Videospeler inladen...

Zoekactie na de overstromingsramp wordt een enorme opgave: "Dit is iets wat we nog nooit hebben meegemaakt"

De zoektocht naar de vermiste personen na de overstromingen in ons land wordt een enorme opgave. Dat onderkent Alain Remue, het hoofd van de Cel Vermiste Personen. Het aantal vermiste personen is op één dag tijd sterk gestegen: van 103 naar 163. “Ik kan me voorstellen dat een aantal van die 163 mensen die nu op de lijst staan, er nog niet in geslaagd is om iemand te contacteren. Maar we beseffen ook dat hoe meer tijd er overheen gaat, hoe meer vragen we ons moeten stellen”, zegt Remue.

Alain Remue staat sinds 1995 - de donkere dagen van de zaak-Dutroux -  aan het hoofd van de Cel Vermiste Personen van de federale politie. Sindsdien coördineert hij de grote zoekacties als er mensen in België vermist zijn. Doorheen de jaren heeft hij al vele grote operaties geleid, maar de taak die hem en de hulpdiensten na de zware overstromingen van de afgelopen week te wachten staat, is er één zonder voorgaande. 

“We gaan systematisch beginnen te zoeken, want er is een groot aantal mensen waar we geen teken van leven van hebben gekregen”, legt Remue uit aan VRT NWS. Momenteel zijn er maar liefst 163 personen die nog geen teken van leven hebben gegeven. Dat is een sterke stijging tegenover gisteren. Toen stonden er 103 namen op de lijst.

We beseffen dat hoe meer tijd er overheen gaat, hoe meer vragen we ons moeten stellen.

Alain Remue, hoofd Cel Vermiste Personen

"Je moet dat cijfer in z’n context plaatsen", nuanceert Alain Remue enigszins. "Het cijfer is gebaseerd op informatie die we binnenkrijgen via het nummer 1771, andere lijnen en via de lokale politie." Remue hoopt de lijst de komende dagen te kunnen herleiden tot een shortlist, om dan gerichter te kunnen gaan zoeken. "Maar dat wordt nog een ander paar mouwen." 

"Ik kan me voorstellen dat een aantal van die 163 mensen die nu op de lijst staan, er nog niet in geslaagd is om iemand te contacteren", merkt Remue op. Zo kan het zijn dat mensen geen gsm meer hebben of in het ziekenhuis liggen zonder identificatiegegevens. "Maar we beseffen ook dat hoe meer tijd er overheen gaat, hoe meer vragen we ons moeten stellen. Daar moeten we heel eerlijk in zijn", aldus Remue. 

Bekijk hier het gesprek dat VRT NWS had met Alain Remue en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Immens zoekgebied

Hoe zal de zoekactie nu in zijn werk gaan? "Er is een reddingsfase geweest, een logistiek ondersteuningsfase. Vanaf morgen beginnen we gericht te zoeken naar lichamen. Ook daar moeten we eerlijk in zijn", zegt Remue.

"Waar we die lichamen zullen vinden, is een andere vraag", gaat Remue verder. "Overal waar water geweest is, daar zijn wij in geïnteresseerd. Dat is een immens gebied, in de provincies Luik, Namen en ook een stuk van Luxemburg." 

Het wordt een ongeziene opgave, ook voor een ervaren man als Remue. "Dit is iets wat we nog nooit hebben meegemaakt. Meestal sturen wij hulp naar andere landen, voor dit soort situaties, maar nu is het omgekeerd. Dit wordt een enorme uitdaging, maar er wordt enorm goed samengewerkt. We hebben heel veel middelen en diensten, maar het wordt zeker geen gemakkelijke opgave."

Bekijk hier een reportage uit "Het journaal" over de zoekactie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen