Liveblog - Nog 70 mensen vermist, Waals minister Crucke: "Klimaat is een realiteit voor mensen die nu alles kwijt zijn" 

De enorme omvang van de materiële schade na de watersnood van vorige week wordt steeds duidelijker. Er zijn nu officieel 31 doden en een 70-tal "vermiste of onbereikbare" personen. Deze ochtend waren dat er nog 127. Volgens Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) is het van uiterst belang dat iedereen de ernst van het broeikaseffect inziet na de ramp. "Ik hoop dat alle politici nu begrijpen dat het klimaat niet alleen een gesprek is voor wetenschappers", zegt hij in "Terzake". Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je het meest recente nieuws. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke: "Elke beslissing die wij nu nemen, moet groener en duurzamer zijn"

Volgens Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) is het van uiterst belang dat iedereen de ernst van het broeikaseffect inziet na de watersnoodramp van vorige week. Dat zegt hij in "Terzake". 

"Ik had dit niet zien aankomen op deze schaal', zegt Crucke, die vroeger minister van Klimaat is geweest. "Ik hoop dat alle politici nu begrijpen dat het klimaat niet alleen een gesprek is voor wetenschappers, maar dat dit ook een werkelijkheid is voor mensen die alles verloren hebben."

Te vroeg om met vinger te wijzen naar politici, nu moeten we werken om mensen te helpen

Jean-Luc Crucke, Waals minister van Begroting (MR)

Hadden we dit kunnen vermijden? Volgens Crucke is het nog te vroeg om met de vinger te wijzen naar specifieke politici. "Nu moeten we werken om mensen te helpen en puin op te ruimen."

Daarbovenop is het volgens Crucke belangrijk om te investeren. "Elke beslissing die wij nemen, moet groener en duurzamer zijn. En dat gaat misschien veel geld kosten, maar het is wel de beste investering voor morgen. We spreken nu van 100 miljoen, maar na het meten van de schade zou dat wel eens kunnen oplopen tot zelfs miljarden." 

Zal dat ten koste gaan van 7,6 miljard die vrijgemaakt is voor relance? "Ik hoop van niet, maar misschien wel een deel daarvan", zegt Crucke, die onder andere het Europese noodfonds aanhaalt als mogelijk geldbron. Hij benadrukt daarbij ook dat het relanceplan sowieso ook al een plan is tegen het broeikaseffect.

Videospeler inladen...

Nieuwe balans: 31 doden en 70-tal vermisten

"Er zijn nog 70 mensen van wie we geen nieuws hebben", zegt premier Alexander De Croo tijdens de persconferentie van het overlegcomité. Deze ochtend waren dat er nog 127. "Men is er dus in geslaagd om 50 mensen te contacteren van wie men dacht dat ze vermist waren. Dat is eerder hoopvol nieuws." Het dodental blijft voorlopig onveranderd: 31 mensen zijn om het leven gekomen bij de watersnood in de voorbije week.

"De toestand stabiliseert. Het terrein wordt terug bereikbaar en het water trekt zich terug", valt er te lezen op de site van het Crisiscentrum. “De controles zijn nog niet afgerond en zullen nog meerdere dagen in beslag nemen. Er wordt nu gefocust om de vermisten verder op te sporen en om de schade op te meten en voorlopige of definitieve herstellingen op te starten.”

"Morgen is een nationale dag van rouw waarbij we een minuut stilstaan bij wat ons overkomen is en het menselijk leed dat schuilgaat achter de cijfers", zegt De Croo.

Videospeler inladen...

In verschillende Luikse gemeenten is situatie nog steeds dramatisch

In een aantal gemeenten in de provincie Luik is de situatie na het noodweer van vorige week nog steeds dramatisch. Dat blijkt maandagavond uit een balans van de ordediensten.

In Esneux hebben maandag een twintigtal militairen hulp geboden. In verschillende straten hebben gezinnen nog steeds geen elektriciteit maar intussen is er wel opnieuw stromend water. Tot nu toe zijn er volgens de burgemeester vier doden gevallen in Esneux. 

Er zijn twee grote opvangcentra opgericht en twee opslagplaatsen om alle afval te droppen. Ook de voedselverdeling komt er op gang. In Trooz keerden de mensen maandag stilaan terug naar hun huizen. De burgemeester stelt vast dat er ook plunderingen en diefstallen plaatsvinden. In het rampgebied rond de rivier de Vesder is een avondklok ingesteld van 23 tot 6 uur.

Balans Luxemburg: 900 mensen geëvacueerd, 15 opgenomen in ziekenhuis en 1 overlijden

In de provincie Luxemburg is een overlijden te betreuren, zijn 900 mensen geëvacueerd en zijn 15 personen opgenomen in het ziekenhuis na het noodweer en de overstromingen. Dat blijkt maandagavond uit een nieuwe balans van gouverneur Olivier Schmitz.

"De situatie in de provincie Luxemburg ontwikkelt zich langzaam in de richting van de herstelfase. De overstroming laat enorme schade achter. Er zullen vele weken nodig zijn om de situatie te herstellen", meldt de gouverneur in een persbericht.

