2007 Roger Kisby

Tien jaar na tragische dood nieuwe documentaire over Amy Winehouse: familie wil "completer beeld"

Vanavond wordt de nieuwe documentaire “Reclaiming Amy” uitgezonden op de Britse televisiezender BBC Two. De documentaire blikt terug op het leven van de Britse zangeres Amy Winehouse, die exact tien jaar geleden overleed aan een alcoholvergifting. In 2015 verscheen al een documentaire over haar, waar de familie niet goed uit kwam. Met deze film doet de familie een nieuwe poging om een "completer beeld" van de vrouw te geven. 

Het is intussen tien jaar geleden dat zangeres Amy Winehouse overleed. Op 23 juli 2011 stierf de zangeres aan een alcoholvergiftiging. Ze was al jaren verslaafd aan drank en drugs. Winehouse leed daarnaast aan boulimie, wat volgens haar broer Alex de echte oorzaak van haar dood was. De boulimie had Amy namelijk verzwakt. Dat zei hij in een interview in het Britse magazine The Observer.

Winehouse brak door in 2007 met haar album “Back to black”. Andere hits waren "You know I'm no good", "Valerie" en "Rehab". Winehouse overleed op 27-jarige leeftijd en behoort daarom tot de beruchte 27-club. Enkelen die nog overleden op die leeftijd zijn Brian Jones van The Rolling Stones (1969), Janis Joplin (1970), Jimi Hendrix (1970), Jim Morrison van The Doors (1971) en Kurt Cobain van Nirvana (1994). 

Bekijk hier de videoclip van één van Amy's grootste hits "Back to black":

"AMY" (2015)

Vijf jaar na de dood van Amy Winehouse kwam de documentaire "AMY: the girl behind the name" uit. De film deed het enorm goed en kreeg de Oscar voor beste documentaire in 2016. Hij werd geregisseerd door Asif Kapadia, die daarvoor een documentaire over formule 1-rijder Ayrton Senna had gemaakt.

De documentaire viel echter niet in de smaak bij de familie van Amy Winehouse. Volgens de familie bevatte de documentaire enkele pertinente onwaarheden. De familie kwam niet goed uit de documentaire. Mitchell, Amy's vader, noemde de film manipulatief en bevooroordeeld.

Kapadia heeft zich verzet tegen de kritiek van de familie. Volgens hem bracht hij een objectief verhaal, gebaseerd op 100 interviews met vrienden en familie.

"My Amy: the life we shared" (2021)

In juni bracht Tyler James, Amy’s beste vriend, het boek “My Amy: the life we shared” uit. Met dat boek wilde James de verhalen vertellen die je over Winehouse nog niet wist. “Ik heb haar horen zingen, voordat ik haar heb horen spreken”, zegt James. Zowel Winehouse als James hadden mentale problemen en zochten bij elkaar de steun die ze nodig hadden.

In een interview op het Britse televisieprogramma “This morning” vertelde James dat Amy het haatte om bekend te zijn. Volgens James vertelde ze hem ooit: "Beroemd zijn is net als terminale kanker, dat wens ik niemand toe.” De familie was volgens een artikel in The Sun opnieuw niet blij met het portret dat er van Amy werd geschetst. Zo zou James foute uitspraken over haar hebben gedaan en de eer naar zich toe hebben getrokken. 

Bekijk hier het interview van Tyler James in het Britse televisieprogramma "This morning":

"Reclaiming Amy" (2021)

In de nieuwe documentaire "Reclaiming Amy" vertelt moeder Janis het levensverhaal van haar dochter. In de documentaire zullen volgens de BBC nooit eerder geziene clips te zien zijn, samen met interviews met de familie en vrienden van de zangeres.

Nu weet ik tenminste waar ze is

Janis, moeder van Amy Winehouse

De moeder van Winehouse lijdt aan multiple sclerose (MS), een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel, en zou daardoor geheugenproblemen kunnen doormaken. Met "Reclaiming Amy" doet de familie een nieuwe poging om het leven van Winehouse op een volledige manier in beeld te brengen. Zodat haar herinnering in leven blijft. "Het grapje dat ik altijd gebruik is: nu weet ik tenminste waar ze is," zegt Janis.

Bekijk hieronder de trailer van "Reclaiming Amy" de nieuwe documentaire over Winehouse:

Drie verschillende beelden

Wie heeft het nu bij het rechte eind? Gaf Asif Kapadia een correct beeld, en was de vader van Winehouse inderdaad afwezig in haar opvoeding? Is het James Tyler, en zorgde vooral hij voor Winehouse toen ze in haar moeilijke periodes zat? Of is het dan moeder Janis, en is het laatste woord over het leven van Amy Winehouse nog niet gezegd? Die vragen blijven helaas onbeantwoord. De familie en vrienden brachten drie heel verschillende beelden van de situatie. Maar vanavond vertelt de familie alleszins haar eigen versie van de feiten.

"Reclaiming Amy" is vanavond te zien op de Britse zender BBC Two om 22 uur Belgische tijd.

Meest gelezen