Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Ex-president van Zuid-Afrika Jacob Zuma opnieuw voor de rechter en  opnieuw vrees voor rellen

In Zuid-Afrika is een nieuw proces begonnen tegen de voormalige president en ANC-leider Jacob Zuma. Het gaat over een corruptieschandaal van 20 jaar geleden. De voorbije weken waren er in het land zware rellen en plunderingen uitgebroken nadat Zuma wegens een eerdere veroordeling in de gevangenis was terechtgekomen. Nu zijn er strenge veiligheidsmaatregelen getroffen.

Het proces verloopt virtueel, want ook in Zuid-Afrika houdt het coronavirus lelijk huis. Zuma is dus niet aanwezig, maar kan zich uiteraard wel verdedigen. Toch willen zijn advocaten het proces uitstellen zodat hij zelf persoonlijk aanwezig kan zijn.

Zuma zit al in de gevangenis wegens een eerdere veroordeling. Hij had zich daar onlangs gemeld en daarna waren er in de provincies KwaZulu-Natal en Gauteng zware rellen uitgebroken. Aanhangers van Zuma, maar ook veel anderen sloegen op grote schaal aan het plunderen en het leger moest tussenbeide komen om de ordediensten bij te staan. Bij die rellen zijn meer dan 200 doden gevallen. Er wordt nu gevreesd voor een herhaling en daarom zijn 2.500 militairen ingezet om de orde te handhaven.

Het proces zelf gaat over corruptie bij legeraankopen in 1999, toen Zuma nog vicepresident was. In die zaak is ook het Franse industriële concern Thales betrokken. Er zijn echter nog meer aanklachten tegen Zuma. Volgens hem zijn die politiek geïnspireerd door zijn rivalen binnen het ANC, maar feit is wel dat Zuma wel erg veel genoemd wordt in allerlei schandalen rond corruptie en zelfs een keer rond verkrachting. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Jacob Zuma behoort tot de linkervleugel van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de partij van voormalig president Nelson Mandela. Hij is populair bij zijn etnische groep van Zoeloes en bij de meer radicale vleugel van het ANC. Zuma werd ooit ontslagen als vicepresident door toenmalig president Thabo Mbeki, die veel gematigder was.

Toch kon Zuma nadien de leiding van het ANC naar zich toe trekken en tussen 2009 en 2018 was hij president van Zuid-Afrika. Nadien werd hij door het ANC aan de kant gezet, ook na aanklachten wegens corruptie. Zuma zit nu een celstraf van 15 maanden uit wegens minachting van het gerecht. Als hij in deze zaak veroordeeld wordt, zou hij wel veel langer in de cel kunnen zitten.

Meest gelezen