Louis Boeckmans uit Tessenderlo overleden, een van de laatste overlevenden van concentratiekamp Breendonk

Louis Boeckmans, een van de laatste overlevenden van het Kamp van Breendonk, is overleden. Hij werd 98 jaar.  Als oud-strijder ging hij regelmatig in scholen getuigen over de gruwel in de concentratiekampen. 

Als 19-jarige sloot Louis Boeckmans uit Tessenderlo zich aan bij het verzet. Nadat hij werd verklikt, werd Louis zwaar gefolterd in het SS-kamp van Breendonk. "Bij mijn aankomst werd ik plots nummer 3253", vertelde hij altijd.

Ons mens-zijn hield op aan de poort van het fort 

oud-strijder Louis Boeckmans

Vlak voor de bevrijding van het fort, werd Boeckmans op de trein naar Duitsland gezet. Daar verbleef hij in de concentratiekampen van Buchenwald en Dora. Pas een jaar later kon hij terugkeren naar ons land. Al die tijd hield zijn liefde voor Germaine, zijn latere echtgenote, hem op de been.  

(lees verder onder de foto)

Louis Boeckmans getuigde in scholen over de hel die hij meemaakte: "Zodat mensen zouden begrijpen wat er kan gebeuren als ze slecht met elkaar omgaan. Ik heb kinderen en kleinkinderen. Als ik zie wat er in de wereld gebeurt, ben ik bang. Dan denk ik na over hoe het opnieuw kan mislopen. Dan ben ik toch ongerust."

Vorig jaar getuigde Louis Boeckmans nog op Eén in "De bevrijding van Vlaanderen". 75 jaar na het einde van WOII, trok Arnout Hauben opnieuw "Ten Oorlog" en liet hij de laatste getuigen van de Tweede Wereldoorlog aan het woord. 

Meest gelezen