Verbroederingscomité Brasschaat-Bad Neuenahr;

Brasschaat zet net opgestarte inzamelactie voor slachtoffers watersnood meteen stop na overrompeling 

De gemeente Brasschaat startte maandagmorgen met een inzamelactie met hulpgoederen voor de getroffen gebieden in Wallonië en Limburg. Maar de gemeente zamelde ook goederen in voor de zustergemeente Bar Neuenahr-Arhweiler in Duitsland. Die is ook zwaar getroffen door het noodweer. Maar de inzamelactie moest al meteen worden stopgezet, na een overweldigend succes. 

Het gemeentebestuur riep op om bruikbare elektrische huishoudtoestellen en huisraad binnen te brengen in het gemeentemagazijn aan de Mortel. Die oproep werd massaal opgevolgd. Meer dan 60 kubieke meter aan materialen werd ingezameld  om slachtoffers van de recente overstromingen te steunen. "Het was een overdonderd succes", zegt waarnemend burgemeester van Brasschaat Philip Cools (N-VA). "Om half 9 's ochtend stonden mensen al aan te schuiven." In enkele uren tijd hadden we al 5 containers vol. Zo'n overrompeling hadden we niet verwacht, daarom wordt gevraagd om geen spullen meer te brengen."

Afgelopen weekend had het Rode Kruis opgeroepen om geen goederen in te zamelen. Maar omdat de actie in Brasschaat al vrijdag uitgebreid was aangekondigd via de sociale media, is beslist om ze toch te laten doorgaan.

Zustergemeente

Brasschaat is al 35 jaar verbroederd met Bad Neuenahr-Ahrweiler, en elk jaar gaan heel wat inwoners er op reis. De gemeente ligt tussen Bonn en Koblenz aan de rivier de Ahr, en is zwaar getroffen. Heel wat mensen zijn vermist of niet bereikbaar. "De toestand is echt dramatisch", zegt Philip Cools: "Je kan je dat niet voorstellen: ingestorte huizen en weggespoelde wegen. Vanavond  in het schepencollege gaan we bekijken welke steun de komende weken we nog kunnen bieden."

Lees verder onder de foto.

Marc Gorremans

Zelf is Cools al een paar keer in Bad Neuenahr-Ahrweiler geweest. "Het is een zeer mooie omgeving met wijngaarden en ook een kuuroord. Het is echt dramatisch wat daar is gebeurd, ook de economische gevolgen voor de streek." 

Meest gelezen