Celstraffen voor Amerikanen die hielpen bij ontsnapping ex-Nissan-topman Ghosn

In Japan heeft een rechtbank gevangenisstraffen opgelegd aan twee Amerikanen die de gevallen automagnaat Carlos Ghosn hielpen ontsnappen uit Japan. Het gaat om vader en zoon. Michael Taylor kreeg twee jaar cel, zijn zoon Peter gaat voor 20 maanden de gevangenis in. 

De twee Amerikaanse mannen hielpen de voormalige topman van Nissan Carlos Ghosn om Japan te ontvluchten, terwijl Ghosn werd beschuldigd van miljoenenfraude. De Amerikanen lieten Ghosn in een muziekkist kruipen en ze lieten deze kist met een privévliegtuig naar Libanon vliegen. Samen zouden ze 1,3 miljoen dollar hebben ontvangen van Ghosn om te helpen bij zijn ontsnapping.

Tegen de twee Amerikanen waren hogere straffen geëist dan nu opgelegd. Voor Michael Taylor lag de eis op twee jaar en tien maanden cel, voor zoon Peter ging het om 2,5 jaar cel. 

Ontsnapping Ghosn

Carlos Ghosn is de voormalige topman van Renault en ook de ex-topman van de Japanse autobedrijven Nissan en Mitsubishi. Hij woont in Beiroet sinds zijn ontsnapping uit Japan, waar hij vastzat op verdenking van fraude. Ghosn wordt onder meer beticht van misbruik van bedrijfsgeld voor privédoeleinden.

 Na zijn arrestatie in Japan in 2018 moest hij aftreden bij de autofabrikanten waar hij de leiding had. Toen Ghosn op borgtocht werd vrijgelaten en huisarrest had, slaagde hij erin om te vluchten met hulp van onder meer de twee Amerikanen Mike en Pete Taylor. Ghosn vloog naar Libanon, dat geen uitleveringsverdrag met Japan heeft. De voormalige topman heeft zowel de Franse, Braziliaanse als Libanese nationaliteit.

Hoop op lagere straf

De Taylors zitten al sinds mei vorig jaar vast, toen ze in de Verenigde Staten werden gearresteerd. Eerder dit jaar werden ze uitgeleverd aan Japan. Ze hadden ook al schuld bekend en hoopten door spijt te betuigen er met een lagere straf van af te komen. Hun advocaat verdedigde dat Ghosn zelf al het planwerk rond zijn ontsnapping had gedaan.

Omdat de autobaas voortvluchtig blijft, ziet het er voorlopig niet naar uit dat Ghosn zelf in Japan opnieuw in de cel kan belanden. Maar verspreid over de wereld lopen meerdere rechtszaken met betrekking tot de affaire. Dan gaat het met name om de beschuldigingen van fraude aan het adres van Ghosn en zaken rond schadevergoedingen. 

Meest gelezen