Premier Claude Joseph (voor de microfoon) leek de controle over het leger te hebben.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Machtsstrijd in Haïti lijkt beslecht: interim-machthebber Claude Joseph stapt op en geeft fakkel door

In Haïti neemt ontslagnemend premier en interim-machthebber Claude Joseph ontslag. Joseph leek de controle te hebben over de veiligheidsdiensten nadat president Jovenel Moïse begin juli was doodgeschoten, maar hij kreeg geen erkenning van de internationale gemeenschap. Ariel Henry, die net voor de moord door president Moïse was benoemd tot premier, zou nu met de steun van het buitenland de macht overnemen.

Claude Joseph was ontslagnemend premier toen hij op 7 juli bekendmaakte dat president Jovenel Moïse in zijn huis was doodgeschoten. Haïti zat ook al voor de moord in een diepe politieke crisis, maar Joseph leek wel de controle te hebben over het grootste deel van het leger en de politie.

Het probleem was dat president Moïse net voor hij vermoord werd, premier Joseph had ontslagen en de 71-jarige neurochirurg Ariel Henry had aangesteld als nieuwe premier. Die was evenwel nog niet in functie op het ogenblik van de moord en sindsdien was er een dispuut tussen Joseph en Henry over wie nu de leiding van het land zou overnemen.

Iedereen die mij kent, weet dat ik niet geïnteresseerd ben in deze strijd of in gelijk welke machtsgreep

Premier Claude Joseph

Dit weekend is de knoop doorgehakt, niet door Haïti, maar door de internationale gemeenschap die tot nu toe had geaarzeld met het erkennen van een nieuwe leider. 

Dit weekend heeft een "kerngroep" van ambassadeurs van de Verenigde Naties, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), maar ook van de Verenigde Staten, de Europese Unie, Brazilië en Canada de steun uitgesproken voor de aangeduide premier Ariel Henry. Die zou nu een overgangsregering moeten leiden en nieuwe verkiezingen voor een president en een parlement moeten organiseren. Grondwettelijk kan Henry dan zelf geen kandidaat zijn.

In een exclusief interview met The Washington Post heeft premier Claude Joseph nu aangekondigd dat hij de macht overdraagt "in het belang van de natie". Toch zit er een addertje onder het gras: net omdat hij niet langer de overgangsleider is, zou hij grondwettelijk kandidaat-president kunnen worden als er verkiezingen zouden worden gehouden.

Het voorbije weekend is ook Martine Moïse, de vrouw van de president die bij de aanslag zwaargewond is geraakt, na verzorging in de VS teruggekeerd naar Haïti. Zij werd daarbij verwelkomd door Claude Joseph, maar heeft zich niet openlijk gemengd in de discussie over de macht. (Lees verder onder de foto).

Presidentsvrouw Martine Moïse met kogelvrije vest bij haar aankomst in Haïti samen met Claude Joseph.

En wat nu?

Met de beslissing is een machtsstrijd tussen twee kandidaten voor een overgangsregering beslecht. Die situatie had Haïti helemaal in de chaos kunnen storten met een verdeelde politieke en militaire kaste en isolement vanuit de internationale gemeenschap. Steun vanuit die laatste is van groot belang voor de stabiliteit van het zo verscheurde en verarmde land.

Er was nog een derde speler in het veld, de voorzitter van de Senaat Joseph Lambert, die ook de macht opeiste, maar die kreeg blijkbaar geen steun. Overigens is de chaos niet ver weg, want de straat wordt veelal gecontroleerd door criminele bendes die vaak  banden hebben met machtige politici. 

Politiek zit Haïti nu in een vacuüm: er is geen president en eigenlijk ook geen parlement, want dat laatste is niet langer in functie omdat er niet tijdig verkiezingen zijn gehouden. Het belangrijkste is nu het behoud van de weinige stabiliteit die er in Haïti is en verkiezingen moeten dan een geloofwaardige president en parlement aanduiden. Ook is nog altijd niet duidelijk wie er de moord op president Moïse bevolen heeft.

Meest gelezen