Weduwe van vermoorde president Moïse keert terug naar Haïti

De vrouw van de vermoorde Haïtiaanse president, Martine Moïse, is zaterdag teruggekeerd naar Port-au-Prince om de begrafenis van haar man bij te wonen, aldus de regering. Martine Moïse raakte gewond bij de nachtelijke aanval waarbij president Jovenal Moïse op 7 juli omkwam. Ze werd geëvacueerd naar een ziekenhuis in Miami in de Verenigde Staten.

Martine Moïse, met haar rechterarm in een draagdoek en gekleed in een kogelvrijvest, werd op de luchthaven van hoofdstad Port-au-Prince ontvangen door interim-president Claude Joseph, twitterde onderminister Frantz Exantus. "De first lady is net aangekomen in Haïti om deel te nemen aan de voorbereidingen voor de staatsbegrafenis van haar overleden echtgenoot", aldus Exantus. Martine Moïse, 47, werd onder bescherming van veiligheidsagenten geplaatst.

De staatsbegrafenis wordt op 23 juli gehouden in Cap-Haïtien, een historische stad in het noorden van Haïti.

Sinds de dood van Moïse verkeert het arme land nog meer in chaos, mede doordat niet geheel duidelijk is wie er nu de macht heeft. In september van dit jaar houdt Haïti verkiezingen, waarvan de definitieve uitslag pas in januari 2022 wordt verwacht.

Moïse werd vorige week vermoord bij een operatie waarbij volgens de Haïtiaanse autoriteiten minstens 28 mensen betrokken waren, van wie velen Colombiaanse huurlingen die waren ingeschakeld via een in Florida gevestigd beveiligingsbedrijf. Diverse verdachten werkten eerder als informant voor Amerikaanse veiligheidsdiensten, hebben Amerikaanse media eerder gemeld. 

Meest gelezen