"Strijd niet kunnen winnen"

© Wim Feyaerts

Coronablog: premier De Croo wil geen verplichte vaccinatie zorgpersoneel

"Een verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel is niet aan de orde", dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd aan VTM Nieuws. Er zijn vandaag geen nieuwe cijfers beschikbaar over de coronasituatie in ons land. In totaal kreeg ons land al 13,5 miljoen vaccindosissen geleverd. Volg de belangrijkste updates over de coronacrisis in deze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier De Croo: verplichte vaccinatie zorgpersoneel niet aan de orde

Volgens onze premier Alexander De Croo (Open VLD) is zorgmedewerkers verplicht vaccineren niet nodig. ""Als ik zie hoever we de afgelopen maanden geraakt zijn door mensen te overtuigen, dan is dat niet aan de orde", zei hij aan VTM Nieuws. 

De Croo gaf ook aan dat er op het Overlegcomité van maandag geen verstrengingen aankomen. "We moeten voorzichtig blijven, maar ook niet panikeren", zegt de premier, gevraagd naar de stijgende besmettingscijfers. "De vaccinatiecampagne werkt. We gaan niet versoepelen, maar ook onze vrijheden niet opgeven." 

 Wat grote evenementen en festivals zoals Pukkelpop betreft, hamert de Croo op een correct gebruik van de coronapas. "We gaan niet de fouten maken die bijvoorbeeld Nederland gemaakt heeft", beklemtoont de premier. "Voor de coronapas moet je al twee weken volledig gevaccineerd zijn of de hoogkwalitatieve PCR-test gebruiken. We gaan ook vermijden dat mensen met de coronapas kunnen frauderen. Ik heb er vertrouwen in dat de evenementensector dat goed zal aanpakken."

Meer dan 12.500 nieuwe besmettingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn op 24 uur tijd 12.532 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, zo meldt de krant Le Parisien op gezag van de gezondheidsautoriteiten. Gisteren waren het er 10.949 en vorige zondag 4.256. Vrijdag is voor het eerst sinds mei de kaap van 10.000 nieuwe infecties op een dag tijd overschreden.

Er zijn nu 6.936 COVID-patiënten gehospitaliseerd in Frankrijk, veertien meer dan gisteren en 247 minder dan een week geleden. In de laatste 24 uur zijn negen mensen in de intensieve zorg opgenomen tegen 21 gisteren en vier vorige zondag. Er bevinden zich nu 891 patiënten in de intensive care.

Er zijn vijf nieuwe overlijdens opgetekend tegen zestien gisteren en vier vorige zondag.

Uitgestelde Overlegcomité vindt morgen plaats

Morgen is er een opnieuw een Overlegcomité over de coronasituatie. Normaal gezien hadden de verschillende regeringen van ons land vrijdag vergaderd, maar die vergadering werd uitgesteld als gevolg van de extreme weersomstandigheden.

De besmettingscijfers zijn al enkele dagen fors aan het stijgen. Echt grote verstrengingen worden niet verwacht, maar dus ook geen grote versoepelingen. Toch moeten nog enkele knopen doorgehakt worden. Op de agenda staat onder meer strengere controles voor reizigers, het al dan niet verplicht vaccineren van zorgpersoneel en een coronapas voor kleinere evenementen.

"Geen vaccinatie voor gezonde Britse tieners tussen 12 en 17 jaar"

De Britse regering zal wellicht adviseren tegen het inenten van gezonde tieners tussen 12 en 17 jaar. Ze zou wel een advies voorbereiden voor de vaccinatie van kwetsbare jongeren tussen 12 en 15 jaar en voor jongeren die binnen 3 maanden 18 jaar worden. Dat schrijft alleszins de krant The Telegraph, die een document van het Britse comité voor vaccinatie en immunisatie kon inkijken.  

Volgens de krant is het advies van het comité aan de Britse regering om gezonde jongeren tussen 12 en 17 jaar voorlopig nog niet in te enten. 12- tot 15-jarigen die een onderliggende aandoening hebben of samenwonen met volwassenen risicopatiënten, zouden wel een vaccinatie kunnen krijgen.

The Telegraph schrijft ook dat er maandag een advies zou volgen. De Britse regering laat in een reactie weten dat er voorlopig nog geen beslissingen genomen zijn over de vaccinatie van 12- tot 17-jarigen.

Help, wordt het leven echt zoveel duurder als het lijkt?

Is het u ook opgevallen? We hebben u de laatste tijd om de oren geslagen met berichten over dure energie- en benzinetarieven, uit de pan swingende immopprijzen en hoge bouwkosten. Is het maar een indruk dat het leven plots een pak duurder is geworden of moeten we alvast een hamer naast onze spaarpot leggen? Wij vroegen het aan enkele economen.

