In de buurt van Nassogne moeten sporen en kiezels vervangen worden

Helft spoornet in Wallonië buiten gebruik door schade na overstroming, Infrabel: "Gevolgen voor goederen en bedrijven"

In Wallonië ligt zowat de helft van het spoornet plat, dat zegt Benoît Gilson, de CEO van spoornetbeheerder Infrabel. Er zijn tientallen plekken waar kiezels of dwarsliggers moeten worden vervangen. Infrabel schat de schade voorlopig op 50 miljoen. De lijnen worden ook gebruikt voor goederentransport, de werken hebben dus ook gevolgen voor heel wat bedrijven die nu moeten wachten op leveringen.

"Voorlopig schatten we de schade tussen 30 en 50 miljoen euro. Maar nog niet overal is het water weg getrokken. Dus het is nog even afwachten om een goede inschatting te kunnen maken", aldus Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. "In totaal moeten we voor 70.000 ton aan nieuwe kiezels leggen, enkele tienduizenden dwarsliggers moeten we vervangen, en meer dan 10 kilometer aan spoorbermen en grondverzakkingen moeten opnieuw worden gestabiliseerd." 

Op beelden uit "Het Journaal" is te zien waar een trein ontspoord is bij Nassogne, in de provincie Luxemburg:

Videospeler inladen...

De werken gebeuren in fases. Infrabel maakt zich in zijn planning sterk dat tegen 9 augustus alle verbindingen operationeel zijn. Behalve tussen het zwaargetroffen Pepinster en Luik - waar een spoorwegbrug verzakte - zullen de werken tot 30 augustus duren.

In Nassogne ontspoorde ook een trein. Die wordt vandaag nog rechtgetrokken.

Bedrijven moeten wachten

"Zowat het halve netwerk in Wallonië is buiten gebruik", zegt CEO van Infrabel Benoît Gilson aan de werf in Nassogne, waar opnieuw kiezels worden bijgevuld. Daar ontspoorde ook een trein, die vandaag wordt rechtgetrokken. "Er zijn tientallen werven, en ze hebben ook gevolgen voor Vlaanderen", gaat Gilson verder. "Want deze lijn hier in Nassogne bijvoorbeeld is een belangrijke as voor goederentransport tussen bedrijven hier in de regio, de Antwerpse haven, maar ook richting Italië en Frankrijk." 

Dit is een heel belangrijke as voor goederentransport

Thomas Baeken, van Infrabel

"Zo is er een papierfabriek die gebruik maakt van het goederentransport op deze lijn. Vaak is er wel een strategische stock, maar na enkele weken is die ook uitgeput", vult Thomas Baeken aan. "Ook de fabriek van ArcelorMittal in Luxemburg stuurt vaak staal over deze lijn richting de Antwerpse haven." Dat dat staal niet tot in de haven geraakt, kan dan weer gevolgen hebben voor andere bedrijven die wachten op de levering. "En in Athus, in het uiterste zuidoosten van ons land, is een grote containerterminal waar containers van vrachtwagens op treinen worden overgeladen. Ook die hangt sterk af van deze lijnen", aldus Baeken. 

Archieffoto van de terminal in Athus. Ook die maakt vaak gebruik van het goederentransport over de treinverbinding.
©vincent Lescaut

"We zijn nu met man en macht aan het werk", aldus Baeken nog. "Er zijn mensen van ons die zich vrijwillig hebben aangemeld om hun vrije dagen op te geven. Voorlopig moeten we andere werven niet stil leggen om extra manschappen in te zetten."

Meest gelezen