Regering dringt aan op korte procedures bij verzekeraars na overstromingen: "Mensen kunnen niet wachten op hun geld"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil goede procedures afspreken met verzekeraars zodat iedereen die schade geleden heeft door de overstromingen snel geholpen wordt. "Mensen hebben nu hulp nodig, nu voeding, een dak boven hun hoofd", zo klinkt het. De regering zit daarom morgen samen met de verzekeraars over de afhandeling van de schadedossiers.

De verwoestende overstromingen van de afgelopen dagen hebben de huizen van duizenden mensen vernield. De komende dagen zullen er dan ook oplossingen moeten gezocht worden voor mensen die helemaal niets meer hebben. 

"Ik denk dat we er alles aan moeten doen om die slachtoffers zo goed mogelijk te helpen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan VRT NWS. "In de eerste dagen met basisbehoeften: water, elektriciteit, een dak boven hun hoofd." (Lees verder onder de foto.)

We raden we iedereen die schade heeft geleden aan om zoveel mogelijk foto’s te maken voor de verzekeraars

Maar ook op de lange termijn hebben de slachtoffers van overstromingen hulp nodig. Morgen zit de regering daarom samen met de verzekeraars over de afhandeling van de schadedossiers. “Ik denk dat we goede procedures moeten afspreken zodat we de mensen zo snel mogelijk kunnen helpen", aldus Verlinden. "In de eerste plaats raden we iedereen die schade heeft geleden aan om zoveel mogelijk foto’s te maken van beschadigde dingen, als bewijsmateriaal voor verzekeraars."

Bekijk hier het interview met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Vervolgens zullen experten ter plaatse moeten gaan om de schade vast te stellen en pas daarna kunnen de dossiers vervolledigd worden. "We zullen er zeker ook op aandringen om die procedures zo kort mogelijk te houden want mensen kunnen niet wachten op hun geld", zegt Verlinden. "Ze hebben nu hulp nodig, nu voeding, een dak boven hun hoofd. En we moeten ervoor zorgen dat iedereen die daarbij betrokken is, zo snel mogelijk te werk gaat.”

We zullen er zeker ook op aandringen om de procedures zo kort mogelijk te houden want mensen kunnen niet wachten op hun geld

Menselijke tol

Naast veel materiële schade, heeft het noodweer ook een enorme menselijke tol geëist. Op dit moment zijn er in ons land al 31 doden geteld, 163 personen zijn "vermoedelijk vermist of onbereikbaar". Vanaf morgen gaat de Cel Vermiste Personen op zoek naar lichamen in het rampgebied. "Ik denk dat we realistisch moeten zijn," zegt minister Verlinden daarover. "Wie ter plaatse is gegaan, weet dat die ingestorte huizen mogelijk nog lichamen verbergen en daar moeten we zo snel mogelijk naar op zoek." 

In de eerste plaats noemt Verlinden het grote aantal vermiste personen "een ondragelijke onzekerheid voor de familie en vrienden. Momenteel is het dodental in ons land opgelopen tot 31.  163 mensen zijn "vermoedelijke vermist of onbereikbaar".

"De politie neemt elke telefoon ernstig. Alle vermisten worden opgelijst, dus het zou kunnen dat er eventueel nog dubbele personen op die lijst staan", zegt Verlinden. "Maar aan de andere kant denk ik dat de schade en de omvang van de ramp zo groot zijn dat het perfect realistisch is dat er nog lichamen gevonden zullen worden."

In de eerste plaats is het een ondragelijke onzekerheid voor familie en vrienden om niet te weten wat er met hun familieleden of naasten gebeurd is

Verlinden wil dus zo snel mogelijk antwoorden vanop het terrein. "Maar om die zoektocht te kunnen doen, moesten we natuurlijk eerst wachten tot het waterpeil voldoende gezakt was."

Meest gelezen