Nicolas Maeterlinck

Minister Annelies Verlinden (CD&V) na de overstromingsramp: "Lessen trekken uit rampen als deze"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil de hervorming van de Civiele Bescherming van de vorige regering laten herbekijken en wil de aanpak van de overstromingsramp van vorige week laten evalueren door een zogenoemde leercommissie. Dat heeft ze gezegd op een persconferentie waar ook meer details zijn bekendgemaakt over de omvang en de aanpak van de watersnood in het oosten van het land. 

"Dit is één van de grootste en zwaarste natuurrampen die ons land ooit heeft gekend", aldus Annelies Verlinden (CD&V). De minister is er zich van bewust dat - ondanks alle inzet en inspanningen - niet alles is verlopen zoals het hoort tijdens de reddingsoperaties: "Voor een waterbom zoals we die meemaakten, bestaat geen draaiboek."

De hervorming van de Civiele Veiligheid integraal en geïntegreerd bekijken

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Uiteraard kan alles beter, en Verlinden wil dat niet wegwuiven. "Ik zal ook opdracht geven aan een universitaire instelling om de rolverdeling van de Civiele Bescherming als gespecialiseerde tweedelijnsdienst ten aanzien van de hervormde brandweerdiensten opnieuw te bekijken", zegt ze. "We willen alle kansen nemen om de hervorming van de Civiele Veiligheid integraal en geïntegreerd te bekijken."

Verlinden heeft met andere woorden wel oren naar de kritiek die Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) afgelopen vrijdag liet horen op de hervorming van de Civiele Bescherming door Jan Jambon (N-VA), de voorganger van Annelies Verlinden. Jambon bracht het aantal kazernes van de Civiele Bescherming terug van 6 naar 2 (Brasschaat en Crisnée).

We moeten al het nodige doen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Maar er weerklinkt hier en daar ook kritiek op de manier waarop de ramp van vorige week is aangepakt. Waren we wel goed genoeg voorbereid? Is er snel genoeg gereageerd? "We moeten al het nodige doen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn", geeft Verlinden toe. "Daarom zal ik voor de evaluatie van deze ramp een leercommissie installeren die de verschillende facetten van voorbereiding en bestrijding van deze overstromingsramp moet onderzoeken."

De minister wil laten evalueren hoe het nu zat met de inzet van mensen en materiaal, of bewoners niet vroeger konden worden geëvacueerd en of er iets schort aan de elektriciteits- en watervoorziening en de telecommunicatie in de getroffen regio. Kortom: "We moeten lessen trekken uit rampen als deze."

Verneem hieronder welke lessen Annelies Verlinden uit de overstromingsramp wil trekken en lees voort onder het videofragment.

Videospeler inladen...

De getroffen regio is geen toeristische site

Bart Raeymaekers (Nationaal Crisiscentrum)

Op de persconferentie was Verlinden geflankeerd door vertegenwoordigers van het Nationale Crisiscentrum, de politie, de Civiele Bescherming en Defensie. Zij gaven een nieuwe stand van zaken. Tot nu toe zijn er officieel 31 dodelijke slachtoffers geteld, van wie er 19 zijn geïdentificeerd, aldus  een duidelijk geëmotioneerde Bart Raeymaekers van het Crisiscentrum. 127 mensen blijven nog vermist of zijn tot nu toe onbereikbaar. 

Raeymaekers raadt mensen met vakantieplannen in de Ardennen aan zich eerst te vergewissen van de toestand vóór ze vertrekken en weg te blijven uit het rampgebied. "De getroffen regio is geen toeristische site." 

De sterkte van de stroming kan lichamen kilometers ver meesleuren

Marc De Mesmaeker (Federale Politie)

Politie, Civiele Bescherming en Defensie gaven een overzicht over de middelen en mensen die ze de voorbije dagen hebben ingezet en wat er de volgende dagen en weken nog te gebeuren staat. Zo blijkt dat de politie vorige donderdag al 5 mensen in de provincie Namen kon redden met een helikopter. Zoals eerder al gezegd konden helikopters donderdag wegens de slechte weersomstandigheden nog niet in de provincie Luik worden ingezet.

Enkele dagen na de overstromingsramp wordt volop gezocht naar mogelijke slachtoffers. En dat belooft een moeilijke en lastige karwei te worden. "De sterkte van de stroming kan lichamen kilometers ver meesleuren", waarschuwt commissaris-generaal Marc De Mesmaeker van de Federale Politie. "Als u ziet welke impact het water heeft op harde materialen, denk ik dat we niet alleen lichamen zullen vinden, maar ook delen van lichamen."

Hieronder geeft Marc De Mesmaeker meer details over de moeilijkheden bij het zoeken naar vermisten.

Videospeler inladen...

Meest gelezen