Medewerkers van het Rode Kruis aan het werk in Chaudfontaine
Nicolas Maeterlinck

Liveblog: Dodental loopt op tot 31, nog 163 mensen "vermoedelijk vermist of onbereikbaar", opruimwerken overal van start

Het officiële aantal dodelijke slachtoffers van de overstromingsramp in ons land is opgelopen van 28 naar 31.  Tegelijk is het aantal mensen dat "vermoedelijk vermist of onbereikbaar is", opgelopen van 103 naar 163. Intussen zijn er geen al te grote problemen meer met wateroverlast, de aandacht verlegt zich meer en meer naar het bijna onoverkomelijke puin ruimen. Volg het nieuws op de voet in onze liveblog.

OPROEP

Ben jij in Oostenrijk of het zuiden van Duitsland en heb je beelden of foto's van de overstromingen daar? Stuur ze ons door naar oproep@vrtnws.be. Vermeld zeker waar je je juist bevindt.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je het meest recente nieuws. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Dodental loopt op tot 31, aantal "vermoedelijk vermiste of onbereikbare mensen" stijgt sterk naar 163

Het dodental door de overstromingen in ons land is opgelopen tot 31. Dat meldt het Crisiscentrum. Gisteravond was het officiële dodental nog 27.  Daardoor is het de dodelijkste natuurramp die België ooit heeft getroffen.  Bij de watersnood van 1953 vielen 28 doden in ons land. 

Het aantal mensen dat "vermoedelijke vermist of onbereikbaar" is, is tegelijk sterk gestegen: van 103 naar 163.  Het Crisiscentrum vraagt dat iedereen die zijn familie of vrienden nog niet heeft kunnen contacteren, dat aan de hulpdiensten zou melden. Wie nieuws zoekt over een familielid of vriend, kan terecht bij de lokale politiezone. "Zij verzamelen alle informatie over vermiste personen."

Het Crisiscentrum voegt toe dat er op dit moment "geen dreigend gevaar" meer is in de getroffen gebieden. Er vinden op sommige plaatsen nog zoekacties plaats, maar "de focus van de operaties verlegt zich nu naar het zware opruimwerk en het opmeten van de immense materiële schade", aldus het Crisiscentrum.

Vierde dodelijk slachtoffer gevonden in Esneux

De dodentol in de provincie Luik blijft toenemen. In de gemeente Esneux is vandaag opnieuw een lichaam aangetroffen, meldt burgemeester Laura Iker.

Het lichaam werd in de namiddag ontdekt. Het aantal slachtoffers van het noodweer in de gemeente ten zuiden van Luik loopt zo op tot vier. Vrijdag was al een lichaam gevonden, daags nadien waren er dat twee.

Intussen wordt in Esneux het ruimen van puin en het opkuisen voortgezet, aldus de burgemeester

Universitair ziekenhuis Luik behandelde 184 mensen na overstromingen

In het universitair ziekenhuis (CHU) van Luik zijn sinds de overstromingen 184 mensen behandeld. Een vijfde van hen moest gehospitaliseerd worden. Dat zegt de woordvoerder van het ziekenhuis. 

Twee derde van de 184 patiënten kwam naar de site Bruyères, in het oosten van Luik. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bezocht die site vandaag nog.

Niet alle patiënten waren er even erg aan toe. Eén iemand verkeert in levensgevaar, anderen waren onderkoeld. Maar er waren bijvoorbeeld ook mensen die geneesmiddelen nodig hadden. Sommigen hadden niet alleen medische, maar ook psychosociale hulp nodig.

Duitse politie lokaliseert ruim 700 vermisten telefonisch

De Duitse politie heeft in de door noodweer geteisterde deelstaat Noordrijn-Westfalen meer dan 700 mensen die als vermist te boek stonden telefonisch gelokaliseerd. Daarmee is de lijst meldingen die in Keulen waren binnengekomen aanzienlijk verkort. Een woordvoerder zei tegen Focus Online dat er nu nog ongeveer 150 op staan.

In de regio's Rhein-Sieg, rond Bonn, en Euskirchen waren vandaag nog 250 medewerkers van politie, brandweer en leger met een aantal technische specialisten in touw met het zoeken naar slachtoffers. In het stadje Rheinbach werd een lichaam geborgen, waardoor het dodental in deze streek op negen kwam. In totaal zijn er in Duitsland nu bijna 160 bevestigde sterfgevallen te betreuren door het natuurgeweld.

