Isopix

Covidattest in plaats van mondmasker op evenementen buiten en meer controles reizigers: beslissingen van Overlegcomité

Het Overlegcomité kiest voor een voorzichtige aanpak nu de coronabesmettingen weer oplopen. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) aangekondigd na afloop van dat Overlegcomité. Een aantal veiligheidsmaatregelen wordt aangescherpt: er komt een zogenoemd COVID safe ticket voor evenementen buiten vanaf 1.500 mensen en er komen meer controles op reizigers die terugkeren uit een rode zone in Europa.

Eerst het goede nieuws. Premier De Croo kondigt aan dat 8 op de 10 volwassenen een eerste dosis van het coronavaccin hebben gekregen, terwijl 3 op de 4 kwetsbare mensen (met een onderliggende aandoening) en 9 op de 10 van de 65-plussers volledig gevaccineerd zijn. Daardoor blijft de stijging van het aantal ziekenhuisopnames beperkt en wordt de kloof met het stijgende aantal besmettingen groter.

De voorzichtige benadering blijft de goede benadering

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Maar het Overlegcomité heeft ook gezien hoe het kan mislopen in landen die te vlug en te veel versoepelen. Het gevolg: veel meer besmettingen en relatief veel meer ziekenhuisopnames. Daarom wordt voor ons land gekozen voor stap voor stap versoepelen. "De voorzichtige benadering blijft de goede benadering", aldus De Croo.

Daarom worden een aantal veiligheidsmaatregelen aangescherpt.

  • De geldende regels blijven van kracht, maar er daarbovenop komt er wel een striktere procedure voor mensen die terugkeren uit EU- of Schengenlanden waar er gevaarlijke virusvarianten circuleren, ongeacht de kleurcode van dat land. Die reizigers zullen een PCR-test moeten afleggen op dag één en dag zeven na hun terugkeer. Daar komt ook een quarantaine bij kijken, tenzij de persoon in kwestie 72 uur voor aankomst op Belgisch grondgebied al een PCR-test onderging. Wie positief test moet 10 dagen in isolatie.
  • Controles op het Passenger Locator Form (PLF) en het coronacertificaat worden opgevoerd, vooral in luchthavens en internationale treinstations (was al eerder aangekondigd).
  • Het belang van mondmaskers, een veilige afstand van elkaar houden en ventilatie wordt benadrukt (niet alleen in eigen land, maar ook als je op reis bent).
  • Nieuwe is het zogenoemde COVID safe ticket, zeg maar de Belgische versie van het coronacertificaat dat je gebruikt als je op reis gaat. Dat wordt vanaf 13 augustus ingevoerd voor evenementen buiten vanaf 1.500 mensen (niet verplicht, want organisator kan ook kiezen voor het gewone protocol met mondmaskers en 1,5 meter afstand tussen de toeschouwers).

Het is nog te vroeg om victorie te kraaien

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Voorzichtigheid dus, en geen versoepelingen of verstrengingen. "Het is nog te vroeg om victorie te kraaien", zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Bekijk hieronder de persconferentie na het Overlegcomité van vanmiddag.

Videospeler inladen...

Meest gelezen