Brussel bindt strijd aan tegen afval na verdubbeling hoeveelheid zwerfvuil

Tussen januari en mei dit jaar werd maar liefst 213 ton afval opgeruimd in de Brusselse parken.Dat is problematisch volgens verschillende Brusselse organisaties want vorig jaar was dat maar half zoveel. Daarom lanceren ze nu verschillende sensibiliseringsacties. 

Of het nu was voor een wandeling in het bos of een aperitief in het park. De afgelopen maanden moesten we door de coronacrisis massaal buiten afspreken. Dat merkten ze ook in Brussel. De parken konden er rekenen op een pak meer bezoekers. Jammer genoeg brachten die bezoekers ook veel afval met zich mee, dat ze niet altijd opruimden.

"Netheid is een zaak van iedereen"

Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar werd er 213 ton afval geruimd uit de Brusselse parken. Dat is een verdubbeling van de hoeveelheid in dezelfde periode vorig jaar melden Leefmilieu Brussel, Net Brussel en Fost Plus, de organisaties achter de acties. De gemeenschapswerkers krijgen tijdens de drukke zomer hulp van seizoensarbeiders, maar dat is niet voldoende. "Netheid is een zaak van iedereen", aldus de drie organisaties. Ze plannen nog heel de zomer verschillende initiatieven om zwerfvuil tegen te gaan. 

#WeAreParkBrussels

Alle acties worden gebundeld onder de hashtag #WeAreParkBrussels. Verschillende Brusselse influencers werden opgetrommeld om samen met hun volgers afval op te ruimen en zo de Brusselse parken schoon te houden. 

Naast acties op sociale media kan je de komende weekends ook sensibiliseringsactiviteiten tegenkomen in negen Brusselse parken: een bakfiets waar je je afval in kan deponeren, gratis zakasbakken en raamstickers die oproepen om je afval weg te gooien of terug mee naar huis te nemen. De acties lopen nog tot het weekend van 11 september.

Voor wie al deze sensibiliseringsacties nog niet voldoende zijn, zullen de straffen misschien overtuigend werken. Een boete voor afval achterlaten kan namelijk oplopen tot €350. Wie meer informatie wilt over de acties kan terecht op wearepark.brussels

Meest gelezen