Jonas Hamers / ImageGlobe

Akkoord over universele bankdienst voor niet-digitale klanten

De federale regering en de banken hebben een akkoord bereikt over een universele bankdienst voor klanten die niet online kunnen bankieren. De dienst zal maximaal 5 euro per maand mogen kosten. Voor die prijs zullen de klanten onder meer een debetkaart krijgen, minstens 24 keer gratis geld kunnen afhalen aan een automaat van hun eigen bank, zeker 60 manuele verrichtingen aan het loket kunnen uitvoeren, en rekeninguittreksels kunnen afdrukken in het bankkantoor.

Internetbankieren en bankapps zijn intussen bij heel wat mensen stevig ingeburgerd. Zo goed zelfs dat bankkantoren en -automaten her en der uit het straatbeeld verdwijnen. Toch is niet iedereen mee met de digitalisering. Daarom hebben de regering en de banken nu een regeling afgesproken voor niet-digitale klanten. 

Banken zullen hen een universele bankdienst moeten aanbieden aan maximaal 60 euro per jaar, of 5 euro per maand. "Het is belangrijk dat iedereen, ook wie nog niet overweg kan met de digitalisering van de bankdiensten, bij de bank geld kan afhalen en overschrijvingen kan doen tegen een betaalbaar en transparant tarief", zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) in een persbericht. "Met dit akkoord geven we de mensen duidelijkheid en zekerheid voor de komende jaren."

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) voegt toe dat er ook afspraken zijn gemaakt over prijsstijgingen. Indien een bank minder dan 60 euro per jaar aanrekent, mag die de prijs met maximaal 6 euro per jaar laten stijgen (zonder boven de 60 euro gaan). 

"We hebben hier voor een zeer kwetsbare groep een specifieke bankdienst gecreëerd, omdat we weten dat zij de minst mobiele consumentengroep zijn in de bankwereld", zegt staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD). Zij belooft dat er in een volgende stap prijsvergelijkers zullen komen voor bankdiensten, zodat consumenten het beste pakket voor hun profiel kunnen kiezen.

Met het akkoord engageren de banken zich daarnaast om de consumenten nog beter te informeren over hun aanbod en de tarieven, voegt bankenfederatie Febelfin nog toe. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bankoverstapdienst, die niet bij iedereen even bekend is. Daarbij regelen de nieuwe en de oude bank onderling de overdracht van betaal- en/of spaarrekeningen, zonder dat de betaalopdrachten worden onderbroken. In 2020 zijn 72.308 klanten van bank veranderd. 

De banken die de universele bankdienst zullen aanbieden, zijn: Argenta, Axa Bank Belgium, Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, bpost bank, CBC, CPH, Crelan, ING, KBC,  KBC Brussels en vdk bank.

Meest gelezen