(C)MKB

Infrabel mag dan toch werken aan spoorlijn in Maarkedal: "Compromis gesloten over geluidshinder"

De werken aan de spoorlijn tussen Oudenaarde en Ronse kunnen toch doorgaan in Maarkedal. Eerder had de gemeente de werken er laten stilleggen omdat de spoorbeheerder niet de nodige vergunning had. "Er is nu een compromis gesloten om het lawaai en de andere hinder er te beperken", zegt burgemeester Joris Nachtergaele (N-VA). 

De spoorlijn tussen Oudenaarde en Ronse wordt deze zomer heraangelegd door Infrabel. Maar vorige week werd een deel van de werken, in Maarkedal, stilgelegd. "Het gaat concreet om een werfzone in Maarkedal, die noodzakelijk is voor het uitvoeren van de werken. De werfzone was niet in orde met de VLAREM-wetgeving en had geen stedenbouwkundige vergunning", verduidelijkt burgemeester van Maarkedal Joris Nachtergaele (N-VA). Maar de werken kunnen hervatten, want de gemeente en Infrabel zijn vandaag tot een compromis gekomen.

Minder lawaai en kortere werkuren

De gemeente Maarkedal heeft een aantal eisen gesteld. "Wij vragen aan Infrabel om de zeefinstallatie, die voor heel wat overlast zorgt, te verplaatsen. Dat gaat dus op een andere site gebeuren", legt Nachergaele uit. "Bovendien vragen wij dat er alleen nog gewerkt wordt op weekdagen, van 7 uur 's ochtends tot 7 uur 's avonds. Dus geen late uren meer en niet meer op feestdagen en in het weekend."

Infrabel gaat akkoord

Infrabel gaat in op het voorstel. "We gaan de lawaaierige machine verplaatsen en we zullen enkel werken op weekdagen op de afgesproken tijdstippen. Met die nodige afspraken kunnen de werken toch vlot verlopen en houden we huidige timing aan", zegt woordvoerder Thomas Baeken. 

"Het is een heel mooi compromis", vindt Nachtergaele. "We houden rekening met alle belangen. Enerzijds de belangen van Infrabel, de aannemer en de reizigers, want de werken kunnen vooruitgaan. En anderzijds ook de belangen van de buurbewoners, die respect vragen voor hun rust."

kasto80

Meest gelezen