Treinen rijden morgen weer op grote Waalse assen

Op de grote Waalse spoorlijnen, zoals Luik-Namen en Namen-Charleroi, zullen er vanaf morgen  weer treinen rijden. Dat heeft spoornetbeheerder Infrabel vanavond bevestigd. Vertragingen of aangepaste rijschema's zijn wel mogelijk.

Na het noodweer werd donderdagochtend het treinverkeer stilgelegd in het zuiden van het land, grosso modo op en onder de lijn gevormd door de steden Charleroi, Namen en Luik. 

Infrabel en spoorwegmaatschappij NMBS kondigden vrijdag dan een plan van geleidelijke heropstart aan, waarbij vanaf 19 juli lijnen geleidelijk aan weer vrijgegeven zullen worden. 

Morgen zullen er weer treinen rijden tussen onder meer Namen en Luik, Namen en Dinant, Namen en Charleroi, en Charleroi en Ottignies. Op 26 juli komen daar onder meer Charleroi-Couvin en Namen-Gembloux bij. Op 2 augustus zou het de beurt zijn aan onder meer de grensoverschrijdende verbinding Luik-Maastricht. De laatste indienststellingen zijn op 30 augustus gepland, met de lijnen Luik-Verviers en Pepinster-Spa, waar de overstromingen enorm veel schade hebben aangericht.

Op plaatsen waar de treinen nog niet kunnen rijden, zullen in de mate van het mogelijke vervangbussen worden ingelegd.

Alain Remue: "Dit is iets wat we nog nooit hebben meegemaakt"

De zoektocht naar de vermiste personen na de overstromingen in ons land wordt een enorme opgave. Dat onderkent Alain Remue, het hoofd van de Cel Vermiste Personen. Het aantal vermiste personen is op een dag tijd sterk gestegen: van 103 naar 163. 

“Ik kan me voorstellen dat er van de 163 die nu op de lijst staan, een aantal mensen er nog niet in geslaagd is om iemand te contacteren. Maar we beseffen ook dat hoe meer tijd er overheen gaat, hoe meer vragen we ons moeten stellen”, zegt Remue.

Lees hier een uitgebreid interview over de zoekactie:

Minister Annelies Verlinden (CD&V) wil procedures verzekeraars zo kort mogelijk houden na overstromingen: "Mensen kunnen niet wachten op hun geld"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil goede procedures afspreken met verzekeraars zodat iedereen die schade geleden heeft door de overstromingen snel geholpen wordt. "Mensen hebben nu hulp nodig, nu voeding, een dak boven hun hoofd", zo klinkt het. 

De regering zit daarom morgen samen met de verzekeraars over de afhandeling van de schadedossiers. "We zullen er zeker op aandringen om die procedures zo kort mogelijk te houden want mensen kunnen niet wachten op hun geld", aldus Verlinden.

Nog drinkwaterproblemen voor bijna 5.000 gezinnen in Wallonië

In Wallonië zitten nog bijna 5.000 gezinnen zonder drinkbaar water: bij 1.200 gezinnen was er vanmiddag helemaal nog geen water en bij 3.700 andere gezinnen was het water niet drinkbaar. Dat blijkt uit een nieuwe stand van zaken van de Waalse waternetbeheerder SWDE.

Het bedrijf benadrukt dat de toestand al flink verbeterd is, want gisteren ging het nog om 24.000 huishoudens.

In Pepinster bijvoorbeeld zitten nog 1.100 gezinnen zonder water. Ook in de gemeenten Olne en Profondeville zijn er nog problemen, net als in (delen van) Geer, Berloz, Profondeville, Celles (Houyet), Dave, Jemeppe-sur-Sambre en Floriffoux. In Ciney daarentegen is er weer drinkwater beschikbaar.

SDWE merkt nog op dat op plaatsen waar het water weer geschikt is bevonden om te drinken, er een iets sterkere chloorgeur aan de kraan kan zijn dan normaal. Maar dat vormt geen gezondheidsprobleem, zegt de waternetbeheerder.

Bijna alle geëvacueerden in Venlo mogen weer naar huis

Vrijwel alle mensen in de zuidoostelijke Nederlandse stad Venlo die eerder werden geëvacueerd wegens overstromingsgevaar van de Maas, mogen onmiddellijk  terug naar huis. Op enkele plaatsen waar mensen nog niet terug kunnen, wordt de beveiliging van de verlaten huizen gehandhaafd.

De dijken zijn veilig, aldus het stadsbestuur, waarop het besluit viel dat mensen terug naar huis mochten. "Wel raden wij u aan om uw woning goed te controleren. Als uw woning voor meer dan 50 centimeter onder water heeft gestaan, kan er bouwkundige schade zijn ontstaan", waarschuwen de autoriteiten.

