Minister Dalle op bezoek bij jeugdkamp in Riemst

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) heeft maandagochtend de kampsite van 4 jeugdverenigingen in Riemst bezocht. De jeugdverenigingen mochten op het melkgeitenbedrijf van José Noelmans hun tenten opslaan nadat ze hun kampplekken in Wallonië vorige week onder water zagen lopen. De Boerenbond riep hun leden vorige week donderdag op om kamplocaties te melden.

Lang moest José Noelmans daar niet over nadenken. Hij plaatste vrijdag een foto op Facebook en werd nog diezelfde dag overstelpt met aanvragen en telefoontjes. “We hadden een berichtje op Facebook geplaatst met een luchtfoto erbij en op een dag was dat bericht 4.800 keer gedeeld. Die namiddag hebben we 76 oproepen beantwoord en een zestal groepen ontvangen die kwamen kijken.

”Ondermeer de scouts van Schoten en van Egenhoven bij Heverlee en de KSA van Mechelen konden hun tenten vorige weekend al opzetten op het immense terrein van het melkgeitenbedrijf. “We hadden een paar dagen geleden nog een kamp in Rochefort maar dat moesten we dan terug helemaal inpakken van de stad Rochefort omdat de stad onder water stond”, zo zegt Maarten Degeest van KSA Mechelen. “Dan zijn we massaal beginnen zoeken en bellen en dan zijn we uiteindelijk bij José terecht gekomen.”

Dalle op bezoek

Op 1 dag tijd verruilde  de leiding van de KSA hun kampsite in Rochefort voor die in Riemst. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle vindt het hartverwarmend dat heel wat landbouwbedrijven ingingen op de oproep van de Boerenbond. Hij bezocht het landbouwbedrijf en ging er persoonlijk de jongste kampgasten wakker maken. ”Landbouwbedrijven zijn heel geschikt om kampplaatsen aan te bieden want ze hebben mooie terreinen zoals hier in Riemst. Het grasveld hier is een ideale plaats voor de jeugdverenigingen om hun tent op te zetten. De scouts en de KSA die hier zijn, zorgen zelf voor wat ze nodig hebben en gaan daar heel creatief mee om."

Exacte cijfers van hoeveel jeugdkampen letterlijk in het water vielen, zijn er nog niet maar de minister schat dat het enkele honderden zijn. De Vlaamse uitleendienst kreeg de afgelopen dagen heel wat tenten terug die beschadigd waren door het water.  “Ook daarvoor hebben we een oproep gedaan aan de jeugdbewegingen om met elkaar solidair te zijn. We hebben de jeugdverenigingen die tenten ter beschikking hebben, gevraagd dat ze die ook ter beschikking stellen van anderen zodat alle jeugdkampen zoals voorzien of op een aangepaste locatie kunnen doorgaan.”

Meest gelezen