondwater worden weinig problemen verwacht: “De Maas daalt snel, en het is zomer”, aldus burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD). “Desondanks staan onze brandweerploegen paraat. Ze zijn via het noodnummer te bereiken.” Tollenaere prijst zich gelukkig dat de dijk stand heeft gehouden: “Op een bepaald moment hielden zelfs de zandzakjes het water niet meer tegen. Als de dijk was gebroken, hadden we hier serieuze problemen.”

Videospeler inladen...

"Er blijft veel vuil, modder en stank achter"

Ook in Lanaken is het ergste achter de rug. “Het waterdebiet in Smeermaas bedraagt nog 2.557 kubieke meter per seconde. Op het toppunt was dat 3.300 kubieke meter per seconde”, weet burgemeester Marino Keulen (Open VLD). “De druk ligt nu in Thorn-Wessem in Nederland. In Maaseik staat het waterpeil 16 centimeter lager ten opzichte van de topwaarde, in Geistingen (Kinrooi) is dat 2 centimeter. Verwacht wordt dat tegen morgenochtend de waterstand nog 30 tot 50 cm verder zal zakken.”

In Herbricht, een gehucht van Lanaken, mogen de bewoners weer naar huis. “Het water is er geweken, maar er blijft veel vuil, modder en stank achter. De gemeentelijke technische dienst helpt waar mogelijk met de opruimwerken.” Keulen vraagt om Herbricht voorlopig te vermijden: “Er staan nadarafsluitingen om ramptoerisme te vermijden. De politie houdt hier toezicht op.”

De dalende tendens van het waterpeil en het waterdebiet zet zich door over de hele Maas in Belgisch Limburg. Ook de situatie aan de stuwdam van Monsin is gestabiliseerd.

Meest gelezen