foto: Radio 2

Dijkbreuken in Herk-de-Stad hersteld: "Waterpeil kan eindelijk weer zakken"

Herk-de-Stad is er rond middernacht in geslaagd om de breuk in de dijk van de Demer te dichten. "Een grote opluchting", zegt burgemeester Bert Moyaers (VOORUIT),"Het waterpeil zou nu eindelijk stilaan moeten zakken."

Het water had op vrijdag een grote bres van een tiental meter geslagen in de Demerdijk, op de natuurlijke grens met Lummen. De arbeiders deden toen een poging om de bres te dichten. Later kwam dan het bericht dat ze uit veiligheidsoverwegingen toch moesten stoppen. Op zondagavond werd dan een nieuwe poging ondernomen. Deze keer succesvol: de bres is gedicht, de echte herstelwerken kunnen beginnen.

Twee dijkbreuken

Herk-de-Stad kan weer rustiger ademhalen. "Deze natuurlijke dijkbreuk, en de kunstmatige dijkbreuk die men gemaakt had aan de Gete, dat maakte het erg moeilijk voor ons", vertelt de burgemeester. "Maar dankzij het harde werk van onze aannemers kunnen we eindelijk met zekerheid zeggen dat het waterpeil stilaan weer gaat zakken."

Al bij al viel de situatie in Herk-de-Stad mee, zeker in vergelijking met de andere getroffen steden. "Ook hier zijn een aantal huizen in de buurt van de Demer ondergelopen. Daar is heel wat schade. Gelukkig zijn veel woningen ook gespaard gebleven van de waterellende", klinkt het.

Meest gelezen