Openbaar leven valt straks even stil ter ere van de slachtoffers van de watersnood

Op de middag wordt in het hele land een minuut stilte gehouden op deze dag van nationale rouw, om de getroffenen van de overstromingen een hart onder de riem te steken. Ook het openbaar vervoer staat letterlijk even stil. De VRT past haar programmatie aan.

31 doden, nog zo'n 70 mensen vermist, voor miljarden schade aan huizen en infrastructuur: de watersnood in Wallonië en Limburg is een van de zwaarste natuurrampen uit de recente Belgische geschiedenis. Om de doden te herdenken en de getroffenen te steunen houdt ons land een dag van nationale rouw. Wat staat er te gebeuren? 

Aan alle officiële gebouwen hangen de vlaggen halfstok. Om 12 uur vanmiddag loeien de sirenes van alle hulp- en interventiediensten. Om één minuut over 12 wordt een minuut stilte in acht genomen. Koning Filip, premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zijn dan in Verviers, waar de overstromingen enorme schade hebben aangericht.

Ook in het openbaar vervoer zal het moment voelbaar zijn. Trams, bussen en metro’s van de Brusselse MIVB of van De Lijn rijden tot aan de eerstvolgende halte en zullen daar een minuut stilstaan. De NMBS roept op om in de treinen en in de stations een minuut stilte te respecteren. De treinen zelf blijven rijden. 

Op de Zuidfoor in Brussel vallen de attracties om 19 uur gedurende 5 minuten stil. Het “Bal National” in de Marollen aan de vooravond van de Nationale Feestdag is afgelast. Verschillende steden en gemeenten steken geen vuurwerk af.

Aangepast aanbod op VRT

De VRT past haar aanbod aan.  Op Eén is er een extra Journaal om 11u45; de minuut stilte is ook te horen in het radionieuws op alle netten. Op Radio 1 gaat het programma “De zomer van” tussen 9 en 12 uur op zoek naar liedjes over elkaar helpen. Tussen 12 en 13 uur is er een extra editie van “De wereld vandaag”. Radio 2 brengt de hele dag meelevende muziek en verhalen van helpers. 

Na het nieuws van 12u is op Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel, Qmusic, Joe, Willy, Nostalgie, NRJ en de lokale radiozenders van de VRRO het nummer "No Sound But The Wind" van Editors te horen, als teken van solidariteit.

"We leven mee met het verlies van de mensen die slachtoffer zijn van deze ongeziene watersnood. Mensen verbinden is een van onze hoofdopdrachten als publieke omroep. Daarom zal elk VRT-merk – radio, tv en online – er op de dag van nationale rouw ook zijn met een aangepast aanbod vergezeld van de juiste, meelevende toon. We blijven ook samen met de andere omroepen de campagne voor de solidariteitsactie van het Rode Kruis ondersteunen, zegt Ricus Jansegers, Algemeen directeur Content namens de VRT-directie.

Meest gelezen