Coronablog - "Veilig buiten  samenkomen kan met strikt gebruik Covid Safe Ticket", zegt minister Vandenbroucke

Met het Covid Safe Ticket zullen events vanaf 1.500 personen kunnen worden georganiseerd zonder mondmaskerplicht vanaf 13 augustus en er komen strengere controles op terugkerende reizigers. Dat hebben de verschillende regeringen van ons land beslist na een uitgesteld Overlegcomité. Het aantal bevestigde besmettingen neemt al een tijdje toe, grote verstrengingen of versoepelingen lijken er daarom niet te komen. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Frank Vandenbroucke: "Covid Safe Ticket geldt voorlopig enkel voor evenementen buiten, nog bekijken of het vanaf 1 september binnen kan"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke benadrukt in "Het journaal" dat het gebruik van het Covid Safe Ticket om evenementen van meer dan 1.500 mensen te laten doorgaan zonder mondmaskerplicht, vanaf 13 augustus enkel buiten kan.

"In het oorspronkelijke voorstel zat het idee dat we dit ook meteen gingen gebruiken voor grote activiteiten binnen, maar dat gaan we niet doen. Vanaf 1 september kan dat wel, maar het is afhankelijk van hoe de situatie evolueert", aldus Vandenbroucke.

De minister wijst erop dat het een goed instrument is om mensen die gevaccineerd zijn of die kunnen bewijzen dat ze negatief getest zijn te laten samenkomen. "De controles zullen strikt georganiseerd worden en mensen die niet gevaccineerd zijn, moeten een negatieve PCR-test van minder dan twee dagen kunnen voorleggen. Dat is strenger dan wat we voor ogen hadden."

Videospeler inladen...

Covid Safe Ticket voor events en strengere controle op terugkerende reizigers

Het Covid Safe Ticket (CST) kan worden ingezet voor evenementen vanaf 1.500 personen. Zo een corona-attest moet vermelden of je gevaccineerd bent, een negatieve coronatest hebt afgelegd na 48 uur in plaats van 72 uur of de ziekte hebt doorgemaakt en dus antilichamen hebt. De CST-regel gaat in vanaf 13 augustus voor events buiten, vanaf 1 september voor events binnen.

De CST-regeling is niet verplicht. Als een eventorganisator gebruikmaakt van de CST-regeling, dan kan er binnen opnieuw een optreden met publiek plaatsvinden zonder mondmaskers en social distancing. 

Er zullen ook strengere controles komen op testen en quarantaine voor wie uit een rode zone terugkeert. Voor alle duidelijkheid: dat geldt niet voor wie uit een rode zone in Europa terugkeert en volledig gevaccineerd is.

Lees het volledige artikel hier:

Premier Boris Johnson roept Engelsen op om voorzichtig te blijven

In Engeland is Freedom Day gevierd. Dat is de dag van de grote coronaversoepelingen. Er gelden bijna geen wettelijke beperkingen meer, maar vanavond heeft de Britse premier Boris Johnson wat gas teruggenomen. Hij roept de discotheken op om voorzichtig te blijven en enkel bezoekers toe te laten die over een coronapas beschikken.

Videospeler inladen...

Domus Medica maakt zich zorgen om het Covid Safe Ticket

Huisartsenvereniging Domus Medica maakt zich zorgen over het gebruik van het Covid Safe Ticket en de bijhorende Covid Safe App. "Het is belangrijk dat het Covid Safe Ticket waterdicht is, dat het feilloos werkt en dat zeker is dat het Ticket van een persoon ook echt over die persoon gaat", waarschuwt Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica.

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen heeft maandag besloten dat het Covid Safe Ticket vanaf 13 augustus ingezet mag worden voor buitenevenementen en vanaf 1 september voor binnenevenementen. De vooropgestelde drempel van 5.000 bezoekers wordt dan verlaagd naar 1.500 bezoekers. 

Als evenementen gebruik maken van het Covid Safe Ticket, vervallen de mondmaskerplicht en de afstandsregels. Het Covid Safe Ticket is beschikbaar in de Covid Safe App voor mensen die volledig beschermd zijn door een coronavaccin, die in de voorbije zes maanden genezen zijn van COVID-19 en over een herstelcertificaat beschikken, of die over een negatieve PCR-test beschikken. 

"In Nederland is het misgelopen met een dergelijke app: er is misbruik van gemaakt en fraude mee gepleegd. Als dat gebeurt, kunnen besmette personen toegang krijgen tot evenementen en aangezien ze geen mondmasker moeten dragen en geen afstand moeten houden, kan het virus zich snel en op grote schaal verspreiden", zegt Van Giel.