Lees meer in ons artikel:

Voor het eerst in vier maanden opnieuw meer dan 1.000 besmettingen geregistreerd in Israël

Voor het eerst in vier maanden tijd heeft Israël opnieuw meer dan 1.000 nieuwe coronabesmettingen in 24 uur tijd geregistreerd. Dat blijkt uit de cijfers van het ministerie van Gezondheid bekendmaakte. Vrijdag werden 1.118 nieuwe infecties geregistreerd, het hoogste aantal sinds midden maart. Ter vergelijking: op het toppunt van de pandemie in januari werden in Israël dagelijks meer dan 10.000 coronabesmettingen opgetekend.

Premier Naftali Bennett verwees gisteren naar de meer besmettelijke deltavariant als oorzaak voor de stijgende cijfers. "De vaccins blijken minder werkzaam tegen de deltavariant dan we hadden gehoopt", aldus Bennett. Daarom worden vanaf woensdag opnieuw beperkingen ingevoerd op evenementen met meer dan 100 personen binnen. Enkel mensen die gevaccineerd zijn, een besmetting hebben doorgemaakt of een negatief testresultaat kunnen voorleggen, mogen dergelijke evenementen nog bijwonen. Bovendien worden ook mondmaskers binnen weer verplicht.

In Israël heeft 62 procent van de bevolking minstens een eerste coronaprik gekregen. Zowat 56 procent is volledig ingeënt.

Blik op de cijfers... waarom er geen nieuwe cijfers meer zijn op zondag en maandag

Normaal gezien geven wij hier elke dag de nieuwste stand van zaken over de coronacijfers in ons land. Sinds enkele weken gebeurt dat niet meer op zondag en maandag. Waarom?

Sinds eind juni moeten ziekenhuizen op zaterdag en zondag hun dagelijkse cijfers over het aantal opnames, ontslagen, totale bezetting, bezetting op intensieve zorgen en patiënten aan de beademing niet meer in real time registreren bij Sciensano. Ze mogen dat uitstellen naar maandag. Daardoor kunnen op het dashboard van Sciensano de ziekenhuiscijfers op zondag en maandag niet meer geüpdatet worden.

Er verschijnt daarom geen dagrapport met nieuwe dagelijkse cijfers meer. Om verwarring te vermijden, wordt op zondag en maandag dan ook niet langer gecommuniceerd over het aantal besmettingen, de afgenomen tests en de vaccinatiecijfers.

De weekendcijfers zullen op dinsdagochtend vanaf 9 uur te consulteren zijn op het Epistat dashboard en vanaf 11 uur in het dagrapport. Je kan ze dan ook bij ons terugvinden.

Wil je de meest recente, beschikbare cijfers raadplegen (van zaterdag 17 juli, red)? Daarvoor kan je terecht in onze grafiek bovenaan.

België kreeg in totaal al 13,5 miljoen vaccindoses geleverd

België heeft tot nog toe iets minder dan 13,5 miljoen vaccindoses ontvangen. Dat heeft de Taskforce Vaccinatie gisteren gemeld. Iets minder dan zeven op de tien Belgen (66,9 procent) kreeg minstens een dosis, 45,9 procent is volledig ingeënt.

Exact 13.418.705 vaccindoses werden geleverd aan ons land. Daarvan werden meer dan een half miljoen doses afgelopen week bezorgd. Het ging dan specifiek om 442.260 doses van Pfizer-BioNTech en 122.400 van AstraZeneca. Komende week worden nog eens evenveel Pfizer-doses verwacht, terwijl ook Moderna nog 136.800 doses levert, goed voor in totaal 579.060 doses.

Ondertussen werden net geen 13 miljoen doses toegediend. Daarmee heeft 66,9 procent van de bevolking of 7.706.816 personen minstens een eerste prik gekregen, 45,9 procent of 5.292.222 personen zijn reeds volledig ingeënt (de meest recente beschikbare cijfers, verwijzend naar de situatie op vrijdag 16 juli, red).

Goeiemorgen, fijne zondag!

Goeiemorgen, een fijne en zonnige zondag vandaag. De actualiteit wordt beheerst door de nasleep van de waterellende in ons land en de watersnood in andere landen. Toch is er ook nog nieuws over de coronacrisis. De belangrijkste en opvallendste gebeurtenissen kan je in deze blog terugvinden. Wat gisteren de coronahoofdpunten domineerde, kan je herlezen in onze blog van zaterdag.  

Meest gelezen