Gents museum loopt onder water na barst in waterleiding: "Onduidelijk hoe groot de schade is"

Het Gentse museum Huis van Alijn is afgelopen nacht deels onder water gelopen door een gesprongen waterleiding in de straat. Heel wat materiaal liep schade op,  de museumcollectie bleef gespaard. “Het museum is opnieuw open, maar niet alle elektronica werkt”, zegt directeur Ann Van Nieuwenhuyse.

Zaterdagnacht scheurde om een nog onduidelijke reden plots een ondergrondse waterleiding in de Kraanlei in Gent. Duizenden liters water vloeiden weg en zetten de straat blank. Het water liep de kelder van het Huis van Alijn binnen. Ook een vleugel met daarin museumstukken kwam onder water te staan. Watermaatschappij Farys kwam onmiddellijk ter plaatse om het lek te herstellen en de brandweer pompte de kelder leeg. 

Smurrie

“Er stond toch wel een 20-tal centimeter water in de kelder”, zegt directeur Ann Van Nieuwenhuyse. “Al het materiaal dat daar stond, zoals tafels en stoelen, is verloren. De collectie bleef gelukkig gespaard. Die staat niet op de grond, maar op houten sokkels. Het blijft wel afwachten of we de sokkels en tapijten nog kunnen gebruiken.” Enkele medewerkers van het museum offerden hun zondagvoormiddag op om de smurrie op te ruimen. "Dankzij ons harde werk moest enkel de besmeurde vleugel dicht blijven. Maandag kunnen bezoekers weer in het volledige museum terecht, alleen werkt nog niet alle elektronica. Dat zal eerst volledig moeten drogen.” 

De Kraanlei bleef zondag lange tijd afgesloten. Een team van Farys was de hele dag in de weer om de gescheurde leiding te vervangen.

Meest gelezen