© Radio 2

Inwoners Herbricht krijgen hulp bij het opruimen: "Paarden brengen we weg, omdat hier geen omheiningen meer zijn"

De inwoners van Herbricht (Lanaken) mochten zaterdagavond opnieuw naar hun huizen in het kleine gehucht in de winterbedding van de Maas. Er staat hun veel werk te wachten bij het opruimen, maar gelukkig kregen ze hulp van kennissen en vrienden.

De modder stond hoog in de huizen in Herbricht. Het water kwam heel plots omhoog woensdag en verraste de inwoners. “Op twee uur tijd is de Maas 4 meter gestegen”, vertelt Ivo Smeets. Hij heeft samen met zijn broer gemeten hoe hoog het water is gekomen. “Het stond 13 cm hoger dan in 1993, wat al een record was. Mocht de winterbedding niet zijn aangelegd, dan zou het water boven de daken hebben gestaan.”

(lees verder onder de foto)

Ivo Smeets toont tot waar het water gekomen is in het café van zijn broer
© Radio 2

Alle inwoners werden verplicht geëvacueerd, maar één wilde bij zijn paarden blijven. “De boer die hier de paarden beheert, die is hier gebleven bij de dieren. Dat vinden we zo knap dat we bereid zijn om hem te helpen alles op te ruimen en zijn weide klaar te maken”, vertelt Sofia uit Maastricht die vrijwillig komt meehelpen. “We zijn alle plastic, bekertjes, meubels aan het opruimen. De paarden mogen nu niet naar buiten omdat de omheining kapot is.”

De kalfjes zijn godzijdank niet verdronken

De dieren van de boerderij ernaast zijn al overgebracht naar een weide op domein Pietersheim. Ivo Smeets: “De kalfjes zijn godzijdank niet verdronken en die zijn nu overgebracht met de hulp van de gemeente. Ook de paarden brengen we weg, omdat hier geen omheiningen meer zijn.”

Meest gelezen