Halen

In Halen zakt waterpeil Velpe en Gete, situatie in Rotselaar stabiel, maar problematisch

Sinds de middag begint de Gete in Halen eindelijk te zakken, de Velpe is intussen al 30 cm gezakt ten opzichte van het hoogste peil. Daardoor lijkt het ergste voorbij in de Limburgse gemeente. Enkel in Rotselaar in Vlaams-Brabant is de situatie nog problematisch. 

Zandzakjes

De inwoners in Halen halen sinds deze middag opgelucht adem, want het niveau van de Gete is stilltjes aan aan het zakken. De Velpe is sinds de afgelopen nacht beginnen te zakken. Gisteren was het nog alle hens aan dek in Halen toen honderden huizen getroffen werden door de wateroverlast. 

"Het water trekt langzaam weg uit het centrum", klinkt het bij burgemeester Erik Van Roelen (CD&V). "De Gete begint eindelijk te zakken en de Velpe is intussen al 30 cm gezakt." Het water uit de riolering wordt nu weggepompt met zware pompen van de civiele bescherming naar het Webbekoms Broek, zodat het water in het centrum sneller kan zakken. 

Halen

We hopen dat de dijken rond de Gete het houden

Burgemeester Erik Van Roelen (Halen)

Bekijk hier de reportage over Halen uit "Het Journaal" van gisteravond:

Videospeler inladen...

"Defensie, hulpverleningszone Oost-Limburg, hulpverleningszone Zuid-West Limburg en de stadsdiensten staan paraat en volgen de situatie op de voet. Want we hopen dat de dijken rond de Gete het houden", aldus de burgemeester.

"We hebben nog een ruime voorraad zandzakken, maar we halen ook de niet-gebruikte zakken op in de straten waar het gevaar geweken is. Voor de inwoners van Halen, die hun sanitair niet kunnen gebruiken, is er nog altijd de mogelijkheid om de toiletten en douches in het sportcentrum De Koekoek te gebruiken," vult Van Roelen aan.

Wateroverlast in Halen

In het Vlaams-Brabantse Rotselaar blijven de problemen voortduren, daar zijn nog een twintigtal huizen omringd door water. Volgens waarnemend burgemeester Dirk Claes kan het nog een tweetal dagen duren voor het water wegtrekt. 

"De toestand is gestabiliseerd maar niet verbeterd" zegt Claes. "Aan de Steenweg op Holsbeek worden een twintigtal huizen nog omringd door het water, en in enkele huizen is het water ook binnengelopen. Die mensen zitten momenteel ook zonder stromend water en enkelen hebben tijdelijk elders onderdak gezocht."

Ook het industrieterrein Wingepark is nog steeds onbereikbaar, al hoopt de waarnemend burgemeester ervoor te zorgen dat het park tegen maandagochtend wel toegankelijk is.

Meest gelezen