Foto van de hongerstakers op 31 mei.

"Niemand wil een drama", staatssecretaris Mahdi reageert op Groen, PS en Ecolo over hongerstakende sans-papiers

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) volgt de situatie van de hongerstakende sans-papiers in Brussel op de voet. Dat laat hij weten nadat regeringspartijen Groen, PS en Ecolo premier Alexander De Croo (Open VLD) opgeroepen hadden om het dossier uit Mahdi's handen te nemen. Al bijna twee maanden zijn een 400-tal mensen zonder papieren in hongerstaking. Ze eisen een collectieve regularisatie, maar die komt er niet, houdt Mahdi vol.

Op 23 mei gingen zo'n 400 mensen zonder papieren in hongerstaking in de Brusselse Begijnhofkerk en in de campussen van de VUB en ULB. Met hun actie  hopen de sans-papiers een collectieve regularisatie af te dwingen.  Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Madhi (CD&V) was vanaf dag één duidelijk: die regularisatie komt er niet.

Bijna twee maanden later gaat de gezondheidstoestand van de hongerstakers "pijlsnel achteruit", meldt Dokters van de Wereld, dat de sans-papiers opvolgt. Vier van de hongerstakers hebben hun mond dichtgenaaid om hun statement meer kracht bij te zetten. Enkele onder hen zijn ook in dorststaking gegaan. 

"Zij zijn er zeer erg aan toe", zegt Sarah Melsens van Dokters van de Wereld. "Ze waren al verzwakt en nu krijgen hun nieren het extra zwaar te verduren door die dorststaking. Een aantal is al gehospitaliseerd en een veertiger, die al 13 kilo verloren was, is ook geopereerd aan de lever en de nieren."

Ook de mentale toestand van de hongerstakers is bijzonder zorgwekkend. "Ze lijden aan concentratiestoornissen en verschillende van hen zijn zeer labiel, ze kunnen van momenten van intens verdriet met huilbuien plots overslaan naar agressieve buien", zegt Melsens. "We hebben ook al verschillende suïcidepogingen gehad."

Groen, Ecolo en PS vragen tussenkomst De Croo

De linkse partijen binnen de federale regering Groen, Ecolo en PS willen nu dat premier Alexander De Croo (Open VLD) het dossier van de hongerstakers overneemt van staatssecretaris Madhi.

"De situatie van de honger- en dorststakers in Brussel gaat zienderogen achteruit. Het overleg zit muurvast", tweet Groen-voorzitter Meyrem Almaci. "Gezien de kritieke situatie vraagt Groen dat premier Alexander De Croo tussenkomt voor er slachtoffers vallen." 

Ook PS-voorzitter Paul Magnette en het voorzittersduo van Ecolo, Jean-Marc Nollet en  Rajae Maouanen, vragen De Croo  om in te grijpen. Ze  tweeten hun verzoek vlak na de middag, alle drie in exact dezelfde bewoordingen. 

"Vanwege de hoogdringendheid van de situatie van de hongerstakende sans-papiers en de principiële blokkering door de staatssecretaris (Sammy Mahdi, red.), is het aan de eerste minister om de zaken onmiddellijk in handen te nemen", zo klinkt het. "Er dreigt een tragedie, we kunnen niet toelaten dat de mogelijke oplossingen voor de crisis niet zo snel mogelijk worden uitgevoerd."  (Lees verder onder de tweets.)

"Voorkomen dat iemand sterft"

Groen, Ecolo en PS vinden dus dat de situatie uit de hand dreigt te lopen, en vragen dat Alexander De Croo onmiddellijk optreedt. "Niemand wil een drama", reageert Mahdi. Op zijn vraag bezocht de directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken Freddy Roosemont de hongersstakers gisteren nog. Bedoeling was om ter plekke met mensen te spreken en hun toestand te evalueren. "Dat is belangrijk, omdat we absoluut willen voorkomen dat iemand sterft", aldus Mahdi.

Een collectieve oplossing of bepaalde toegevingen doen voor de hongerstakers kunnen we niet, anders krijg je morgen hongerstakingen in alle kerken van het land

Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (CD&V)

Sinds donderdag kunnen de hongerstakers ook langsgaan in een neutrale zone, waar ze informatie kunnen krijgen over de bestaande procedures en de mogelijkheden binnen hun persoonlijk dossier. Ze kunnen er ook een vertrouwenspersoon spreken. Sinds vrijdag zijn daar al enkele mensen langsgeweest, maar volgens Mahdi zorgt groepsdruk ervoor dat velen er wegblijven. 

"Toch blijven we hopen dat mensen hun dossier individueel willen behandelen, want een collectieve oplossing of bepaalde toegevingen doen voor de hongerstakers kunnen we niet," zegt Mahdi. "Anders krijg je morgen hongerstakingen in alle kerken van het land.”

"Ik blijf niet bij mijn principes omdat ik "streng" wil zijn, maar omdat ik juist wil zijn", reageert Mahdi nog op Facebook. "Uiteraard ben ik zeer bezorgd om de hongerstaking." Hij zette er een filmpje bij waarin hij 5 vragen beantwoordt over de situatie "omdat er nog veel onduidelijkheden zijn".

Steun van eigen partij en liberalen

Terwijl de drie linkse regeringspartijen Groen, Ecolo en PS uitdrukkelijk afstand lijken te nemen van de staatssecretaris, krijgt Mahdi wel steun van andere regeringspartijen: zijn eigen partij CD&V, en van de liberale partijen Open VLD en MR.

"Alle vertrouwen in de aanpak van Sammy Mahdi: menselijk én consequent", schrijft CD&V-voorzitter Joachim Coens. "Medische hulp is beschikbaar, dossiers kunnen individueel besproken worden. Stop de hongerstaking." 

"Dat men doorzet met een levensgevaarlijke actie is niet de verantwoordelijkheid van de regering, maar van diegenen die valse hoop blijven bieden", concludeert Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert.

Meest gelezen