Eerste celstraf voor Trump-aanhanger die het Capitool bestormde

In de Verenigde Staten heeft een rechter voor het eerst een celstraf uitgesproken voor een Amerikaan die het Capitool bestormde op 6 januari. De 39-jarige man werd veroordeeld tot 8 maanden cel en is zo de eerste bestormer die naar de gevangenis moet. De kans bestaat dat er nu nog anderen zullen volgen. 

Paul Hodgkins, een 39-jarige man uit Florida, kreeg een celstraf van 8 maanden omdat hij mee het Capitool bestormde. Het Openbaar Ministerie vroeg om een strengere straf, maar rechter Randolph Moss was milder omdat Hodgkins niet gewelddadig was geweest en geen schade had aangericht. Hij werd wel schuldig bevonden omdat hij de parlementaire werkzaamheden heeft verstoord, onder andere door fier te poseren voor een selfie en die door te sturen naar zijn vrienden. De man uitte zijn spijt tijdens het proces. “Het was een dwaze beslissing van mij en ik neem mijn volledige verantwoordelijkheid”, aldus Paul Hodgkins.

Het was een dwaze beslissing van mij en ik neem mijn volledige verantwoordelijkheid
Paul Hodgkins

Hodgkins is niet de eerste die voor de rechter moest verschijnen na het incident. Eerder werd al een vrouw veroordeeld tot een taakstraf en 500 euro boete voor haar bijdrage bij de bestorming. Hij is wel de eerste die ervoor naar de gevangenis moet. 

Honderden andere demonstranten zullen ook nog voor de rechter verschijnen. De uitspraak in dit proces was voor hen ook belangrijk omdat het kan betekenen dat er nog meer rechters gevangenisstraffen zullen uitdelen. 

De bestorming van het Capitool vond plaats op 6 januari nadat voormalig president Trump onterecht had verkondigd dat Joe Biden de verkiezingen vervalst had en meer dan 500 van zijn aanhangers tevergeefs de ‘Electoral Vote’ in het Congres wilden stilleggen. Er vielen vijf doden, onder wie een politieagent.

Meest gelezen