Covid Safe Ticket of Europees coronacertificaat: Wat zijn de verschillen?

Vanaf 13 augustus kan je zonder mondmasker en afstandsregels naar evenementen in openlucht met meer dan 1.500 mensen. Je moet dan wel een zogenoemd Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Daarmee kan je bewijzen dat je al zeker 2 weken volledig gevaccineerd bent, recent negatief bent getest of het voorbije half jaar al eens besmet bent geweest met het coronavirus. Maar wat is dan het verschil met het Europese coronacertificaat dat al bestaat? We zetten alles nog eens op een rijtje.

Zowel het Covid Safe Ticket als het al bestaande Europese coronacertificaat hebben hetzelfde doel: bewijzen dat je niet besmet bent met het coronavirus of al antistoffen hebt. 

Dat kan als je al zeker 2 weken volledig bent gevaccineerd, recent een negatieve PCR-test hebt afgelegd of de afgelopen zes maanden een coronabesmetting hebt doorgemaakt. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide certificaten.

Het Covid Safe Ticket is enkel geldig in België en is specifiek bedoeld om toegang te krijgen tot evenementen zonder dat je een mondmasker moet dragen en 1,5 meter afstand moet houden.

Vanaf 13 augustus kan dat bij evenementen in open lucht vanaf 1.500 mensen. In een tweede fase, vanaf 1 september, zouden ook evenementen binnen met het Covid Safe Ticket mogen werken. Het is nog onduidelijk of het ook dan enkel geldt voor evenementen vanaf 1.500 mensen, of dat ook kleinere evenementen het kunnen invoeren.

Organisatoren zijn overigens niet verplicht om met het Covid Safe Ticket te werken. In dat geval blijven mondmaskers en anderhalve meter afstand wél verplicht.

Een negatieve PCR-test is 48 uur geldig, een sneltest (antigeentest) slechts 24 uur. Zelftesten worden niet aanvaard, omdat ze niet gevoelig genoeg zijn.

Premier De Croo benadrukte nog dat het Covid Safe Ticket enkel bedoeld is voor professioneel georganiseerde evenementen, zoals festivals of sportwedstrijden, en niet voor privéfeestjes. Het Covid Safe Ticket mag ook niet gebruikt worden als toegangsbewijs voor horeca, winkelcentra of woonzorgcentra, zoals Frankrijk bijvoorbeeld wel doet vanaf augustus.

Verschil met het Europees coronacertificaat?

Het Europees coronacertificaat (voluit EU Digital COVID Certificate) is begin deze maand ingevoerd en dient om te kunnen reizen binnen de Europese Unie (IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein inbegrepen). In tegenstelling tot het Covid Safe Ticket is het Europees coronacertificaat dus in alle EU-lidstaten geldig.

Om te kunnen reizen mag een negatieve PCR-test maximaal 72 uur oud zijn. Sommige landen aanvaarden ook een negatieve antigeentest of sneltest. Die mag maximaal 48 uur oud zijn. Een zelftest wordt niet aanvaard.

Hoe werkt het?

"Technisch gezien zijn het Covid Safe Ticket en het Europees coronacertificaat eigenlijk gewoon hetzelfde", zegt Barbara Van Den Haute van Digitaal Vlaanderen.

"Beide werken met QR-codes die automatisch op je smartphone verschijnen via de CovidSafeBE-app. "Alleen zal een negatieve PCR-test van meer dan 48 uur oud een rood licht geven als de QR-code wordt gescand aan de ingang van een evenement. Terwijl diezelfde code groen licht zal geven in de luchthaven om te kunnen reizen."

"We zijn nu volop aan het bekijken hoe we kunnen vermijden dat er gesjoemeld wordt met die QR-codes, zoals dat in Nederland is gebeurd", zegt Van Den Haute. "Maar tegen 13 augustus zal daar een oplossing voor zijn."

In feite gaat het om drie verschillende certificaten: een vaccinatiecertificaat, een testcertificaat of een herstelcertificaat. Dat is telkens een QR-code die automatisch aan de CoronaSafeBE-app wordt toegevoegd op je smartphone. 

De QR-codes kunnen ook opgevraagd worden op sites als Mijn Gezondheid en Mijn Burgerprofiel.  

Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen. Daarvoor bel je vanuit Vlaanderen naar het nummer 078/78.78.50. In Brussel is er het nummer 02/214.19.19. Inwoners van Wallonië kunnen terecht op 071/31.34.93. Hou wel rekening met een wachttijd tussen de bestelling en de ontvangst van de certificaten.

De nummers zijn 24 uur per dag bereikbaar voor het aanvragen van vaccinatie- of herstelcertificaten, maar enkel op weekdagen tussen 9 en 19 uur in Vlaanderen voor andere vragen. Brusselaars kunnen tussen 9 en 19.30 uur in de week en 10 en 19.30 uur in het weekend terecht op het nummer voor andere vragen.

Meest gelezen