Nieuwe bres in Gete op grens van Herk-de-Stad en Halen: "Geen huizen bedreigd"

Op de grens van Herk-de-Stad en Halen is er deze voormiddag een bres geslagen in de dijk van de Gete. Op dronebeelden van het leger is te zien dat de bres zo'n 5 meter lang is. "Er is geen acuut gevaar voor de omwonenden", verzekert burgemeester Bert Moyaers (Vooruit) van Herk-de-Stad. 

Afgelopen weekend werd in Halen al een kunstmatige bres in de dijk van de Gete gemaakt, om de wateroverlast in het centrum van Halen te verminderen. Maar deze voormiddag is zo'n 200 meter verderop de dijk gebroken. "We hebben dat gezien op de beelden van de drone van het leger", vertelt burgemeester Bert Moyaers van Herk-de-Stad. "Hier gaat het om een natuurlijke bres. Die is naar schatting zo'n 5 meter lang, maar hoe diep ze is, kunnen we niet zien op de beelden.  Maar er is geen acuut gevaar voor de omwonenden."

Problemen nog niet voorbij

De brandweer is nog altijd volop in de weer, onder meer in de Slaperstraat. "De brandweer zal de toestand van het pompstation inspecteren met een bootje", gaat Moyaers verder. "Als het peil er voldoende gezakt is, kan dat opnieuw opgestart worden. En ook aan het station van Schulen zijn er nog problemen, het water van het buitenbekken blijft er nog toestromen." In de buurt van het industrieterrein in Zelem (Halen) is het water nog altijd aan het stijgen. "Dat dreigt nog onder water te lopen", zegt gouverneur Jos Lantmeters. "Daar verwachten we de piek in de loop van de dag, maar daarna zal de wateroverlast zich naar Vlaams-Brabant verplaatsen."

We hebben de gemeentebesturen gevraagd om door te geven waar er helpende handen nodig zijn

Gouverneur Jos Lantmeters

Op de plaatsen waar het water aan het wegtrekken is, zullen de getroffen bewoners geholpen worden door de brandweer, het leger en de civiele bescherming. "We gaan proberen die mensen zo snel mogelijk te helpen", zegt gouverneur Jos Lantmeeters. "Er zijn ook verschillende bedrijven en organisaties zoals het Rode Kruis die al hebben aangegeven dat ze willen helpen. We gaan vraag en aanbod proberen samen te brengen." 

Meest gelezen