Is watersnood wake-up call over klimaatsverandering? Wat je zelf kan doen voor het klimaat

De hevige regenval van de voorbije week is zo goed als zeker te wijten aan de klimaatverandering, zeggen wetenschappers. Zal het extreme weer er nu voor zorgen dat we anders omgaan met het klimaat? Wat kan jij zelf doen en heeft dat dan impact? "De politiek moet bakens uitzetten", zegt Francesca Van Thielen van Klimaatzaak.

Hoe hard schrok jij van de overstromingsramp? En zijn er nu al dingen die je thuis onderneemt om wat klimaatneutraler te leven? Met deze vragen trok onze reporter de straat op. "Dit is alleen een bevestiging van wat we al wisten, maar het is natuurlijk wel dramatisch", klinkt het. "We beseffen wel dat onze actie alleen daar weinig aan zal veranderen."

Francesca Van Thielen is 1 van de gezichten van de Klimaatzaak, een organisatie die, met rechtszaken, probeert het klimaat op de politieke agenda te zetten. Francesca Van Thielen is aangenaam verrast dat verschillende mensen zeggen dat wat nu gebeurt, te verwachten was, zegt ze op Radio 2 Antwerpen. "Dat wil zeggen dat de boodschap die wetenschappers en  klimaatorganisaties al jaren verkondigen, dat die boodschap al is binnengekomen."

Beluister hier het volledige interview, of lees verder er onder.

Wat heeft impact?

Sommige zaken kan je niet alleen doen, geeft Van Thielen toe. "Het is belangrijk dat overtollig water voldoende kan insijpelen in de grond. Als iedereen zijn oprit volgiet met beton, en één persoon een andere soort oprit legt, die wel water doorlaat, dan zal die ene het probleem niet kunnen oplossen."

"Idem als je vegetariër wordt. We moeten een mentaliteitsverandering op gang brengen waarbij iedereen nog af en toe vlees eet maar dat dat eerder  een luxeproduct wordt en dat we goed vlees eten dat op een eerlijke en gezonde manier is gekweekt. Dan zal dat wel impact hebben."

Wat je zelf kan doen

"Volgens Van Thielen zijn er toch heel wat zaken die je zelf kan aanpakken. "Het begint bij het bewustzijn, rond waterverbruik bijvoorbeeld. En vooral energieverbruik: voor welke energie kies je? Naar mobiliteit kunnen we veel realiseren. Ik snap dat niet iedereen zomaar een elektrische wagen kan kopen, maar we moeten onze mobiliteit herzien, zeker in een stad kunnen deelwagens de oplossing zijn." 

Meest gelezen