Overstroomde straten in Kufstein, in de Oostenrijkse regio Tirol.

Overstromingen en nog veel regen in Oostenrijk en zuiden van Duitsland, Merkel bezoekt rampgebied in het westen

Enkele dagen na de watersnood in België, Nederland en het westen van Duitsland, zijn nu ook het oosten en zuiden van Duitsland en Oostenrijk getroffen door hevige regenval. In Hallein in Oostenrijk, nabij Salzburg, is een beek in een kolkende rivier veranderd. Ook in Tirol en in de hoofdstad Wenen zijn er overstromingen. Net over de grens in het zuiden van Duitsland blijft de situatie dramatisch. Kanselier Merkel heeft intussen het rampgebied in het westen bezocht. Ze beloofde hulp van de bondsregering én de deelstaten. 

En toen was Oostenrijk aan de beurt. Ook dat land kan nu meepraten over zware regenval. Vooral de stad Hallein, vlak bij de Duitse grens en nabij Salzburg, is getroffen. De beek Kothbach veranderde er in een kolkende rivier. Op beelden op sociale media is te zien hoe het water door de binnenstad raasde en auto's en andere voorwerpen meesleurde.

Bekijk: beelden van gisteravond in Hallein. De beek Kothbach verandert in een kolkende rivier.

Videospeler inladen...

De beek raakte verstopt door een auto die door het water was meegesleurd en daardoor is de beek buiten zijn oevers getreden en is de kern van de stad overstroomd geraakt. De brandweer evacueerde er mensen met boten en vrachtwagens. Het waterpeil is in de loop van de nacht wel gezakt. Er is voorlopig ook geen sprake van vermisten, gewonden of doden. In een school is een noodcentrum ingericht voor mensen die geen opvang hebben.

Een dag na de overstroming liggen de straten in Hallein vol modder:

Videospeler inladen...

Ook vandaag is het weer aan het regenen in Hallein. Op dit moment is niet zozeer de beek het probleem, maar wordt er vooral met argusogen naar de rivier de Salzach gekeken, vertelt de Vlaamse Julie Vallé die in Hallein woont. Zij is gisteravond vertrokken uit de stad, maar is intussen weer terug. "Het is nu wachten tot de rivier het hoogste peil bereikt. Mijn koffer staat nog altijd klaar." De lokale autoriteiten waarschuwen de bewoners om niet naar het centrum van de stad en niet naar de rivier te gaan, "want daar ziet het er nog behoorlijk wild uit" (zie Facebook-beelden hieronder).

Ook in de ruimere regio van Salzburg en Hallein wordt er nog regen voorspeld. "Het blijft verder regenen, de hele dag tot in de nacht en het is bang afwachten hoe de waterstand in de rivieren de volgende uren zal zijn", vertelt de Vlaming André Leers die in de buurt van Hallein woont. 

Ook in de regio Tirol is er wateroverlast. Verschillende rivieren hebben er hun hoogste waterpeil bereikt. In het skioord Kitzbühel moest de brandweer kelders leegpompen. In de stad Kufstein is de alarmfase afgekondigd. Er is kans op modderstromen en aan de bevolking is opgedragen om in de gebouwen te blijven, maar weg te blijven uit kelders en ondergrondse parkeergarages. 

Kufstein, Tirol

En ook de hoofdstad Wenen kreeg hevige regen over zich heen. Sommige straten staan er blank en de brandweer is er gisteren meer dan 500 keer moeten uitrukken.

Autosnelwegen rond de Oostenrijkse hoofdstad konden de watermassa niet aan, zoals blijkt uit onderstaande beelden. Autobestuurders banen zich niet zonder risico een weg door het wassende water:

Videospeler inladen...

In Oostenrijk zijn heel wat Belgen op vakantie, maar de reisorganisaties maken zich voorlopig nog niet al te veel zorgen. Hun klanten verblijven er vooral in hotels hoog in de bergen, waar het veiliger is.  Ze waarschuwen Belgen in de regio wel om zich goed te informeren vooraleer ze de valleien in trekken en de richtlijnen van de lokale autoriteiten goed op te volgen.

Drama in Zuid-Duitsland

Ook Duitsland is opnieuw getroffen door het noodweer. Na het westen van het land is nu vooral het zuiden er erg aan toe. In de gemeenten Berchtesgaden en Bischofswiesen in de regio Opperbeieren, vlak bij Oostenrijk, is de situatie volgens de hulpdiensten dramatisch, met aardverschuivingen, straten die blank staan en ondergelopen kelders.

Het water gutste er van de bergen en het waterpeil van de Ache neemt er fors toe. Ook zondagmiddag weer moesten mensen worden geëvacueerd. In de loop van de voormiddag hadden al 135 mensen hun huis moeten verlaten. 

De bevolking krijgt er de raad om uit kelders weg te blijven. Verschillende kleinere snelwegen zijn overstroomd of afgesloten wegens aardverschuivingen. Het zou er inmiddels wel opgehouden zijn met regenen. In de deelstaat Beieren is al zeker één dode gevallen.

Ook in het oosten van Duitsland, in de deelstaat Saksen, is er waterellende. Er was daar sprake van meer dan 100 liter neerslag per vierkante meter. In de buurt van Dresden zijn er overstromingen. Sommige plaatsen zijn er niet meer bereikbaar. Vooral Neustadt, Sebnitz, Bad Schandau, Reinhardtsdorf-Schoena en Gohrisch zijn zwaar getroffen. Op de rivier Polenz is alarmpeil 4 overschreden nabij Neustadt, zegt het overstromingscentrum van de deelstaat.

Bekijk hier enkele beelden uit Berchtesgaden en Bischofswiesen:

Videospeler inladen...

De Duitse taal heeft hier geen woorden voor 

Bondskanselier Merkel na haar bezoek aan Schuld

Vanmiddag heeft bondskanselier Angela Merkel een bezoek gebracht aan het zwaargetroffen Schuld, in de deelstaat Rijnland-Palts. De kanselier sprak er met inwoners, lokale politici en hulpverleners. Ook minister-president Malu Dreyer van Rijnland-Palts drukte haar medeleven uit. 

Angela Merkel noemde de schade "verschrikkelijk". "Ik zou zeggen dat het Duits haast geen woorden heeft om de verwoestingen in deze wondermooie streek te beschrijven", zei de kanselier. Tegelijk was ze onder de indruk van de solidariteit tussen de inwoners. Merkel zei dat de Duitse regering woensdag bijeenkomt. "Er is niet alleen noodhulp nodig, maar ook hulp op de middellange termijn om de infrastructuur weer op te bouwen." Lokale autoriteiten zeggen dat de heropbouw maanden zal duren. 

Intussen staat het aantal slachtoffers in Duitsland op 156. Maar het staat zo goed als vast dat de uiteindelijke balans nog zwaarder uitvalt. Tientallen mensen zijn nog vermist, zowel in Rijnland-Palts als in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. In een deelgemeente van Erftstadt - waar een grote aardverschuiving enkele huizen meenam - worden nog tientallen mensen vermist. 

Angela Merkel in Schutz

Meest gelezen