Het slechte weer heeft geleid tot de dood van een persoon, wiens levenloze lichaam zaterdag werd gevonden door een boer in Hampteau (Hotton), meldde het Luxemburgse parket zondag. Het zou kunnen gaan om een 15-jarig meisje uit het Brusselse Gewest dat sinds woensdag vermist is nadat ze door de Ourthe is meegesleurd. Haar identiteit is echter nog niet bevestigd.

Daarnaast zijn in de provincie vijftien mensen opgenomen in het ziekenhuis, blijkt uit gegevens van de gouverneur. Bij de reddingsoperaties in de provincie zijn 32 mensen gered die in levensgevaar waren. Ongeveer 141 mensen werden ook uit het water gered. In totaal zijn bijna 900 mensen geëvacueerd door de hulpdiensten en ondergebracht in de 11 opvangcentra die door de gemeenten zijn opgezet. In totaal vonden er 2.200 interventies plaats.

Vlaamse overheid zal in beroep gaan als gemeenten verkavelingsvergunningen afleveren in overstromingsgevoelig gebied

De Vlaamse overheid zal zich verzetten als gemeenten verkavelingsvergunningen afleveren in overstromingsgevoelig gebied. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving gezegd in het Vlaams parlement. Een verkavelingsvergunning is vereist wanneer een eigenaar zijn terrein wenst op te splitsen met de bedoeling delen ervan te bestemmen voor woningbouw. De eigenaar kan zonder verkavelingvergunning de nieuwe percelen dus niet verkopen als bouwgrond. 

Er bestaat nu al een zogenaamde watertoets, waarbij gekeken wordt of het wel veilig is om op bepaalde gronden te bouwen. Maar de gemeenten passen die regel niet altijd even streng toe. 

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir heeft haar administratie nu opdracht gegeven om altijd in beroep te gaan als gemeenten vergunningen afleveren voor verkavelingen in gebieden die kunnen overstromen. "Het is belangrijk dat mensen geïnformeerd worden over waar ze gronden kopen", zegt Demir. "Dat was tot voor kort niet altijd duidelijk. Nu zal aangegeven worden wat overstromingsgevoelig gebied is."

Nog 3.400 huishoudens zitten zonder drinkwater

In Wallonië zitten nog 3.400 huishoudens zonder drinkbaar water na het noodweer. Dat blijkt uit een nieuwe stand van zaken van de Waalse waternetbeheerder SWDE. Zo'n 150 huishoudens hebben nog steeds geen toegang tot water, ook niet tot niet-drinkbaar water. Die bevinden zich allemaal in Pepinster.

In de provincie Luik is de situatie in Geer en Berloz weer normaal. In de provincie Namen zitten sommige wijken van Profondeville, Celles, Dave, Ham-sur-Sambre en Floreffe nog steeds zonder drinkwater.

SWDE herinnert eraan dat water dat ondrinkbaar is verklaard, niet mag worden geconsumeerd, zelfs niet gekookt. De beheerder deelt nog flessen water uit aan de gemeenten die nog met storingen kampen.

"Ik hoorde mijn zoon roepen: papa, ik verdrink"

In het Luikse Trooz wordt vijf dagen na de ramp duidelijk hoe groot de ravage en trauma er zijn. José Anthonio Chacon woont er al sinds zijn kindertijd en toonde aan "Terzake" hoe rampzalig de situatie is.

Bekijk hieronder de reportage:

Videospeler inladen...

Telecomoperatoren bieden slachtoffers noodweer gratis mobiele data aan

Telecomoperatoren Proximus, Base/Telenet en Orange betuigen hun solidariteit met de vele landgenoten die vorige week door het slechte weer en de overstromingen zijn getroffen. 

Zo biedt Proximus klanten die in de rampgebieden wonen een mobiel datapakket aan van 50 GB en kondigde Base/Telenet aan dat het van 17 tot 31 juli (dus met terugwerkende kracht) in heel België gratis toegang tot mobiele data aanbiedt aan klanten met een maandabonnement.

Orange Belgium opende dan weer in een honderdtal eigen winkels inzamelpunten waar mensen terechtkunnen voor donaties aan gezinnen in moeilijkheden. Het bedrijf voorziet ook in 5 GB mobiele data voor klanten die getroffen zijn door de overstromingen. Op het terrein heeft de telecomoperator intussen de connectiviteit verbeterd in Chaudfontaine door een nieuwe mobiele infrastructuur in te zetten.

Tot slot ondersteunen alle telecomoperatoren in België een speciale sms-donatiecampagne waarbij iedereen 1 euro kan doneren door de boodschap "Solidarity" te sms'en naar het nummer 4330.

Tweede etappe van de Ronde van Wallonië geannuleerd door noodsituatie

De tweede etappe van de Ronde van Wallonië, tussen Verviers en Herve, is geannuleerd door de overstromingen in de regio. De stad Herve heeft, in overleg met de organisator van de Ronde van Wallonië, beslist om de rit van overmorgen niet door te laten gaan. 

Koersorganisator Christophe Brandt sluit zich aan bij de beslissing. "Wij blijven solidair met de slachtoffers van de barre weersomstandigheden die vooral het oosten van België hebben getroffen, en sluiten ons aan bij de beslissing."

Lees er hier meer over:

Meest gelezen