In totaal werden 10.700 bewoners van 4.746 adressen geëvacueerd.

Vlaams minister Demir kondigt opruimactie aan voor afval oevers van de Maas

Nu het waterpeil van de Maas in Limburg aan het zakken is, blijft op heel wat plaatsen afval achter dat door het water was meegevoerd. Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) wil daarom een grote opruimactie organiseren. 

De actie zal waarschijnlijk volgend weekend plaatsvinden, maar dat is nog niet zeker. "Om te vermijden dat het afval verder gaat zwerven in onze natuur en dat begrazers het opeten en zich eraan verwonden, wordt de komende dagen samengezeten om te bekijken wanneer en hoe deze rommel op een veilige manier kan worden opgeruimd", zegt Demir.

De actie komt er in samenwerking met de lokale besturen, de afvalstoffenmaatschappij OVAM en Mooimakers, een initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten in Vlaanderen. Intussen wordt aan de mensen gevraagd om zich voorlopig niet alleen te begeven naar locaties die mogelijk nog risico's met zich meebrengen.

Opruimingswerken massaal van start in getroffen gebieden

Nu de situatie in de zwaarst getroffen gebieden geleidelijk aan verbetert en er minder problemen zijn met wateroverlast, kunnen de herstel- en opruimwerkzaamheden van start gaan. Veel mensen trekken spontaan naar gebieden in nood en ook het leger en Civiele Bescherming zijn ter plaatse. 

Bekijk hier beelden van de opruimingswerken die van start gaan in Pepinster:

Videospeler inladen...

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS): "Overstromingen troffen 240 van de 262 Waalse gemeenten"

De overstromingen de voorbije dagen hebben in Wallonië 240 van de 262 gemeenten getroffen, in verschillende gradaties. Dat heeft Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) zondag gezegd tijdens een bezoek aan Ensival, een deelgemeente van Verviers. "De schade zal in de honderden miljoenen, mogelijk miljarden euro's oplopen", zei Di Rupo nog. "Er zal dus geld nodig zijn en veel organisatie."

Di Rupo kwam in Ensival samen met zijn partijgenote en Waals minister van Gezondheid Christie Morreale poolshoogte nemen van de schade die de overstromingen er hebben veroorzaakt.

"Wat er is gebeurd, gaat het verstand te boven. En volgens de weerexperts was het totaal onvoorspelbaar", aldus nog de Waals minister-president. Hij voegde nog toe dat de Waalse regering er alles aan zal doen om de mensen te helpen.

Di Rupo loofde de golf van solidariteit na de ramp, maar riep de mensen wel op om geen meubels en kleren meer te geven. "Wat de getroffenen nu nodig hebben, is geld. De stad heeft een rekening geopend en we roepen iedereen die wil helpen en zich nuttig wil maken op, om daar een gift op te storten", klonk het.

27 recyclageparken in provincie Luik maandag uitzonderlijk open

De Luikse intercommunale Intradel zal maandag uitzonderlijk 27 van haar recyclageparken openen om de grote hoeveelheid afval te kunnen verwerken na de stortregens en overstromingen die de provincie Luik hebben getroffen. Dat meldt de intercommunale op haar website. Alleen de parken in Trooz en Limburg (het dorp in Luik, red.) blijven nog gesloten.

Intradel, dat verantwoordelijk is voor de afvalverwerking, heeft ook beslist dat de bezoeken de komende twee weken niet meetellen voor het aantal gratis bezoeken. De limiet van maximaal twee kubieke meter afval per bezoek blijft wel van toepassing. De intercommunale doet echter een beroep op het geduld van de bezoekers - het risico op een enorme toevloed is groot - en op burgerzin, om voorrang te geven aan mensen in nood.

Containers die gewoonlijk bestemd zijn voor groenafval, zijn ter beschikking van de gemeenten gesteld om afval van de overstromingen, waaronder grofvuil en elektronische apparatuur, af te voeren. Daarom vraagt Intradel de mensen om enkele dagen geen groenafval binnen te brengen.

IN BEELD: Mensen zetten beschadigde huisraad massaal op straat

Onze reporter Nina Verhaeghe is van Durbuy onderweg naar Pepinster. Tussen Theux en Pepinster zetten burgers hun beschadigde huisraad massaal op straat. Deze beelden maken nog maar eens duidelijk hoeveel schade de regio opgelopen heeft: 

BEKIJK: In Durbuy is het water weggetrokken en beginnen opruimingswerken

Ook in Durbuy is het water weggetrokken en beginnen de opruimingswerken. Een drone kon de schade in Durbuy vastleggen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen