© zna.be

Geen enkele coronapatiënt meer op intensieve zorg ZNA Antwerpen

Na bijna 500 dagen zijn de afdelingen Intensieve Zorg (IZ) van de drie acute sites van ZNA opnieuw covid-vrij. De eerste covid-patiënt werd op IZ opgenomen op 12 maart van vorig jaar. Op de gewone verpleegafdelingen liggen nog 7 covid-patiënten. De ZNA-ziekenhuizen hebben sinds het begin van de coronacrisis maar liefst 4000 covid-patiënten opgevangen. Dat is meer dan één derde van alle covid-patiënten die werden opgenomen in de provincie Antwerpen. 

In totaal heeft ZNA sinds de uitbraak van de pandemie 3990 COVID-patiënten opgenomen: 718 op IZ en 3272 op de gewone afdeling. Dit komt neer op 36 procent van de 11029 covid-patiënten in de 14 ziekenhuizen van de provincie Antwerpen. ZNA is goed voor 23 procent van de erkende bedden in de provincie.

“Het ontslag van de laatste COVID-patiënt op IZ is het einde van een bijzonder intensieve en intense periode", zegt algemeen directeur patiëntenzorg Wim Van de Waeter. "Hoewel we nog geen pandemie hadden meegemaakt, zijn we dankzij de inzet van al onze teams erin geslaagd om 16 maanden overeind te blijven. Dat was niet min: COVID-patiënten hebben tot dubbel zoveel zorg nodig als een gewone patiënt. Om dat vol te houden, hebben we onze medewerkers op veel manieren proberen te ondersteunen, onder meer door 100 tijdelijke zorgbuddy’s aan te trekken om in te schakelen in de zorg.”

37 nieuwe patiënten op één dag

In zowel de eerste als de tweede golf werden op de piekdag 37 nieuwe patiënten op één dag opgenomen. Dat gebeurde op 6 april 2020 en 30 oktober 2020. Met 17 nieuwe patiënten was 30 maart 2021 de drukste dag van de derde golf.

Meest gelezen