Vlaamse Jeugdraad pleit voor meer gratis PCR-tests voor jongeren

Na de aankondiging van de uitrol van het Covid Safe Ticket voor grotere evenementen pleit de Vlaamse Jeugdraad voor meer gratis PCR-tests voor kinderen en jongeren. Het Covid Safe Ticket zou gelden voor personen vanaf 12 jaar.

Federatie Muziekfestivals: "Bezoekers op meerdaagse evenementen testen quasi onmogelijk"

Dat de minimumcapaciteit voor buitenevenementen die werken met een Covid Safe Ticket, verlaagd wordt naar 1.500 bezoekers vanaf 13 augustus, juicht de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen toe. 

"Dat creëert meer mogelijkheden", zegt Serge Platel van de Federatie maandag. "Maar dat een PCR-test maar 48 uren geldig zal zijn, is in het nadeel van de meerdaagse evenementen. Voor de grotere evenementen is het quasi onmogelijk om bezoekers tijdens het evenement opnieuw te testen", aldus Platel.

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen heeft maandag besloten dat het Covid Safe Ticket vanaf 13 augustus ingezet mag worden voor buitenevenementen. De vooropgestelde drempel van 5.000 bezoekers wordt verlaagd naar 1.500 bezoekers. Vanaf 1 september is dat ook het geval voor binnenevenementen. Als de evenementen geen gebruik maken van het Covid Safe Ticket, moeten de mondmaskerplicht en de afstandsregels gerespecteerd worden.

Canada heropent op 9 augustus grens voor gevaccineerde Amerikanen

Canada heropent op 9 augustus zijn grens voor Amerikanen en mensen die permanent in de VS leven als ze volledig gevaccineerd zijn, zo heeft de regering maandag bekendgemaakt. Op 7 september mogen volledig ingeënte reizigers uit andere landen het land in voor niet noodzakelijke reizen, als het goed blijft gaan met het aantal besmettingen in Canada.

"Met dank aan het harde werk van de Canadezen, steeds meer inentingen en steeds minder nieuwe coronagevallen, is de regering in staat om de grensmaatregelen op te heffen", zegt de bewindsploeg in een verklaring.

Kamer zet het licht op groen voor Covid Safe Ticket

De Kamer heeft het Covid Safe Ticket goedgekeurd. Met die coronapas zijn grotere evenementen buiten mogelijk, zonder mondmasker en zonder dat er afstand gehouden moet worden. 

De coronapas wordt van kracht vanaf 13 augustus voor evenementen buiten met 1.500 mensen of meer. Als de coronacijfers gunstig evolueren, zal de pas vanaf 1 september ook gebruikt kunnen worden voor grotere evenementen in een zaal. 

Covid Safe Ticket of Europees coronacertificaat: Wat zijn de verschillen?

Vanaf 13 augustus kan je zonder mondmasker en afstandsregels naar evenementen in openlucht met meer dan 1.500 mensen. Je moet dan wel een zogenoemd Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Daarmee kan je bewijzen dat je al zeker 2 weken volledig gevaccineerd bent, recent negatief bent getest of het voorbije half jaar al eens besmet bent geweest met het coronavirus. Maar wat is dan het verschil met het Europese coronacertificaat dat al bestaat? We zetten alles nog eens op een rijtje.

Lees het volledige artikel hier:

CEO van UZ Brussel Marc Noppen: "Geen onlogische beslissingen maar voorzichtig blijven"

Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, kan zich grotendeels vinden in de beslissingen die het Overlegcomité maandag heeft genomen maar blijft hameren op voorzichtigheid. "De verstrenging van de controles op terugkerende reizigers is een goede zaak, de kleinere evenementen blijven een risico",  zegt Noppen. "Voorzichtigheid blijft geboden en ik denk echt dat we de vaccinatie voor het zorgpersoneel verplicht moeten maken."

"We vroegen al langer dat de terugkerende reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn, strenger zouden gecontroleerd worden", zegt Marc Noppen. "Dat dit er nu komt, is zeker een goede zaak, ook al blijft het geen waterdichte bescherming."

De beslissingen die genomen zijn over de organisatie van evenementen, bekijkt de CEO met enige nuance: "Ik vraag me vooral af hoe dit praktisch gaat georganiseerd worden, dat lijkt me nog niet zo eenvoudig. Bovendien hebben evenementen in Nederland al getoond dat ook dit systeem niet waterdicht is. Maar mogelijks zorgen deze eisen wel voor een psychologische rem, wat goed is. Kleinere evenementen blijven wel een risico."

Noppen verheugt er zich wel over dat er geen verdere versoepelingen gekomen zijn. "Voorzichtigheid blijft de boodschap", klinkt het. "Zeker zolang we geen duidelijk zicht hebben op wat de stijgende besmettingen gaan betekenen voor het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens. We moeten blijven vaccineren en wat mij betreft moeten we nog eens ernstig nadenken over een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel."

Meest gelezen