Halen

Overstromingsgevaar in Vlaams-Brabant en Limburg nog niet geweken, situatie in Rotselaar en Halen blijft kritiek

Ook vandaag is het overstromingsgevaar in Vlaams-Brabant en Limburg nog niet geweken. Vooral in Rotselaar en Halen blijft de toestand kritiek, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Volgens het KMI blijft het wel droog tot en met komende vrijdag. Lees hier een overzicht van de situatie. 

Ook vandaag zijn er nog kritieke overstromingen - waarbij huizen bedreigd zijn - in het Demer-, Maas- en Dijlebekken. Het is wel droog, maar er moet nog heel wat water van stroomopwaarts komen. Bovendien zijn heel wat wachtbekkens gevuld of bijna gevuld. De peilen op heel wat waterlopen in Limburg en Vlaams-Brabant staan ook nog steeds zeer hoog, op heel wat plaatsen staan ze buiten de oevers.

"We zijn nog steeds dag en nacht heel druk in de weer om met onze stuwen, schuiven en pompen het water te sturen om zo veel mogelijk huizen te beschermen", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. "Soms leiden we water om via andere waterlopen. Op sommige plaatsen gaan we wachtbekkens meer of minder vullen. Op andere plaatsen wordt een dijk plaatselijk afgegraven om het water meer plaats te geven." 

Het zal nog dagen duren voor de situatie genormaliseerd is. "Het KMI voorspelt de komende week geen noemenswaardige neerslag", aldus Smet, "maar door de langdurige neerslag kunnen de benedenlopen nog lang hun hogere waterstanden aanhouden."

Demer

Het blijft op sommige plaatsen kritiek, zoals in Halen en Rotselaar. In Rotselaar stijgen de Winge en de Grote Losting nog steeds, waardoor woningen onder water komen te staan in de omgeving van de E314 en de Steenweg op Holsbeek. De piek wordt daar pas in de nacht van zaterdag op zondag verwacht. 

Bekijk hier nacht- en dagbeelden vanuit Rotselaar:

Videospeler inladen...

In Halen en Herk-de-Stad zorgen de Velpe en de Gete voor wateroverlast. Ook daar stijgt het waterpeil nog. Overal in het Demerbekken staan de waterpeilen hoog tot zeer hoog. Alle wachtbekkens worden aangesproken. Op verschillende plaatsen kunnen kritieke overstromingen optreden, onder anderen langs de Grote Gete, de Kleine Gete, de Demer, de Herk en de Velpe.

Bekijk hier beelden van in Herk-de-Stad waar een dijk is doorgebroken:

Videospeler inladen...

"De situatie is nog niet onder controle", zegt de gouverneur van Limburg Jos Lantmeeters, die vandaag de gemeente Halen bezocht. De Gete zou daar nog een hele dag blijven stijgen. "Op dit moment stijgt het water nog met zo'n anderhalve tot twee centimeter per uur en dat zal het nog heel de dag blijven doen", aldus Lantmeeters. 

Langs de Grote en Kleine Gete en Melsterbeek bereiken waterpeilen hun maxima ter hoogte van Geetbets. In Zoutleeuw, Linter, Hoegaarden en Tienen zijn de peilen gedaald. Op de Velpe zijn de wachtbekkens in Hoeleden en Halen vol. In Halen, waar al kritieke wateroverlast optreedt vanuit de Velpe en de Gete, kan het waterpeil nog verder stijgen. 

Bekijk hier een uitgebreid verslag uit Halen en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Waterpeil daalt op sommige plekken

In Herk-de-Stad is er ook nog steeds sprake van wateroverlast, maar daar is het waterpeil gelukkig aan het dalen. Volgens de laatste peiling is het waterpeil met zo'n 20 centimeter gedaald.

Ook op de Herk is het waterpeil in Alken aan het dalen doordat de stroomopwaartse wachtbekkens maximaal worden ingeschakeld. Het wachtbekken in Stevoort is volledig gevuld en hier zal nog heel wat water vanuit de Herk, Kleine Herk, Mombeek en Oude Mombeek moeten worden afgevoerd.  

De Demer opwaarts van Schulen is ook boven de alarmdrempel uitgestegen, maar ook daar is het waterpeil er ondertussen aan het dalen. De wachtbekkens van Schulensmeer en Webbekomsbroek worden ingeschakeld om bebouwing in Diest en langs de bevaarbare Demer te beschermen. 

Maas

Ook in het Maasbekken staan de waterpeilen overal hoog. Het wachtbekken op de Jeker in Lauw en op de Dommel in Pelt zijn volledig gevuld en hebben kritieke wateroverlast in Lauw, Tongeren en Pelt kunnen voorkomen. De waterpeilen zijn er nog steeds erg hoog maar onder controle.

Lantmeeters bezocht ook het risicogebied in Maaseik. "In Maaseik is er gelukkig sprake van een sterk dalende Maas," zo zegt Lantmeeters. "In Heppeneert zakte het water in totaal al bijna een meter. Daardoor is het kwelwater, het opkomende grondwater waar we schrik voor hadden, toch niet zo'n groot probleem geworden."

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal" over de situatie in Maaseik:

Videospeler inladen...

Dijle

In Vlaams-Brabant heeft de Dijle in Sint-Joris-Weert het alarmpeil bereikt, kritieke overstromingen kunnen er niet uitgesloten worden. Het wachtbekken van Egenhoven wordt aangesproken om wateroverlast in Leuven te vermijden.

Zenne

Langs de Zenne zijn het station van Buizingen onder water gelopen en worden enkele woningen in de Albert Denysstraat bedreigd. Ook vele broekgebieden langs de Zenne overstromen. Het waterpeil op de Zenne is daalt en is onder controle. 

Nete

In het Netebekken worden geen kritieke overstromingen meer verwacht.

Meest gelezen