Tessa (23) en Sandra (24) uit Aalst

Veel spontane hulpacties na watersnood: "Wij vinden het onze plicht om de mensen te helpen"

Veel mensen in ons land zijn geraakt door de watersnood waarmee de provincies Luik, Namen en Luxemburg te maken kregen. Op heel wat plaatsen zijn spontane inzamelacties opgestart of mensen gaan ook op eigen houtje naar de gebieden in nood. "Hartverwarmend en solidair, maar dat gaat niet altijd samen met efficiënte hulpverlening", klinkt het bij het Rode Kruis, die de officiële hulpverlening coördineren. 

De beklijvende beelden van de waterellende hebben heel wat mensen beroerd. In het hele land is een spontane golf van solidariteit op gang gekomen. Veel mensen willen op de een of andere manier helpen, ze zamelen spullen in om naar de getroffen gebieden te brengen of ze trekken zelf naar daar om te helpen met de schoonmaak.

Zo ook Sandra (24) en Tessa (23) uit Aalst, die naar Pepinster trokken. "Wij vinden het onze plicht om de mensen te helpen", leggen ze uit. Ze hadden zich eerst ingeschreven op het crisisplatform van het Rode Kruis, maar daar zouden ze pas binnen een week bericht van krijgen. "Die mensen kunnen nù al hulp gebruiken, dus zijn we in de auto gestapt en naar hier gekomen."

In hun auto hebben ze allerlei spullen verzameld om de mensen te kunnen helpen. Zo hebben ze oude kleren, voedselconserven en allerlei kuisproducten mee. "In een restaurant was de kelder volledig ondergelopen. Daar hebben we geholpen om spullen naar boven te brengen en het water op te dweilen. De mensen reageren ook allemaal heel erg dankbaar."

Vrijwilligers komen massaal helpen in de getroffen gebieden:

Videospeler inladen...

"Noden in kaart brengen: hoeveel mensen nodig, voor welke taak, op welke plaats"

Er zijn dus al allerlei hulpacties opgezet, maar de officiële hulpverlening wordt georganiseerd door het Rode Kruis. Wie zich wil inzetten als vrijwilliger, kan zich sinds vrijdag aanmelden op het crisisplatform.

In amper twee dagen tijd hebben zich meer dan 8.500 mensen aangemeld om ergens mee te helpen, zegt woordvoerder Jan Poté. "Het gaat hard."

"Wie zich aanmeldt als vrijwilliger wordt vandaag nog niet ingezet", zegt Poté. "We moeten eerst de noden in kaart brengen: weten hoeveel mensen we nodig hebben voor welke taak en op welke plaats. En die noden eerst bekijken is echt een prioriteit, ook voor de getroffen gemeenten. Nu het water meer en meer wegtrekt, wordt de schade ook meer en meer duidelijk. De komende dagen krijgen we dus meer zicht op wie we waar kunnen inzetten en waarvoor."

Naar alle verwachting zullen de eerste vrijwilligers volgende week aan de slag kunnen, zoals ook Tessa en Sandra ondervonden. De opdrachten kunnen heel divers zijn. "Ook dat hangt af van de noden die zullen blijken. Het leger en de Civiele Bescherming zijn nu bezig met het grote puin ruimen. Het kan zijn dat we nadien vrijwilligers nodig hebben voor de opkuis, of ook om gewoon een luisterend oor te zijn. Heel gevarieerd dus, dat zal duidelijk in de loop van de komende dagen."

Wie zich aangemeld heeft als vrijwilliger, zal een mailtje krijgen als zich concrete taken aandienen. Hij of zij kan dan kiezen voor welke opdracht(en) hij of zij zich wil inzetten.

Eigen acties misschien niet het beste idee, "er is nog een acute noodsituatie"

Veel mensen hebben intussen dus hun eigen acties opgestart, maar is dat wel het beste idee? Er komen momenteel veel goederen binnen, maar dat vormt ook een logistiek probleem. "We appreciëren die solidariteit enorm, dat is warm. Ik heb iemand eens horen zeggen, "warm en solidair gaan niet altijd samen met efficiënte hulpverlening", ik vrees dat dat wel zo is."

Nu op eigen initiatief vrachtwagens vol met goederen naar daar sturen, is ook misschien niet waar mensen daar nu op zitten te wachten. "We hebben nog geen zicht op de noden op langere termijn, en dan zijn we niet goed bezig."

Ik heb iemand eens horen zeggen, "warm en solidair gaan niet altijd samen met efficiënte hulpverlening", ik vrees dat dat wel zo is.

Jan Poté, woordvoerder Rode Kruis

"Hoe goedbedoeld ook, op dit ogenblik verkeren we nog in een acute situatie waar noodhulp nodig is", zegt Poté. "Er is bijvoorbeeld nog overstromingsgevaar, het leger en de Civiele Bescherming moeten straten en wegen stabiliseren en enigszins berijdbaar maken... Dit is de eerste fase, op korte termijn. Er wordt voor de mensen daar gezorgd door het Rode Kruis, het leger, de overheid."

"De volgende fase, op langere termijn, dan kunnen mensen concreet hulp bieden. We moeten eerst weten wat nodig is. Dat gebeurt in samenspraak met het crisiscentrum, ook met de steden en gemeenten ter plaatse. Zij moeten heel duidelijk aangeven waar zij nood aan hebben op dat moment."

Meest gelezen