Nachtlevensector verenigt zich en vraagt perspectief: "Wij zijn niet de motor van de pandemie"

De nachtlevensector werkt op dit moment zelf aan protocollen om te kunnen heropenen. "Het overlegcomité laat ons in de steek, over ons wordt niet gesproken. We gingen als eerste dicht en gaan als laatste weer open", klinkt het bij Gerald Claes van de Gentse nachtclub Charlatan. 

De nachtclubs en -cafés in Gent, Antwerpen, Brussel en enkele Waalse steden werken samen aan protocollen om te kunnen heropenen na de zomervakantie. "We moeten dit zelf in handen nemen, want vanuit de overheid blijft het stil", verkondigt Gerald Claes, uitbater van nachtclub Charlatan in Gent. 

"We worden bekeken als katalysator van deze coronapandemie, maar we zijn intussen al 16 maanden dicht. Ik heb niet het gevoel dat onze sluiting het virus een halt heeft toegeroepen." 

Gent inspireert tot nationale "nightlife council"

Claes spreekt voor de hele sector. Dat is nieuw, want vroeger stapten clubs in verspreide slagorde naar de overheid. "In Gent is er, na twee verplichte sluitingen van clubs, een nachtlevenraad opgericht met de belangrijkste spelers. We wilden zo met één stem spreken met de stad. Die sluitingen zijn toen trouwens teruggefloten door de Raad van State."

Antwerpen, Brussel en enkele Waalse steden hebben nu ook een raad 

Gerald Claes, nachtclub Charlatan

Het Gentse initiatief kreeg navolging in andere steden. "We hebben ons nu verenigd in een nationale "nightlife council" om één duidelijke boodschap te kunnen geven", gaat Claes verder. "We zijn nu protocollen aan het schrijven om op tafel te leggen, om iets uit de brand te kunnen slepen dit najaar. 

Veel meer dan een "overlast"-sector

"Overheden denken nog vaak aan ons als een sector die zorgt voor overlast. We zijn veel meer. We zijn een deel van de economie, we zorgen voor cultuur en we beïnvloeden studenten in hun keuze voor een stad om op kot te gaan. We zijn een belangrijke vorm van "city marketing". We hebben dat ook allemaal becijferd in de hoop dat de politici daar meer oren naar hebben."

Meest gelezen