Tienjarige Nore en Muka redden jongetje van verdrinkingsdood

Twee meisjes van tien jaar oud uit Deinze hebben vorige week het leven gered van een jongen van 6. Nora en Muka zagen hoe het kind in de problemen kwam in het zwembad van Deinze en redden de jongen van de verdrinkingsdood. “We zijn toch wel trots”, zeggen de meisjes.

Het jongetje was op vrijdag 9 juli op sportkamp in Deinze. Er stond een namiddag waterpret in het zwembad op het programma, maar dat draaide bijna helemaal anders uit. Gelukkig bleven Nora Van De Walle en Muka Mortier koelbloedig toen het mis ging. “We zagen een jongetje langs de kant van het zwembad rondlopen”, vertelt Nora. “Hij voelde aan het water en verloor plots zijn evenwicht. Hij duikelde in het water, maar kwam niet meteen boven. Toen we hem naar de bodem zagen zinken en enkel luchtbelletjes naar het wateroppervlak zagen komen, hebben we niet getwijfeld.” 

Blauwe lippen

Nora dook meteen en trof de jongen bewusteloos aan op de bodem van het zwembad, op zo’n 2,5 meter diepte. “Ik zwom met hem naar boven en hield hem als een baby boven water.  Zijn lippen waren al blauw en hij reageerde niet meer”, gaat Nora verder. “Uiteindelijk spurtte mijn broer Victor naar de redders en daarna namen ze het van ons over.” De redders startten onmiddellijk met de reanimatie. De jongen kwam bij en is met spoed naar het ziekenhuis overgebracht. “Gelukkig is hij intussen thuis en stelt hij het goed.”

Toen we enkel luchtbelletjes zagen, hebben we niet getwijfeld 

Nora & Muka

Trots

Zonder de twee meisjes was de jongen er niet meer. Want zowel de redders als de monitoren hadden het incident te laat opgemerkt. “Het gebeurde allemaal heel snel. Zijn vriendjes aan de springplank zagen het wel, maar ze dachten dat hij boven zou komen. Wij hadden hem al met zwembandjes bezig gezien en wisten dat hij niet kon zwemmen”, zegt Muka. “We beseffen nog niet goed wat we gedaan hebben, maar we zijn wel erg trots.” 

De mama van de jongen beseft maar al te goed dat de twee meisjes helden zijn. Daarom plaatste ze een oproep op Facebook om hen terug te vinden, zodat ze hen persoonlijk kan bedanken. “Ik zie haar en haar zoontje volgende week, Nora ziet hen in augustus. We hebben er nu misschien een vriendje bij.”

Meest gelezen